będziecie sięgać jak lato zamknie swoją spiżarnie :), nie dajcie się prosić! - do kuchni marsz i przetwarzamy. Składniki na 8 litrowych słoików: 5 kg cukinii 1.2 kg marchewki 1.2 kg selera 1.2 kg cebuli 1/3 szklanki soli, kamiennej nie jodowanej Zalewa: 2.5 litra wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli, nie jodowanej 10 pełnych łyżek cukru(...)laurowych Wykonanie: 1. Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże to należy z nich usunąć gniazda nasienne, małe mogą pozostać w całości, kroimy je na cienkie plastry. Marchew i seler obieramy i ścieramy na wióra. Cebulę kroimy na pióra. Wszystkie warzywa mieszamy z solą, odstawiamy na 3-5 godzin, następnie bardzo mocno odciskamy nadmiar powstałych płynów. . 2. Łączymy ze sobą
Apetyczna babeczkakupię ta wyszła pachnąca ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie Składniki - 2 cebule - 1 por - 3 ząbki duże czosnku - 4 marchewki średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi lubczyku - 3 liście pietruszki - 1 /2 łyżeczki płaskiej kurkumy - 1 łyżeczka przecieru - 15 płaskich łyżeczek soli(...)malakserze Można też trzeć na tarce ale dłużej schodzi ) - wlać na patelnię o grubym dnie olej podusić ebulę i por chwilkę - Dodać posiekaną marchewkę pietruszkę seler chwilę przesmażyć 2. - Wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż odparuje woda i zmiękną warzywa - Czasami przemieszać pilnować aby się nie nie przypaliło w razie potrzeby dolać
W królestwie smaków Beatyaromacie chrzanu i żurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała - 1 pietruszka mała - 3 ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość i skrzydełka(...)zalać wodą dodać seler marchewkę pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować aż wszystko zrobi się miękkie 2. W osobnym garnku ugotować bub Obrać go z łupinek połowę bobu
W królestwie smaków BeatyWspaniały obiadek Składniki - 4 skrzydełka - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 garście mrożonego groszku - pęczek koperku - sól - pieprz - 1 małą cebulę - 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka włożyć do garnka zalać ok 2.5 l wody dodać pokrojoną marchewkę seler i pietruszkę czosnek i cebulę gotować na wolnym ogniu tak jak rosół Doprawić solą
W królestwie smaków BeatyPyszna zupka moja propozycja na obiad Składniki - 4 ziemniaki - biała część poru - 1 mała pietruszka - kawałek selera - 1 łyżka masła - mały kubek jogurtu greckiego+2 łyżki śmietany - groszek ptysiowy - sól - biały pieprz - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła Sposób przygotowania 1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone
W królestwie smaków Beatysałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego(...)drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy bulion będzie gotowy włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko marchewkę;) Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki lub kostkę. Dodajemy
Kuchnia Pełna PasjiPedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki grillowana makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar z selera naciowego / jabłko granny smith (Pedro) i Esporão Reserva white 2013 - świetna makrela, lekko "zgrillowana", w sumie półsurowa i do niej zgrany d uet: zielone jabłko i seler... bulion
królestwo garówcytryny przyprawa do ryb Mojito 3 ziemniaki 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne) 2-3 łyżki mleka gałka muszkatołowa 3/4 czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek aromatyzowana oregano kolendra / koperek Puree z ziemniaków i batata Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam(...)każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki. Duszone warzywa Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną. Ostatni szlif... Na talerzu układamy łyżkę puree z ziemniaków, następnie dodajemy duszone warzywa i grillowaną rybę. Całość dekorujemy kolendrą
Mango Papajapapryki słodkiej (ok. 20 g ) opakowanie startego imbiru 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka białego pieprzu sól olej do polania mięsa pęczak: 1 szklanka pęczaku 1 duża marchewka kawałek selera garść suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu olej do smażenia Sposób przygotowania(...)Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy zeszklą się, wsypujemy pęczaki chwilę smażymy, po czym dolewamy wodę po szynce w ilości 2:1. Cały czas mieszamy. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem masła , soli i pieprzu cytrynowego. Jeśli potrzeba to podlewamy pęczak wodą. Pod koniec gotowania, dodajemy ugotowane warzywa, żurawinę
na moim stole...jedna z naszych ulubionych zup. Robi się ją niezwykle szybko, z prostych składników i zawsze niezwykle szybko znika z garnka:) Składniki: 20-30 dag słoniny 2 cebule średni korzeń selera 4 serki topione kremowe bulion lub 2 kostki bulionowe kilka ziemniaków sól zielenina (koperek lub natka pietruszki) Sposób przygotowania: Słoninkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Cebulę siekamy(...)koniec smażenia słoniny, wrzucamy ją na patelnię, aby się zeszkliła. Zestawiamy patelnię z ognia. Zagotowujemy ok. 2.5 l wody z kostkami bulionowymi, bądź do gotowego bulionu przekładamy zawartość patelni. Seler obieramy i tarkujemy na najdrobniejszej tarce, wrzucamy do gotującej się zupy. Obieramy kilka ziemniaków,myjemy, drobno kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy serki topione
na moim stole...więcej śmietany uzyskamy sos, którym z powodzeniem możemy polać np. ugotowane jajka. Można również dodać posiekane orzechy włoskie, sałatka, nabierze wtedy bardzo oryginalnego posmaku. Składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 3-4 jabłka puszka kukurydzy mały słoiczek tartego chrzanu 4-5 ugotowanych jajek 6-7 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól i pieprz Sposób przygotowania: Seler odsączyć, ewentualnie lekko
na moim stole...paluszki krabowe, które obok krabów nawet nie leżały :) ale polecam, paluszki w tej sałatce świetnie się komponują. Składniki: opakowanie paluszków krabowych surimi czerwona cebula puszka kukurydzy 8-10 pędów selera naciowego sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu sól biały pieprz Sposób przygotowania: Seler naciowy umyć, pokroić na 0,5 cm pół krążki. Przełożyć do miski. Paluszki pokroić
na moim stole...osób które lubią lżejsze sałatki, polecam TĄ sałatkę. Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ananas, ser i umyty, obrany ogórek kroimy w kostkę. Koper drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy
magiczna kuchnia Kasipodać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek lub boczku. Potrzebne nam: - cebula - 2 litry bulionu warzywnego - 2-3 małe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego - sól - pieprz czarny - kminek - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - łyżka oleju Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy(...)warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju
W poszukiwaniu inspiracjimintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste i się rozwalają podczas smażenia) 2-3 średnie cebule 1/2 sporej, suchej bułki lub mała kajzerka 1/3 szklanki ciepłego mleka garść liści naci selera kilka gałązek koperku przyprawa do ryb szczypta pieprzu cytrynowego (lub zwykłego), ewentualnie trochę skórki otartej z cytryny sól 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Bułkę zalewamy(...)ciepłym mlekiem i odstawiamy. Cebule kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, solimy sporą szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać selera drobniutko siekamy. Rybę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Do miski przekładamy zmieloną rybę, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulkę, zieleninę, jajko, 2 łyżeczki przyprawy do ryb (ilość zależy od preferencji smakowych i od rodzaju użytej
Rozpustne gotowanie