innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść laurowy 2 ziela angielskie 3litry bulionu warzywnego sól,pieprz śmietana 18 do zabielenia,ok 1.4 szklanki Wykonanie: Fasolę namaczamy,najlepiej na noc. Wymoczoną(...)wrzucamy listek laurowy i ziela ang,oraz oszatkowaną kapustę,doprawiamy sola i pieprzem,gotujemy do miękkości fasoli,dorzucamy ziemniaki pokrojone w sporą kosteczkę,oraz pietruszkę, ,marchew i selera, tez pokrojone w duże kawałeczki.Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy starkowane na dużych oczkach buraki, dodajemy zielony groszek.Gotujemy jeszcze ok.5 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą
Z Majeczką w kuchniPorcja dla 4 osób: 1 duży brokuł 4 marchewki 1 por ¼ selera 2 pietruszki 15 dag zielonej szparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień
Humanistka w kuchnikoszt 1,95zł za sztukę, potrzebujemy 2 sztuki -sól, pieprz 0,50zł -łyżka masła; koszt 3,69zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,76zł -dwie pietruszki, seler, trzy marchewki, kawałek kapusty włoskiej, por i natka pietruszki; kupiłem na targu związane w paczkę przez sprzedających za 3zł -dwa ziemniaki; 0,65zł/kg; moje ważyły ok 180 gram, koszt(...)gram za 0,26zł -pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł -garść słonecznika; koszt 0,40zł Łączny koszy potrzebny do przygotowania zupy 9,94zł. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską, por, liście i łodygi kalarepy i natkę pietruszki związujemy sznurkiem i wkładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy
BaRepasSkładniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek(...)oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy
kgwjanczewosię w kurkumie, aż osiągnie fazę rozpadania (jakieś 15-20 minut) a my w tym czasie przygotowujemy warzywa do blendowania. U mnie były to dziś: - 2 średnie MARCHEWKI, ćwiartka SELERA, 1 cała CEBULA, 1 ogromny ząbek CZOSNKU (można dać więcej ale na noc nie polecam, bo trzeba potem wstawać pić ;) ) - i wszystko to wystarczy tylko obrać. Do tego łyżeczka soli(...)jednym zamachem z ugotowaną już "zupą", a jeśli ktoś nie ma takiego, trzeba zblendować to wszystko jakoś na raty :) np. marchewkę z częścią zupy, przelać do garnka, potem seler, cebulę, czosnek z imbirem i przyprawami z resztą zupy i dolać do garnka, i w razie potrzeby całość chwileczkę podgrzać. Na talerzu posypujemy zupę kiełkami brokuła i mamy w efekcie wzmacniającą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEurządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g) * 70 ml śmietanki 30% * pieprz cayenne * sól Wykonanie: Mięso(...)umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler i pietruszkę oraz przyprawy. Całość zalać 1 litrem wody - gotować około 60 minut. Udko wyjąć z rosołu. Kukurydzę dokładnie opłukać, na sicie pod bieżącą wodą - odsączyć. Wypłukaną kukurydzę dodać do rosołu drobiowo-warzywnego. Gotować kilka minut. Do ugotowanej zupy z kukurydzy, wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne
kolorowotorcikowonaszych najstarszych wege-dań a ciągle je lubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler albo pół dużego, cebula - przyprawy - pieprz, curry (można jeszcze dać dodatkowy imbir, bo chociaż wchodzi w skład mieszanki curry, to nie jest tak wyrazisty w niej) - kaszę - u mnie gryczana niepalona(...)najmniejszym ogniu i tak: - marchew ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i wrzucamy na patelnię, ścieramy drugą marchew, mieszamy na patelni z pierwszą, itd., - następnie pietrucha - korzeń - i seler, ścieramy i na bieżąco dorzucamy do patelni, mieszając wszystko razem (ciągle na sucho - nie smażymy! po to jest najmniejszy ogień, żeby warzywa się nie przypalały a tylko ogrzewały i trochę miękły
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEstołów :). Warzywka na sałatkę polecam kroić starannie i równo- ja niestety nie mam do tego cierpliwości i rezultat widać na poniższym zdjęciu... Składniki: -4 marchewki -3 pietruszki -3 ziemniaki -seler -4 jajka -3 jabłka -4 ogórki kiszone -sól, pieprz, majonez Wykonanie: Marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler dokładnie czyścimy i płuczemy. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy
KasiekGotujewinie, czyli: co się nawinie - to do sałatki) :) Składniki: -1 opak. makaronu ryżowego -puszka groszku -mały słoik selera marynowanego -3-4 jajka -kilka plastrów wędliny gotowanej -kilka plastrów żółtego sera -majonez, pieprz, sól -1 ząbek czosnku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, makaron gotujemy "al dente" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, seler odcedzamy z zalewy. Następnie
KasiekGotujerazem tradycyjną surówkę z białej kapusty wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki. Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna. Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa(...)także ryby czy np.jajka sadzonego :)) Składniki: 1/2 gł ówki niedużej kapusty 2 marchewki 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1/2 czerwonej papryki sól pieprz cukier sok z cytryny olej koperek Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy wszystkie
Walijskie Pichcenienadaje jej sok pomidorowy, który jest u mnie często bazą pomidorówki. I dodatek zdrowej i pysznej kaszy jaglanej .... Traf w 10-tkę! Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 1l soku pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka kaszy jaglanej sól pieprz słodka papryka ziele angielski liść laurowy oregano Wykonanie: Włoszczyznę
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) 1 łodyga selera naciowego Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru szczypta tymianku sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Makrelę oczyścić z ości pokroić(...)grubą kostkę kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę, seler kroimy w kostkę. Porę w pół księżyce mieszankę warzywną odcedzamy z wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą polewamy przygotowanym sosem delikatnie mieszamy, dekorujemy czarną oliwką i suszoną morelą. Smacznego
kgwjanczewoDoskonała surówka jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta tymianku(...)sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki posypujemy solą aby zmiękła. Pieczarki czyścimy kroimy w cieniutkie słupki skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie z czerniały. Seler, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby składniki
kgwjanczewolekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone(...)dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy
Walijskie Pichcenieobfitym w różne ciekawe posiłki weekendzie przyszedł czas na balans żywieniowy. Trzeba odpokutować zjedzony, przy okazji urodzin taty, ogromny kawał tortu czekoladowego. Głównym składnikiem, tej wariacji będzie seler naciowy użyty w prostej, a smacznej sałatce z własnym, zdrowym wypiekiem bułek żytnich . Czego użyłem? -trzy laski selera naciowego, pokrojonego w mniej niż pół cm kostki -pół jabłka, pokrojonego w wiórki -papryka
BaRepas