Pomysł na tą surówkę znalazłam w cotygodniowych inspiracjach Biedronki, a autorką przepisu jest Agata Jędraszczak. Składniki: 1/2 dużego selera korzeniowego 2 jabłka 1 kopiasta łyżka rodzynek 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - może być grecki sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Skrapiamy
Kuchnia domowa Anisłoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować w garnku 3 litry wody, dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić(...)ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce
Kuchnia Beatyodrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion(...)zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają
Kuchnia Beatyponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek 2 łyżki sosu pieczeniowego kilka suszonych grzybów WYKONANIE: Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej(...)wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również
Kuchnia Beatyandrzejkowy wieczór SAŁATKA Z KURCZAKIEM WĘDZONYM na słodko! Palce lizać... SKŁADNIKI: wędzona pierś z kurczaka podwójna słoik selera konserwowego puszka ananasa w kawałkach 4 jajka gotowane + 2 do dekoracji kiść winogron majonez, sól i pieprz WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy w kostkę dodajemy seler, ananas i połówki winogron oraz pokrojone w kostkę jajka wszystko mieszamy z majonezem i przyprawami ubieramy
Kuchnia Beatyurozmaicenia dań grillowych proponuję przygotować GOLONKĘ ! SKŁADNIKI: 3-4 małe peklowane golonki bez kości, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu. WYKONANIE: golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości, Następnie przygotowujemy golonkę na grilla: 5 łyżek oliwy z oliwek, 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu, 1/2 łyżeczki(...)vegety, szczypta soli, 1/3 łyżeczki chili, WYKONANIE: Powyższe składniki mieszamy i używamy mieszaniny do smarowania golonki, przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, smarujemy mieszaniną, wkładamy posmarowaną golonkę, kawałek marchewki, pietruszki, selera, zawijamy i na grilla, smażymy około 15min. następnie wyjmujemy z folii i smażymy bezpośrednio na tacce do zrumienienia- gotowe i pyszne! Pamiętajcie błyszcząca strona folii do środka
Kuchnia Beatyrewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła ghee 2-4 cm imbiru 0,75 l wody Wykonanie: cebulę(...)patelni.W międzyczasie obrać jabłko,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,rozdrobnić i podsmażyć razem z cebulą poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem .Zalać wodą obrać marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zdrowa, zielona sałatka z brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi. Składniki: brokuły 1 seler naciowy 1 puszka ananasów 2 jabłka sól pieprz majonez Kalafior dzielimy na kawałki i wrzucamy na wrzątek na kilka minut, później przekładamy na sitko. Seler, ananasy drobno kroimy, a jabłka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, doprawiamy
Salonik smakówSkładniki / Ingredients: 1/2 selera korzeniowego / 1/2 celery 1 jabłko / 1 apple 1 gruszka / 1 pear 1 limonka / 1 lime szczypta soli / pinch of salt szczypta cukry / pinch of sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy obrać warzywa ze skórki (selera, jabłko, gruszkę). Z limonki wyciskamy sok. Obrane warzywa ścieramy na tarce. Potem polewamy
Projekty ze smakiemlekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi(...)cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam) 1 woreczek kaszy jęczmiennej - opcjonalnie (ja, mimo ziemniaków dodałam, bo lubię(...)Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwoka. Żeby odmienić trochę obiad z udziałem kurczaka wyciągnęłam wczoraj wok. Powstało danie mięsno-warzywne z brązowym ryżem :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 mały seler lub 1/2 większego 2 marchewki kawałek pora lub 1 cebula (u mnie por) 2 torebki brązowego ryżu (jedna na jedną osobę, chyba, że to dla Was dużo - -wówczas można ugotować jedną(...)torebkę) pieprz sól przyprawa do kurczaka - wedle uznania olej rzepakowy do smażenia Paprykę myjemy i kroimy w paseczki Seler obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry Marchewki obieramy, myjemy i również kroimy w cienkie plasterki Pierś z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek (moja była wyjątkowo chuda), myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę Wstawiamy wodę na ryż, dodajemy sól
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com