seler - 8745 przepisów (strona:441/583)

Steki wegetariańskie 149

Skład: proteina sojowa niemodyfikowana genetycznie, oliwa, przyprawy, kwas askorbinowy (witamina C) – przeciwutleniacz. Zawiera soję, gorczycę, śladowe ilości selera i glutenu. Firma: Primavika. Cena: ok. 9 zł. Masa netto: 250g. Całkiem smaczne, bardzo dobrze doprawione. Idealne na grilla. Świetne, gdy nie ma pomysłu na obiad – jako dodatek do kaszy/ziemniaków i surówki (po podgrzaniu). Wystarczają na 2 obiady. Vegetarian steaks Ingredients

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztety Primaviki – c.d. 177

przez mięsożerców). Mają naprawdę dobry skład: nie zawierają konserwantów, cukru, soi modyfikowanej, sztucznych barwników i aromatów ani glutaminianu sodu. Informacje dla alergików: niektóre rodzaje mogą zawierać śladowe ilości soi, selera, glutenu. Do kupienia np. w Piotrze i Pawle. Waga każdego: 170 g. Cena: ok. 5zł. Kupuję regularnie. Produkt polski. Więcej o tych pastach do chleba przeczytasz  tutaj . Polish bread

Qlinarnie i Qlinarnie
Pulpety w sosie pomidorowym 287

kukurydziana, kasza manna (zawiera gluten), przyprawy, naturalne aromaty drożdżowe, sól, świeży imbir, cukier. Firma: Primavika. Cena: ok. 7zł. Masa netto: 430 g. Produkt zawiera gluten, śladowe ilości gorczycy i selera oraz cukier. Nie zawiera tłuszczów nasyconych, substancji zagęszczających, przeciwutleniaczy, sztucznych barwników, konserwantów ani glutaminianu sodu. Produkt typowo adresowany do wegetarian i wegan. Zawiera 2 porcje. Wystarczy podgrzać i gotowe. Naprawdę

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 186

sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych w sprawdzonych miejscach, np. z upraw ekologicznych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, nie oznacza

Qlinarnie i Qlinarnie
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 162

tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć, to szaleć: deser. Genialna tarta cytrynowa na spodzie z 2 mąk

Qlinarnie i Qlinarnie
2. Pasztet gryczany z sosem 100

moją autorską modyfikacją wielu przepisów. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem. kasza gryczna   3/4 szklanki płatki owsiane  1/2 szklanki fasola biała  1 szklanka jajka 4 sztuki seler 1/2 sztuki marchew 2 małe lub 1 duża cebula  2 sztuki natka pietruszki 1 pęczek czosnek 4 ząbki majeranek, sól, pieprz oliwa 3 łyżki

Jadło i czytadło
6. Zupa dyniowa 148

cebula 1 mały seler 1 pietruszka 5-6 ząbków czosnku 1 marchew 2 ziemniaki Ok. 0,5 kg dynii 1 łyżka masła Kolendra, 2 liście laurowe, pieprz indyjski, papryka mielona słodka, ziele angielskie, pieprz sól, imbir świeży lub mielony. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy rozgnieciony czosnek i cebulę na złoty kolor, następnie wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy

Jadło i czytadło
66. Pasztet z surimi 90

kasza gryczana – 3/4 szkl. płatki owsiane   1/2 szkl. fasola biała - 1 szkl. jajka - 4 sztuki seler – 1/2 szt. marchew - 2 szt. cebula - 1 szt. natka pietruszki - 1 pęczek czosnek – 5 ząbków 2 kostki rosołowe paluszki surmi – 1 opakowanie majeranek, sól, pieprz, Vegeta Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie z kostkami rosołowymi, a po ostudzeniu zmielić

Jadło i czytadło
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 175

głowy karpia 1 marchew,  1/4 selera, 1  pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość

Jadło i czytadło
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 219

teraz moja ulubiona zupa,  którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego

Jadło i czytadło
108. Sałatka puszkowy mix 167

puszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1 puszka ananas 1 słoik selera 1/2 szklanki ugotowanego ryżu majonez sól, pieprz Ananasa pokroić w paseczki, pozostałe warzywa dokładnie odcedzić, wymieszać wszystko razem, przyprawić i dodać majonez

Jadło i czytadło
Królowa sałatek - sałatka jarzynowa wg Ewy Wachowicz 16654

jarzynówka została trochę zapomniana.  Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie moją  faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą.    2 pietruszki 1  mały seler 4   marchewki 2   ziemniaki 5  ogórków kiszonych 1  por 1 puszka  groszku konserwowego 5  jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu

Jadło i czytadło
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba 154

łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki  rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz, odrobina cukru Filety zmielić maszynką lub blenderem, dodać

Jadło i czytadło
Flaki wołowe 196

przeszkadza mi ich pochodzenie, gdyż dobrze przygotowane są prawdziwym rarytasem.     Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać

Jadło i czytadło
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 166

wieku określonego, ale do żołądków w sosie koperkowym dorastać nie trzeba tak długo. SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz

Wypisz Wymaluj