seler - 8745 przepisów (strona:268/583)

Zupa samo zdrowie, z jarmużu i kaszy jaglanej 157

Składniki 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 2 kawałki selera naciowego 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili garść jarmużu 1 szklanka soku pomidorowego 2 -3 czubate łyżki kaszy jaglanej 200g ugotowanej białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku-u mnie sól odkwaszająca organizm,przepis tutaj Wykonanie(...)Oliwę rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę,następnie pokrojony czosnek czosnek, marchewkę w kostkę i seler naciowy.w plasterki Wszystko razem podsmażyć około 4-5 min. Następnie dodać szklankę soku pomidorowego, kasze jaglaną i jarmuż. Zalać zagotowaną wodą do wysokości warzyw i gotować około 20 minut, aby wszystkie składniki się połączyły, a sok z pomidorów lekko odparował. Dodać białą fasolę

w mojej kuchni
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 137

smażone, z puszki czy wędzone.To tyle książkowej teorii, czas przejść do praktyki. Składniki na 2 porcje: 2 małe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka olej rzepakowy sól, pieprz 2 plastry pomarańczy sos: 2-3 łyżki soku z pomarańczy 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler

Powiedz dietom nie
Surówka z jabłek i selera 203

Pomysł na tą surówkę znalazłam w cotygodniowych inspiracjach Biedronki, a autorką przepisu jest Agata Jędraszczak. Składniki: 1/2 dużego selera korzeniowego 2 jabłka 1 kopiasta łyżka rodzynek 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - może być grecki sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Skrapiamy

Kuchnia domowa Ani
Ogórki kwaszone. 88

słoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować w garnku 3 litry wody, dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić(...)ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce

Kuchnia Beaty
Krupnik 134

odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion(...)zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają

Kuchnia Beaty
Kapuśniak 128

ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek  2 łyżki sosu pieczeniowego kilka suszonych grzybów  WYKONANIE: Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej(...)wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.  Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również

Kuchnia Beaty
Sałatka z kurczakiem wędzonym 274

andrzejkowy wieczór SAŁATKA Z KURCZAKIEM WĘDZONYM na słodko! Palce lizać... SKŁADNIKI: wędzona pierś z kurczaka podwójna słoik selera konserwowego puszka ananasa w kawałkach 4 jajka gotowane + 2 do dekoracji kiść winogron majonez, sól i pieprz WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy w kostkę dodajemy seler, ananas i połówki winogron oraz pokrojone w kostkę jajka wszystko mieszamy z majonezem i przyprawami ubieramy

Kuchnia Beaty
Golonka z grilla. 191

urozmaicenia dań grillowych proponuję przygotować GOLONKĘ ! SKŁADNIKI: 3-4 małe peklowane golonki bez kości, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu. WYKONANIE: golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości, Następnie przygotowujemy golonkę na grilla: 5 łyżek oliwy z oliwek, 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu, 1/2 łyżeczki(...)vegety, szczypta soli, 1/3 łyżeczki chili, WYKONANIE: Powyższe składniki mieszamy i używamy mieszaniny do smarowania golonki, przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, smarujemy mieszaniną, wkładamy posmarowaną golonkę, kawałek marchewki, pietruszki, selera, zawijamy i na grilla, smażymy około 15min. następnie wyjmujemy z folii i smażymy bezpośrednio na tacce do zrumienienia- gotowe i pyszne! Pamiętajcie błyszcząca strona folii do środka

Kuchnia Beaty
Zupa krem z czerwonej kapusty 161

rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła ghee 2-4 cm imbiru 0,75 l wody Wykonanie: cebulę(...)patelni.W międzyczasie obrać jabłko,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,rozdrobnić i podsmażyć razem z cebulą poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem .Zalać wodą obrać marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z brokułami 219

Zdrowa, zielona sałatka z brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi.  Składniki: brokuły 1 seler naciowy 1 puszka ananasów 2 jabłka sól pieprz majonez Kalafior dzielimy na kawałki i wrzucamy na wrzątek na kilka minut, później przekładamy na sitko. Seler, ananasy drobno kroimy, a jabłka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, doprawiamy

Salonik smaków
Sałatka z selera, jabłka i gruszki / Salad with celery, apple and pear 164

Składniki / Ingredients: 1/2 selera korzeniowego / 1/2 celery 1 jabłko / 1 apple 1 gruszka / 1 pear 1 limonka / 1 lime szczypta soli / pinch of salt szczypta cukry / pinch of sugar   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy obrać warzywa ze skórki (selera, jabłko, gruszkę). Z limonki wyciskamy sok. Obrane warzywa ścieramy na tarce. Potem polewamy

Projekty ze smakiem
Zupa ziemniaczana na boczku 163

lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi(...)cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać  Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania