potrzeby dokładając większą ilość masła, by nic nam się nie przypaliło. Cebulę i koncentrat przesmażamy przez około 2 minuty cały czas mieszając. Dorzucamy do nich drobno pokrojony cieniutki plasterek selera, zalewamy dwiema szklankami wody. Całość przegotowujemy. Takim wywarem zalewamy kurczaka ułożonego w żaroodpornym naczyniu tak, by cały został przykryty,a na wierzch kładziemy gałązkę natki selera. Naczynie zamykamy. Mięso wstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże cebule 3 łyżki masła 50g koncentratu pomidorowego kawałeczek korzenia selera przyprawa warzywna, pieprz Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy kilka pierwszych, zwykle nieładnych i zdrewniałych liści. Następnie główkę parzymy we wrzątku przez 20 minut, a najlepiej podgotowujemy kilka chwil w wodzie(...)liści kapusty. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z mięsnym bulionem. Gotowym sosem pomidorowym zalewamy w garnku gołąbki, dorzucamy do nich seler. Gołąbki dobrze jest ucisnąć z góry pokrywką mniejszą od garnka w którym się gotują, by nie wypływały i nie rozpadły się. Dusimy je w niezbyt wysokiej temperaturze przez około godzinę
Kuchenna Kontrrewolucyauwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego z kością 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 mały por pół łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz, majeranek 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu czarnego Mięso na wywar płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy(...)zalewamy zimną wodą tak, by zostało przykryte z dwucentymetrową nadwyżką. Wodę z mięsem zagotowujemy, a w trakcie gotowania zbieramy szumowinę. Po przegotowaniu, do garnka dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę oraz seler i por, a także liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Wsypujemy również łyżkę stołową soli. Zmniejszamy temperaturę na kuchni do minimum i gotujemy wywar pod przykryciem przez przynajmniej dwie godziny
Kuchenna Kontrrewolucyapostaci pierwotnej. Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. 1 litr warzywnego bulionu 1 średnia cebula 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka 2 grubsze laski selera naciowego 2 nieduże ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego z kartonika oregano, bazylia, sól, pieprz Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek ścieramy(...)malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego. Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente. Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą i pieprzem do smaku
Kuchenna Kontrrewolucya400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g) mrożonej mieszanki z zielonych warzyw (u mnie frosta) 1/4 średniego korzenia selera 1 spora marchewka 1 pęczek pietruszki 1 duża czerwona cebula 1 mała cytryna 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku(...)wywar będzie gotowy. Paprykę płuczemy i wykrajamy z niej gniazdo nasienne. Kroimy ją w niezbyt dużą, w miarę równą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Korzeń selera oraz ziemniak kroimy w małą kostkę, to samo czynimy z pomidorami. Cytrynę parzymy we wrzątku, bądź szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą, przy pomocy szczoteczki, następnie kroimy ją na plasterki. Gdy wywar
Kuchenna Kontrrewolucyainaczej, jest to najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę
Kuchenna Kontrrewolucyagołąbków z młodej kapusty. Reszta składników sama się "nawinęła" pod rękę ;) Składnik i: 9 dużych liści kapusty pół szklanki komosy ryżowej szklanka ugotowanej fasoli borlotti 4 młode marchewki kawałek selera korzeniowego pół pęczka kopru jajko sól pieprz Opłukać i ugotować komosę ryżową w podwójnej ilości wody. Zdjąć delikatnie liście z główki kapusty. Jeśli nie da się tego zrobić, włożyć główkę(...)wrzątku. Dodać zdjęte liście. Parzyć kapustę, aż liście zmiękną i staną się plastyczne. Ostudzić trochę liście. Fasolę rozdrobnić w malakserze z marchewkami i selerem. Dodać koper i jajko. Wymieszać. Doprawić masę do smaku. Skroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać). Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć
Weekendy w domu i ogrodzieposiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka
pyszne zdrowościzupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek selera i pora 1 litr wody kilka różyczek kalafiora 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżki mąki 70 ml śmietany kremówki sól, pieprz, vegeta, majeranek Do garnka wlewamy litr wody(...)wrzucamy skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i por. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy posiekaną połówkę cebuli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż będą miękkie. Wówczas zdejmujemy je z ognia i i obsypujemy je 1/2 łyżką mąki
My simple kitchentłoczony sok z marchwi Obiad: - wczorajszy eksperymentalny ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku i koperkiem - leczo zielony sok z jabłek i selera naciowego Kolacja: - zielony sok z jabłek i selera naciowego (świeżo tłoczony) - pomidory i ogórki kiszone (jakoś mam fazę na pomidory od wczoraj) - "pieczone" jabłko (czyli jabłko na parze
pyszne zdrowościziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule średnie 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody 3 marchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam(...)smażeniu oliwę, dodaj bób, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj całość 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę w plasterkach, pietruszkę i seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy
Słodko-Słony Świat Ilonygodziny, poza tym łatwa, nieskomplikowana i pyszna potrawa. Dla 4 osób 1 ozór wołowy (ok. 1,2 kg) 1 marchewka 1 seler kawałek pora i selera 3 liście laurowe ziele angielskie sól, sos chrzanowy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki śmietany Ozór dokładnie umyć i wyszorować, następnie
Jadło i czytadłobardziej podobne do gulaszu niż do typowych flaczków - danie jest gęste, sycące i pysznie rozgrzewające, a robi się je bardzo szybko:) Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1/2 pora 1 czerwona cebula 1/2 niedużej papryki (u mnie żółta) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 250 g boczniaków 3/4 kubka płatków owsianych 1 l wrzątku 3 łyżki pestek(...)składników. Por i cebulę pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z odrobiną wody na dnie i duś pod przykryciem. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki długości około 3 cm, seler i paprykę w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone pomidory, grzyby i pestki słonecznika Duś pod przykryciem około 15 minut Dolej wodę, dodaj przyprawy (z wyjątkiem majeranku
pyszne zdrowościdziałanie rozgrzewające więc obiad jest idealny na zimę. Dodatkowym atutem tego dania jest czas przygotowania - około 10 minut. Do dzieła:) Składniki: filet z indyka 140 g por 110 g seler 35 g łyżka oleju kokosowego łyżeczka curry szczypta kminu rzymskiego, soli, imbiru i cynamonu 1/2 plasterka suszonego pomidora do posypania na wierzch Przygotowanie: Filet pokroić w paski. W rondlu rozgrzać(...)olej kokosowy z odrobiną wody. Dodać indyka. Dusić około 5 minut Por pokroić w krążki, seler w cienkie paski. Dodać do mięsa. Dodać przyprawy (oprócz pomidora). Dobrze wymieszać Dusić pod przykryciem 3-5 minut Gotowe. Przed podaniem posypać zmielonym pomidorem Smacznego
pyszne zdrowościtheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pół główki młodej kapusty szklanka ryżu marchewka kawałek selera 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty czubata łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietanki kremówki lub zwykłej Kapustę(...)poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody z zupy, dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Dodać przyprawę do dań z kapusty. Zupę
kulinarnyswiatdomi