zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe posiekane świeże zioła (ewentualnie częściowo suszone): natka pietruszki, lubczyk, bazylia, oregano, mięta, koperek, szczypiorek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka(...)smażenia) przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości warzyw. Zestaw z ognia. Pokrój
Qlinarnie i Qlinarniestołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie puszka pomidorów krojonych szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej) pół tofu wędzonego łyżka startego imbiru pół papryczki chili po łyżce: kolendry ziarno, kminu(...)być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy
Apetyt na Zielonezwiększyć ilość czosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę(...)pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy: papryczkę chili pokrojoną na drobno, wyciśnięty czosnek i imbir. Smażymy około 3-4 minuty. Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron
Apetyt na Zielonenapoju wpływają pozytywnie nie tylko na oczy, ale na całokształt. Zapraszam Was na przyjemne, zielone orzeźwienie! Do przygotowania ok 1 litra wody detox potrzebujemy: – 2 spore garście liści selera (zamrożone) – sok z jednej limonki – 1 łyżeczka domowego syropu miętowego lub miodu – woda (uzupełniamy do 1 litra) W pojemniku do koktajlu robota umieszczamy sok z limonki(...)liście selera. Miksujemy, powoli zwiększając obroty i dodajemy stopniowo syrop/miód oraz wodę. Tak przygotowany napój przelewamy do dzbanka i chłodzimy w lodówce, świetnie gasi pragnienie i dostarcza organizmowi witamin. Wszystkiego zielonego i smacznego. Na zdrowie
Szybko Tanio Smacznieorganizmie nawet do 30 minut po zjedzeniu Składniki (3 duże porcje): 2 pomidory 1/2 papryczki chilli 1 czerwona papryka 2 marchewki 1/3 cukinii 1 jabłko 1/2 gałązki selera naciowego 15 listków lubczyku 15 listków mięty pieprzowej opcjonalnie 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1/2 limonki opcjonalnie na koniec przyprawiamy pieprzem i solą Przygotowanie (7 minut): - marchew(...)seler moczymy 30 minut w zimnej wodzie - z papryki wybieramy pestki - wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków - dokładnie mieszamy przed wypiciem SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Sok pobudzający przemianę materii <klik> Zobacz tez przepis na Sok marchewkowy zwalczający objawy stresu i bezsenności <klik
Pora na pora i pomidoraSkładniki : 2 kg ogórków 1 kg cebuli 15-20 dkg selera Zalewa : około 7 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 7-8 łyżek cukru 4-5 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 10-12 ziarenek czarnego pieprzu 2 łyżki kurkumy Sposób wykonania : O górki bez obierania pokrój w cienkie talarki. Cebulę obierz(...)godziny. Składniki na zalewę razem zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz go zetrzeć na tarce ) seler. Nałóż sałatkę do czystych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w zimnym i ciemnym miejscu. Mizeria ta doskonale nadaje się do grilla, obiadu czy inne okazje
Przepisy i porady kulinarnedodatkiem świeżej bazylii, czosnku i zagęszczona brązowym ryżem ... Dla mnie to istna uczta dla podniebienia! Składniki: 1,5 kg pomidorów 2l bulionu drobiowego 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 cebula świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych) 3 łyżki oliwy sól pieprz szczypta cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% dodatkowo: 100g brązowego ryżu Wykonanie(...)dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i podsmażamy całość ok 10 minut. Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby ryż nam nie przywarł. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę
Walijskie PichcenieJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, dodajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą
Anioły w kuchnipieczonej marchwi z imbirem na 4 porcje: 6 marchewek pół łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 łyżki oliwy sól i pieprz 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki kawałek imbiru, ok 2 cm, obrany i posiekany listki z 3 gałązek tymianku 1,5 litra bulionu warzywnego do podania śmietana i chleb Marchewki myjemy(...)miękkie i lekko przypieczone wyjmujemy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy cebule i czosnek (ok 3 minuty). MI czosnek ciut się zrumienił co dodało zupie dodatkowego aromatu. Dorzucamy seler i smażymy dalsze 4 minuty. Dodajemy imbir, tymianek, marchewki i bulion. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 30 minut by zupa odparowała. Wyłączamy płomień i zupę blendujemy. Podajemy krem udekorowany kleksem czegoś białego
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki, jajka 1 sztuka XXL, drożdże 30 gram, cukier 1 łyzeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 35 dag, mąka żytnia typ 720 25 dag, 1 łyżka seler suszony ziarenka Royal Brand do misy robota wkruszyć drożdże, wlac mleko i wodę, dodać cukier, sól, roztrzepane widelcem duże jajko lub 2 jajka "L", wsypać obie mąki hakiem robota wyrabiać(...)misie przykryte do wyrośniecia ma 1,5 godziny podłużna blaszka 25 cm wysmarowana olejem, do blaszki przełożyć ciasto, zwilżyć wierzch ciasta dłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec
W Mojej Kuchni Lubięrodzinka za zupami nie przepada, a nawet nie są głodni jak usłyszą słowo "zupa" Składniki; 1,5 l bulionu drobiowego 1 średni kalafior 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 250 ml śmietany sól pieprz liść laurowy koperek Wykonanie: Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem. Marchewkę , seler, pietruszkę ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie
O kuchni z uczuciemburaczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie) 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę 1 pęczek koperku, posiekany 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 3/4-1 szklanka śmietanki 18 % sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smaku Przygotowanie(...)garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera. Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię, ziemniaki i posiekane małe buraczki (jeżeli były). Gotuj aż ziemniaki zmiękną i dopraw zupę octem, cukrem solą i pieprzem. Dodaj botwinkę i koperek, gotuj przez kilka minut i wlej śmietankę. Podawaj natychmiast, chociaż odgrzana jest chyba
karmelowymiesiące ktoś gdzieś obrzuci Was spojrzeniem pełnym pożądania! Dzisiaj serwujemy barszcz! Składniki: 2 pęczki botwiny (razem z łodygami) 3-4 marchewki 2 pietruszki (wraz z natką) 1 seler (wraz z natką) 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 cebule dymki koperek szczypiorek sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki śmietany kilka(...)ziemniaków 1 łyżka masła Czosnek i cebulę podsmażacie na oleju na dnie większego garnka. Botwinę, marchew, pietruszkę z natką i seler z natką myjecie pod bieżącą wodą, kroicie drobno i wrzucacie do garnka. Zalewacie wodą, solicie, dodajecie listki laurowe i ziele angielskie. Gotujecie, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotujcie!). Na koniec dodajecie posiekany szczypiorek i koperek, możecie zaprawić śmietaną
GRUBY WAŁEKSuper połączenie słodkiej marchewki z selerem i ogórkiem przełamane limonką. Prócz pięknego, intensywnie pomarańczowego koloru gwarantowane orzeźwienie, dawka dodatkowej energii i bomba witaminowa . To połączenie składników zwalcza objawy bezsenności i stresu. Marchewka działa dobrze na wzrok i pomaga pozbyć się uczucia niepokoju i nerwowości. Składniki (2 porcje): 3 marchewki 1 gałązka selera naciowego 3 zielone ogórki 1/2 limonki Przygotowanie
Pora na pora i pomidorakurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry. Cebulę siekamy i podsmażamy(...)smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra. Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut
Kuchenna Kontrrewolucya