Składniki : 1/2 główki średniej świeżej białej kapusty 2 selery naciowe 1/2 jabłka bez gniazda nasiennego Sposób wykonania : Kapustę dokładnie oczyścić, opłukać. Łodygi selera naciowego oczyścić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę. Pić świeżo sporządzony sok bez cukru
Przepisy i porady kulinarnejarmuż+ seler + imbir + jabłko+ banan + cytryna+ grejpfrut czerwony Składniki ok pół paczki jarmużu 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 2 grejpfruty czerwone 2 banany 1 cytryna 2 plasterki świeżego imbiru Wykonanie Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków
w mojej kuchnipozbawionego skóry i ości sól, pieprz sok z 1/4 cytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana oregano kolendra Puree z ziemniaków i batata Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam(...)każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną. Ostatni szlif... Na talerzu układamy łyżkę puree z ziemniaków, następnie dodajemy duszone warzywa i grillowaną rybę. Całość dekorujemy kolendrą
Mango PapajaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków lub borowików 2-3 marchewki korzeń pietruszki 1/2 selera 1/2 pora cebula śmietana 30% ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, minimalny czas moczenia to 1 godzina. Potem gotujemy(...)miękkości. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, ale nie wylewamy wody. Cebulę kroimy w plastry i podpiekamy nad palnikiem lub szklimy na maśle . Marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy i myjemy. Do garnka wkładamy włoszczyznę oraz cebulę i zalewamy gorącą wodą (ok. 2 szklanki), dodajmy ziele angielskie oraz listki laurowe. Gotujmy pod przykryciem na małym ogniu
Symfonia smakowaSkładniki: 100 gram kaszy gryczanej, ugotowanej w nieosolonej wodzie według przepisu na opakowaniu 1 cebula 5 suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie mięta Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną drobno cebulkę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość smażymy kilka chwil, dodajemy ugotowaną
Mango Papajawody 6-8 kurzych skrzydełek 6-7 łyżek grubej lub średniej kaszy perłowej (125 g) 2-3 marchewki 1 pietruszka,kawałek pora zielonej części i białej 2 plastry selera,2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych zielonych listków selera (mam mrożony z letnich zapasów) 1 łyżka posiekanego lubczyku j.w. przyprawy sól,pieprz,2 listki laurowe,4-5 ziarenek ziela angielskiego,zielona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 marchewka 1 średnie jabłko 1/3 pora 1/3 dużego selera kilka kropel octu winnego płaska łyżeczka cukru sól, pieprz 2 płaskie łyżki majonez 2 płaskie łyżki jogurtu Przygotowanie: Najpierw kroimy pora w półkrążki. Następnie marchewkę, jabłko oraz selera
Symfonia smakowadodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera korzeń pietruszki 2 łyżki masła orzechowego do dekoracji: gęsta, kwaśna śmietana orzechy ziemne natka pietruszki Sposób przygotowania Seler i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy
Pyry na Gazogórkowa :) Potrzebujemy: 3-4 skrzydełka drobiowe (można oczywiście na jakiekolwiek bazie mięsnej zrobić zupę) 5-6 ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka - korzeń natka pietruszki 1/4 selera troszkę koperku 3 łyżki śmietany przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, kostka rosołowa) Do dzieła! Wstawiamy w garnku nasza bazę mięsną, kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście(...)laurowe. W międzyczasie kroimy w nie dużą kostkę ziemniaki i marchew - wrzucamy do garnka. Po kilku minutach dorzucamy seler i korzeń pietruszki. Kiedy wszystko pomału zacznie się gotować dodajemy natkę pietruszki. Jeżeli zbierają się "fusy" na zupie to zbieramy je i wyrzucamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie to dodajemy starte na tarce ogórki, koperek i kostkę rosołową. Chwilkę gotujemy. Odlewamy kilka
Kolejny blog o gotowaniuRosół jest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :) Potrzebujemy: pół niedużego selera por pietruszkę (natkę i korzeń) 2 marchewki 1 mała cebula porcja rosołowa sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, magi i kostka rosołowa Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody(...)Porcję rosołową płuczę, odcinam "kuperek" i wkładam do garnka. Gotuje na bardzo małym ogniu, i co 5-10 min dorzucam po kolei warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, natkę pietruszki. w między czasie zbieram pianę, która zbiera się w garnku. Po około godzinie, przypiekam cebule nad ogniem i oddaje do rosołu. Rosół nie może się gotować, a jedynie lekko
Kolejny blog o gotowaniuJedna z moich ulubionych zup :) Musimy się zaopatrzyć w: 3 duże ziemniaki 2 marchewki 500 g pieczarek porcję mięsa 1 pietruszka korzeń 1/4 selera 4 łyżki śmietany przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszony lubczyk Zabieramy się do pracy :) Do dużego garnka nalewamy wodę, wrzucamy 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz porcję mięsa i gotujemy na małym(...)ogniu. W między czasie obieramy warzywa, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Kiedy ziemniaki i marchewka będą powoli robić się miękkie, obieramy pieczarki i tutaj kwestia jak lubimy - ja kroję pieczarki w plasterki, ale można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie doprawiamy naszą zupę solą, pieprzem, odrobiną lubczyku. Do kubka
Kolejny blog o gotowaniuPomysł na wiosenną zupę :) Potrzebujemy: pęczek szczawiu porcja mięsa (ja wybrałam żeberka) 5 jajek 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka korzeń i natka 4 duże ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól i pieprz 2-3 łyżki śmietany do zup 2,5 litra wody Do garnka z wodą wrzucamy mięso, ziele i liście laurowe. W między czasie kroimy(...)kostkę ziemniaki i marchewkę, które też lądują w garnku ;) Gotujemy na małym ogniu, po 10 min dorzucamy korzeń pietruszki i seler. Zbieramy pianę i pozostawiamy na ok pół godziny. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy wedle uznania. Natkę pietruszki siekamy na drobno, szczaw kroimy w wąskie paseczki i do garnka. Pozostawiamy znów na ok. pół
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: 1 porcja rosołowa 1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu) garść posiekanej kolendry 1 marchewka duża 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni) garść suszonych moreli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka utartego świeżego(...)każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Przygotowanie zupy: W drugim garnku roztapiamy masło wraz z oliwą. Dodajemy do niego utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną
ClauditteMissCooking