różne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez sól pieprz Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na niewielkie cząstki i obgotować w osolonej wodzie (ale tylko lekko) i odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler
Jadło i czytadłozachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób. Składniki - groch łuskany ( połówki ) 500 gram - kiełbasa swojska 1 duża laska - boczek wędzony ok.25 dkg. - marchewka 2 szt., pietruszka, kawałek selera - czosnek 2 duże lub 3 mniejsze ząbki - listek laurowy, ziele angielskie - majeranek, domowa wegeta - prażona cebulka 1 kostka Wykonanie Groch dokładnie płukam i przebieram. Zalewam w dużym garnku wodą . Dodaje(...)pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, boczek i pokrojona kiełbaskę, wrzucam listek laurowy, ziele angielskie i utarty majeranek,ząbki czosnku. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości, prawie rozgotowania grochu. Kiedy już groch jest prawie rozgotowany doprawiam do smaku odrobiną wegety, dodaję kostkę prażonej cebulki. Podaje z osobno ugotowanymi ziemniaczkami,grzankami czosnkowymi, posypuję zieloną cebulką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkolację. Polecam spróbować :) Składniki - szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dkg. - duży por ( tylko biała część) - ananas z puszki - 4 plastry - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - słoiczek selera konserwowego - puszka kukurydzy (mniejsza) - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę. Szynkę, jajka(...)ananasa kroję w kosteczkę, seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem. Dodaję 3-4 łyżki majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się "przegryzły ".Gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródczym ich ugościć. Sałatka smaczna mimo, że składa się tylko z czterech składników. Świetnie pasuje do pieczonego drobiu czy różnych wędlin. Polecam :) Składniki - puszka czerwonej fasolki - puszka kukurydzy - słoiczek selera konserwowego - ananas z puszki 4 plastry - majonez, biały pieprz Wykonanie Fasolkę, kukurydzę i seler odsączam z zalewy, plastry ananasa kroję w kosteczkę. Dodaję ok. 3 łyżki majonezu i doprawiam białym
Kuchnia z widokiem na ogródrozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki - 4 udka z kurczaka - 4 skrzydełka z kurczaka - 60 dkg żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele angielskie 2 szt. - przyprawa do flaków - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie. Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka(...)warzywa będą miękkie. Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości, mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie paseczki, marchewkę w plasterki, seler w kostkę. Cebulę, pietruszkę,czosnek,listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :) Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem, papryką mieloną i dwoma
Kuchnia z widokiem na ogródBarszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5 dużych sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka(...)Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony, domowa wegeta - łyżka masła - łyżka(...)mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już
Kuchnia z widokiem na ogródjako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę(...)gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso
Kuchnia z widokiem na ogródPolecam :) Składniki - 1 skrzydło z indyka - 6-8 szt. ogórków kiszonych najlepiej domowych http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/ogorki-kiszone-na-zime-maosolne-na-juz.html - woda z ogórków kiszonych - 1-2 szt. marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula - śmietana 18 % - sól, domowa wegeta , majeranek Wyonanie Skrzydło z indyka zalewam ok. 3 litrami wody, solę i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy już jest prawie miękkie dodaję pokrojoną w słupki(...)marchewkę, pietruszkę i seler plus obraną cebulę.. w całości. Dalej gotuję na wolniutkim ogniu. W miedzy czasie kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki wody z ogórków, doprawiam majerankiem, zabielam zahartowaną śmietaną. Na koniec dodaję koperek. Wyłączam
Kuchnia z widokiem na ogródsmaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Składniki: 40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli Przygotowanie: 1. Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por , a następnie
Kuchnia Pełna Pasjipodsmażonych na suchej patel ni liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kolendra do smaku 4 -ząbki - czosnku sól pieprz do smaku ½- selera 1 - pietruszka oliwa śmietana (niekoniecznie) Wykonanie(...)garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości . Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso lub kości. Zupę zmiksować.Podawać
w mojej kuchniteraz ten przepis podać. Składniki (na ok 27 słoiczków po dżemie): 5 kg marchewki 1,5 kg pietruszki z natką 1 kg bulwy selera 1,5 kg porów 1,5 kg soli Przygotowanie: 1. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. By było szybciej i mniej pracowicie, można się posłużyć
Kulinarnie z Polką na KresachMięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek(...)tłuszczu. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem
Pyry na GazPoprzednią sałatką rozpoczęliśmy cykl wielkanocny. To kolejna propozycja, która z powodzeniem może zagościć na Waszych stołach podczas wielkanocnych spotkań. potrzebujemy: - słoik selera naciowego - puszkę kukurydzy - puszkę ananasa (najlepiej w kawałkach) - łyżkę majonezu + jogurt - natkę pietruszki Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć oraz przepłukać wodą. Jeżeli używamy ananasa w plastrach to wtedy pokroić Całość wymieszać, dodać jogurt i majonez. Przyprawić do smaku
Szybko Tanio Smacznieduży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 1 duży lub 2 male listki laurowe 1/2 łyżki soli pieprz Przygotowanie: wywar(...)zupę 1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny. W moim wypadku zupa jest gotowana na kawałku organicznej
Kulinarnie z Polką na Kresach