wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :) Składniki: 3 różyczki kalafiora 1 mały batat włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 1 pomidor przyprawa "warzywko" lub jarzynka pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa
Truskawkowa Fiestamłodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek. SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki 5 średnich ziemniaków 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku koperek dla smakoszy, ale niekoniecznie kawałek żeberek, 3 plastry boczku wędzonego pokrojonego w kostkę vegeta(...)listki laurowe 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy boczek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę-smażymy około 5 min., dodajemy pokrojone w warzywa(pomidor, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki)-smażymy kolejne 5 min. następnie dodajemy ziele angielski, liść laurowy, lubczyk, grzybki, poszatkowaną kapustę, żeberka, zalewamy wszystko około 2 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw
Kuchnia Beatyfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pół główki młodej kapusty 4-5 ziemniaków marchewka kawałek selera 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać
kulinarnyswiatdomikapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry, lekko rozbijamy. Kawałki mięsa łączymy(...)oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa
W kuchennym oknie Ewysałatkę warzywno- rybną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 słoika selera wiórki, 1 czerwona cebula, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z makreli usuwam skórę oraz ości. Rybę rozdrabniam na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe(...)kroję w małą kostkę. Seler i kukurydzę odsączam z zalewy. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Kielecki, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM
Tradycyjna kuchnia KasiOliwki faszerowane 100 gramów mielonego mięsa 15 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 jajka mąka i tarta bułka 1 mała cebula dymka 1 mała młoda marchewka 1 małą łodyżka selera naciowego oliwa z oliwek parmezan świeże zioła masło parmezan kieliszek białego wytrawnego wina Masło rozpuszczamy z oliwą z oliwek. Podsmażamy startą cebulkę, marchew i seler naciowy dodajemy mięso, wcześniej zmielone
Bon Ton Italiajajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie: Szparagi myjemy, suszymy i przez wygięcie w łuk odrywamy stwardniałą końcówkę. Schab rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej, posypujemy przyprawą chili, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce(...)zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym. Końcówki skręcamy jak cukierki. Seler i marchewki obieramy, kroimy w słupki obtaczamy w oleju rzepakowym i zwijamy w folię aluminiową. Batat myjemy (nie obieramy), suszymy i kroimy w grube plastry. Folię aluminiową smarujemy masłem, posypujemy cukrem, dużą
Moniki SmakołykiDziś kupiliśmy sokowirówkę :) A oto pierwszy pyszny, baaardzo zdrowy sok. Na 1,5l użyłam: 6 dużych marchewek 6 buraków 4 pietruszki 2 jabłka 1 średni seler Wszystkie warzywa umyć, buraki i seler dodatkowo obrać. Wrzucić do sokowirówki i gotowe :) PYSZNY
Jemy Pijemyprawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki(...)cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę
Jemy Pijemydokładkę ;) Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków 30 dag zielonych szparagów masło klarowane przyprawy, ilość wg gustu: pieprz bałkański zioła prowansalskie(...)warzywa myję, obieram ( oprócz szparagów) i kroję na małe kawałki. Ze szparagów odłamuję twarde łodyżki. W garnku rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię. Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę
Takie tam pichceniewięc z puszkowanymi! Czas na klasyczne spaghetti w wersji wege! Składniki na 4 porcje: 100 g suchej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 400 g pomidorów 1 marchewka 1 gałązka seler naciowego 1 cebula przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy opakowanie makaronu Przygotowanie: seler, marchew, cebulę i paprykę wyczyścić, obrać, pokroić po czym zblendować z niewielką ilością
greenscarfbulionu warzywnego 3-5 kulek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 5-7 kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu spory kawałek selera garść fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka brukselek garść mrożonego groszku (można dodać ok. szklanki gotowej mrożonki warzywnej, ale to opcja raczej na zimę) 1 serek topiony trójkącik śmietankowy(...)mąki płaska łyżka vegety pieprz, sól do smaku Do garnka z bulionem wsypuję całe przyprawy, doprowadzam do wrzenia, wrzucam posiekaną cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę i seler, gotuję ok. 10-u minut. Następnie wrzucam różyczki kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową, pokrojoną na 2-3 części. Gotuję kolejne 10 minut. Do kubka wrzucam serek, zalewam niecałą chochelką gorącej
Kuchnia Prezydentowejgrilla, na którym zawsze cieszy się ona nie słabnącym powodzeniem. Nawet w czasie deszczu! ;) Składniki: 1/4 małej główki białej kapusty 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka mały kawałek selera 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka kukurydzy po 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru(...)łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki białego octu winnego 4-6 łyżek oleju kukurydzianego Kapustę, marchew, selera, paprykę ścieram na tarce jarzynowej do dużej miski, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną cebulę, dokładnie mieszam. Szczypiorek, koperek natkę siekam niezbyt drobno, dodaję razem ze składnikami sosu (ale bez oleju!) do surówki, mieszam delikatnie, odstawiam na kilka minut, próbuję, doprawiam, dodaję oleju, jeszcze
Kuchnia Prezydentowejgotuje u mnie ktoś inny. Ale to się raczej nie zdarza...! :))) Chorwacka zupa ogórkowa Składniki: - ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych (w zależności od kwaśności), - 1 łyżka mąki, - 1 mały, trójkątny serek topiony(...)sól, pieprz, - jajka ( tyle, ile osób będzie jadło zupę) Do bulionu, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę seler i pietruszkę. Zagotować. Dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. W tym czasie zetrzeć ogórki na drobnej tarce, jeśli są bardzo kwaśne, odlać sok. Przełożyć do małego garnczka
Kuchnia Prezydentowejdole oraz tutaj i tutaj . ;) Risotto z gruszką i gorgonzolą Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe(...)czas mieszać, począwszy od cebuli, aż do miękkości ryżu! Nie może się przypalić choćby w najmniejszym stopniu! Cebulę dusiłam na patelni nie podsmażając, kiedy się zeszkliła i zmiękła, dorzuciłam selera pociętego w 3-4-milimetrowe kawałki ( 1 ). Poddusiłam mieszając. po ok. 4-5-u minutach wsypałam ryż, podsmażyłam, aby ziarenka się zeszkliły, wlałam wino ( 2 ). Mieszałam aż płyn odparował. Gruszki
Kuchnia Prezydentowej