litrowy : 1 duży korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą... ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej kapusty ( około 25 dkg) kila suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz ) 1 czubata łyżka pokrojonego koperku(...)łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE : Korpus z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dorzucić fasolę, suszone prawdziwki oraz pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, odrobinę vegety i pieprzu.Gotować aż fasola będzie prawie miękka. Dodać pokrojone również w drobną kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o grubych oczkach buraczki. Gotować
Gosia gotujeinnośći od tradycji pozostał. Składniki : 1,2 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych 1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto 700ml wywaru z antrykotu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 10 cm jasnego pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 gałązki świeżego tymianku garść listków świezej bazylii 2 łyżki oleju 3 łyżki octu(...)pieprz do smaku szczypta chili w proszku 50 g startego parmezanu Sposób przygotowania: Na patelnię wlać olej, cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojony drobno czosnek, chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka. Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie
Gosia gotujesezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml wody(...)Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
Truskawkowa FiestaPolenta piperka" (4 osoby) w naszej wersji :) Składniki : 4 duże podłużne papryki białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy(...)odcinamy górną cześć tak, aby mieć mały kapelusz :) Ze środka wycinamy pestki i niepotrzebne włókna. Odstawiamy. Farsz : Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg, starty ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany seler naciowy, drobno posiekaną papryczkę chili (możemy zamienić to na sypką paprykę ostrą). W rękach rozcieramy 1 łyżeczkę tymianku i 1 łyżeczkę lubczyku. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, soli nie dodajemy, ponieważ
vegetaniemieszamy i na koniec dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy. Sos gotowy :) Sałatka : 1/2 opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny lub limonki pieprz, sól Roszponkę płuczemy i odcinamy korzonki. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki, selera
vegetaniemąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto(...)odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Papryczkę chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy
vegetanieLeczo" Składniki : 1 duży kabaczek lub cukinia 6 dużych pomidorów 2 duże marchewki 4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory 3 duże ząbki czosnku 2 duże cebule 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 listki laurowe pieprz, sól, zioła: tymianek, majeranek, bazylia słodka papryka w proszku ostra papryka oliwa z oliwek Kabaczka obieramy(...)później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe. Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe :) Możemy jeszcze
vegetanieprzy tym niezwykle smaczne. Na pewno będzie Wam smakować. Kule ryżowo-warzywne z fasolką szparagową (4 osoby) Składniki: 1 torebka ryżu białego długoziarnistego ½ marchewki ½ małego buraka plaster selera korzeniowego kilka piórek szczypiorku 3-4 pieczarki mała cebula 1 jajko pieprz, ostra papryka 1/2kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa z oliwek olej ryżowy Ryż gotujemy(...)lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek. Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej
vegetaniestyl nieco azjatycki z kapusty pekińskiej. Azjatyckie gołąbki z kapusty pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled 1 papryczka chili oliwa z oliwek grzybowy sos sojowy, sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy od farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy
vegetanieobsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy startego selera oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje :) Gotowe ! Możecie do sosu dodać jeszcze jakiś serek
vegetanietrochę innych dodatków :) (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie spaghetti (my mieliśmy takie o długości 50 cm), możecie użyć innego 6 suszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy(...)dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie, gdy gotuje się makaron, kroimy w kostkę seler, por i suszone pomidory razem z pestkami dyni.. Wrzucamy je na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę z oliwek i lekko przesmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem pomidorowym i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy
vegetaniewodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone w kostkę. Lekko przesmażamy i zalewamy passatą. Po zagotowaniu dodajemy
vegetanieWyśmienity wege bigos Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki kapusty na winie (Lidl) 1 paczka grzybów leśnych ok. 20 g 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 8 suszonych pomidorów 1 garść rodzynek 1 garść pestek dyni 1 łyżeczka pasty tandoori 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)delikatnie dusić. W tym czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby leśne i dodajemy do kapusty z częścią wody, w której były namoczone. Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko
vegetanieWitajcie :) Dzisiaj piątkowe szybkie danie. Wspaniałe ziemniaki z dodatkami w sosie imbirowym. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1/2 młodej średniej cukinii 1/2 opakowania mrożonego groszu z marchewką 1 łodyga selera naciowego 1 słodka śmietanka 12 % ok. 200 ml. szczypior tymianek, imbir, pieprz, ostra papryka Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przyrządzamy(...)resztę składników. W rondlu zagotowujemy nieco wody i wrzucamy marchewkę z groszkiem oraz pokrojony w kostkę seler. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię i zalewamy śmietanką. Wody powinno być niewiele ! Dodajemy sporo tymianku, sporą ilość imbiru, pieprz i ostrą paprykę. Teraz czas na ziemniaki, po odcedzeniu dodajemy do reszty warzyw i mieszamy. Wszystko powinno zgęstnieć
vegetanielubią, aby spróbowali naszej wersji :) Przeczytajcie nasz przepis i oceńcie czy jest ok. Cebulowa z grzankami (4-5 osób) Składniki: 1 kg cebuli 1 por 1 średniej wielkości seler (bulwa) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 kostki bulionu warzywnego (dobrego bez tłuszczy utwardzanych) oliwa z oliwek miękki żółty ser majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, Zaczynamy(...)kroimy w drobną kostkę, a 1/3 w piórka. Pora dzielimy na dwie części i część zieloną zostawiamy w całości, a białą kroimy w kostkę. Marchewkę, czosnek i selera również drobno kroimy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy
vegetanie