Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy(...)każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę do gotowego bulionu: 750 g świeżego szpinaku 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 1 brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być(...)każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty i pokrojony na kawałki brokuł. Nie dodaję go na początku ponieważ zależy
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 5-6 dużych marchewek Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar(...)każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną marchewkę. Do rozgrzanej głębokiej patelni dodaję 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku i pokrojone
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru garść świeżego lubczyku 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół(...)każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela oraz pozostałe zioła i przyprawy Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję pokrojone w kosteczkę buraki. Smażę około 20-30 minut. Całość zmiksowałam
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)chilli i świeżym koperkiem. *** 2. Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół
ClauditteMissCookingzatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie! SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 mała porcja rosołowa 3 marchewki kawałek pora około 5 cm mała pietruszka (korzeń) kawałek selera (1 garść pokrojonego w kostkę) 3 listki kapusty włoskiej 1 ziemniak 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego do smaku świeżo(...)wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Łyżką systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Marchewkę (w plasterki pokroić), ziemniak (w kosteczkę), seler (pokroić w drobną kosteczkę) i pietruszkę obrać. Kapustę i por dokładnie opłukać i pokroić w paseczki. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić liść laurowy, ziarnka ziela oraz obrane
ClauditteMissCookingsojowo- grzybowego TAO TAO 500 g mieszanki owoców morza (swoją kupiłam we Wrocławiu w Magnolii "Kuchnie Świata" 1 kg za 33 zł) 3 marchewki (pokroić w słupki) 1 kawałek selera (1/6 selera w całości) 1 korzeń pietruszki (w całości) natka pietruszki (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) 6 listków kapusty pekińskiej (pokroić w paseczki) 8 dużych pieczarek (w plasterki) 4 ziarenka
ClauditteMissCookingSkładniki: 400 g wołowiny 3 cebule 400 g pieczarek 60 g gorgonzoli kubek śmietany 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego duży seler szczypiorek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodka i ostra szczypta imbiru kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę przyprawić czosnkiem, przyprawami, kilkoma kroplami sosu sojowego i odstawić do lodówki na 3 godziny. Selera i 2 cebule pokroić
Gaździnka warzySkładniki: 1 łyżka masła 18 0 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie: Na patelni roztopić masło i podsmażyć(...)mięso, przyprawić i dodać drobno pokroj oną cebulę i zmiażd ż ony czosnek . Wymieszać trzymać na ogniu z 3 - 5 min . Seler umyć i pokroić , oliwki przepołowić, paprykę pokroić w słupki. Dodać wszystk o do mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać
Gaździnka warzySkładniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu(...)wymieszać. Na patelni rozgrzać olej ( 2 łyżki wystarczą ) przeło żyć na nią kurczaka i pokrojoną w plast erki marchewkę. Smażyć , aż mięsko nabierze złotego koloru. Dodać pokrojony por , seler i kilka oliwek. Ja w tym czasi e gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed od cedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię do mięsa
Gaździnka warzySkładniki: 150 g makaronu rurki 3 łodygi selera naciowego opakowanie sera M ozzarella kilka pomidorków koktailowych pęczek natki pietruszki kilka czarnych oliwek pół piersi z kurczaka 50 ml białego wytrawnego wina sól , pieprz, tymianek, ząbek czosnku, słodka pap ryka Sos: 3/4 kubka oliwy mał y ząbek czo snku pół łyżeczki cukru kilka kro pel cytryny sól(...)pieprz Przygotowanie: Ma karon ugotować według pr zepisu na opakowaniu i ostudzić. Pomidorki i oliwki przepołowić, selera drobno po kroić, Mozzarellę w kostkę . Pierś kurczaka umyć osuszyć i podsmażyć n a 3 łyżkach oleju. Przyprawić solą, piepr zem, ząbkiem czosnku, szcz yptą tymianku i papryką. Wlać do niego wino i smaż yć , aż się zredukuje ( ostudzić ). Wszystkie składniki
Gaździnka warzyprzez Dziadka smakowały wybornie :-) Ja dziś dodałam kilka składników więcej Składniki: 4 ziemniaki pół piersi z kurczaka 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w o solonej(...)wodzie. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w słupki, oliwki na pół . Selera obrać z nitek i pokroić na drobne kawałki. Pierś kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w paseczki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na patelni roztopić łyżkę smalcu i usmażyć na nim kurczaka . Kiedy będzie gotowy, przeło żyć go na talerzyk. Na tej samej patelni roztopić pozostały
Gaździnka warzySkładniki: kilka ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 cebula mały seler 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy myśliwskiej skórka z wędzonego boczku 4 łyżeczki chrzanu majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2,5 l wody zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic ) 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Do wody dodać skórkę(...)boczku, włączyć ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać , umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze
Gaździnka warzySkładniki: 200g selera naciowego 400g jabłek 100g naturalnego jogurtu sok z połowy cytryny 3 ba nany Przygotowanie: Selera umyć, obrać z nitek i pokroić na mniejsze kawałki. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, p okroi ć. Wszystki e składniki połączyć i zmiksować blenderem..... Smacznego
Gaździnka warzy