seler - 8745 przepisów (strona:433/583)

Krupnik 201

Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 4 skrzydełka lub 150g wędzonego boczku (można pominąć) 2 kostki rosołowe lub warzywne 1 torebka kaszy jęczmiennej 4 ziemniaki 3 łyżki drobno pokrojonego kopru 1 gałązka lubczyku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka

A Ty Smakuj Mnie
czerwony barszcz 170

wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku

na gazie
zupa pieczarkowa z makaronem 214

Pieczarkowy klasyk. przepis na cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia pieczarek pęczek natki pietruszki 400 gram ugotowanego makaronu 50 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać

na gazie
chłodnik z buraków 247

wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku

na gazie
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 229

klasycznej czołówki należy gotowane z szafranem risotto alla milanese oraz risotto al nero di seppie , którego składnikiem są malutkie kałamarnice,  a także risotto al barolo z rozdrobnioną marchewką, selerem i pancettą. Ja zapraszam dziś na moją wersję - risotto dyniowe. Kremowy i rozgrzewający finał wiosennych porządków.  UWAGA! Za kilka dni zapraszam Was na jajko-niespodziankę . Kto zgadnie

KUCHARNIA
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 244

Potem kruszeje i jest już cały mój.  Orzech, oczywiście! Miłość od pierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu.  W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach.  W surówce z selera, w terrinie.  W duecie z jabłkiem. W zmysłowym trójkącie z gruszką i rokpolem. I oczywiście solo. Takim go poznałam i pokochałam, za sprawą Babci. Wierzyła w jego

KUCHARNIA
Galaretka drobiowa 169

Galaretka drobiowa ====Składniki==== łapki kurcząt 1 kg zamiast żelatyny , woda 2,5-3 litra udka z kurczaka lub 3-4 szt piersi kurczaka 2 sztuki marchewki, pietruszka , kawałek selera i pora , sól, pieprz , listek laurowy 2 szt ,ziele angielskie 3 szt , vegeta do smaku jak ktos chce

w mojej kuchni
ryba po grecku 202

Składniki     1,5 kg ryby-dorsza     3 duże marchewki     2 pietruszki     1 por     1 seler     3 cebule     1/2 szklanki oleju     3ajvaru     1 -2 lyżeczki musztardy     2 liscie laurowe

w mojej kuchni
TORTILLA ZAWIJANA KANAPKA 198

zawijana kanapka świetnie sprawdzi się, gdy poczujemy głód, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu. Wykonanie: W miseczce łączymy serek kremowy z dymką i powstałą masą smarujemy tortille. Następnie dodajemy paprykę, seler i ser żółty (można też użyć wędzonego łososia lub kurczaka). Całość rolujemy i szczelnie zawijamy w folię Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Końcówki odcinamy gdyż są mało estetyczne

w mojej kuchni
sałatka jarzynowa 197

składniki: 4 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 mały ugotowany seler 4-6 ogórów kiszonych 1 malutka czerwona cebula 6-8 jajek na twardo 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 nieduży por białą część) == = Sos: 6-8 łyżek majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny === = sposób przygotowania: Ugotowane warzywa ,obieramy

w mojej kuchni
FLĄDRA W POMARAŃCZY NA WARZYWACH 211

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fladra-w-pomaranczy-na-warzywach.html Składniki:  filet rybny  ( u mnie flądra  ) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1pomarańcza pół  brokuła pół kalafiora  olej do wysmarowania formy 15 - 20 dkg sera żółtego pieprz,sol sok z cytryny Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę pociąć na cieniutkie paseczki -na zapałkę,  ,  pora pokroić w cienkie półplasterki.Kalafiora i brokuła w cząstki

w mojej kuchni
Paprykarz 179

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/paprykarz.html   Składniki 2 makrele wędzone 3 marchewki 1 torebka ryżu(100g) 2 średnie cebule 3-4 pieczarki słoiczek koncentratu pomidorowego ćwiartka duzego selera

w mojej kuchni
GOLONECZKI INDYCZE...W WARZYWACH 210

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/goloneczki-indyczew-warzywach.html Składniki: 2 golonki z indyka 4 łyżki oleju 1 cebula 3-4 pomidory 2 duże marchewki 3 cukinie 1 łodyga selera naciowego 100 ml śmietanki 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki czosnek zioła prowansalskie sól do smaku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) kilka ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy

w mojej kuchni
Pejzanka - zupa 244

kawałek pora  pokrojonego w kostkę         -1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę        - nieduży kawałek selera pokrojony w kostkę      -pół głowki posiekanej kapusty               - 3 łyżki śmietany 12%      - 2 -3łyżki posiekanej pietruszki

w mojej kuchni
ZUPA Z PATELNI 151

WYKONANIE Na głębokiej  patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka  i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży  szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion. Gotujemy około

w mojej kuchni