pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa kalafiora i topinambura (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 1/2 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka, najlepiej 3,2 % 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki (ja kroję(...)kostkę sól i pieprz 1 łyżka świeżo startego parmezanu 1/2 szklanki kiełków słonecznika, do podania Przygotowanie: W dużym rondlu, na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj seler, czosnek i cebulę i smaż do zeszklenia, około 6 minut. Wlej bulion wraz mlekiem i doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie
karmelowyzwiększają poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjne, wzmacniają pamięć i koncentrację. Składniki: 1 op śledzi matias w oleju 1 jabłko 0,5 papryki czerwonej 5 ogórków konserwowych w kurkumie 1 łodyga selera naciowego 0,5 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 łyżki majonezu sól,pieprz, Wykonanie: Jabłko obieramy kroimy na cztery części i oczyszczamy z nasion kroimy w kostkę. Paprykę myjemy przekrawamy(...)pół i również wyciągamy nasiona kroimy w kosteczkę. W ten sposób kroimy też ogórki, seler naciowy obraną cebulę. Śledzie kroimy w paski. Wszystko przekładamy do miski dodajemy majonez oraz przyprawy wszystko mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły. Przed podanie posypujemy czarnuszką. Smacznego
kgwjanczewomiłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz(...)dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku, 4 jajka. 1. Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane
Kuchnia Pełna PasjiWyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula(...)ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach, seler naciowy drobno siekamy, dodajemy do mięsa. 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy
Kuchnia Pełna Pasjitradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych mam:) Składniki: 2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki), włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra lub chilli, opcjonalnie makaron i mozarella. 1. Warzywa myjemy, włoszczyznę obieramy(...)marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe. 2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki. 3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy. 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie miała kolor złoty
Kuchnia Pełna Pasjidzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule(...)ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ
Kuchnia Pełna PasjiTradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół kubeczka małej śmietany, masło do smażenia. Przygotowanie(...)Pietruszkę, selera i marchewkę myjemy i obieramy, następnie płuczemy. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Wyżej wymienione składniki wrzucamy do zimnej wody (ok 2l). Warzywa gotujemy ok 15minut. Dodajemy 2 kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię
Kuchnia Pełna Pasjinieodzownym dodatkiem do drugiego dania obiadowego. Przygotowywane ze świeżych warzyw są bardzo zdrowe jak również nisko kaloryczne. Składniki: pół główki sałaty lodowej garść kiełek z rzodkiewki 1 łodyga selera naciowego pół papryki czerwonej średniej 1 pomidor 1 łyżeczka sosu czosnkowego odrobina oliwy z rzepaku Wykonanie: Sałatę rwiemy i wrzucamy do miski dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidora(...)seler niemy w piórka. Wrzucamy kiełki z rzodkiewki, dodajemy sos czosnkowy oraz oliwę. Wszystko dobrze mieszamy odstawiamy na 10 minut aby się przegryzło. Smacznego
kgwjanczewoczego jest przygotowana, żeby dzieci nie wyobrażały sobie jakichś bzdur :) Składniki: ok. 1 kg flaczków , 2 nogi od kurczaka , 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa(...)czasie przygotować rosół: Opłukanego kurczaka zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, a po 15 minutach gotowania dodać obrane warzywa - marchew, pietruszkę, seler i pora. Jedną surową marchewkę odłożyć na później. Gotować cały czas na niedużym ogniu, lekko osolić pod koniec gotowania. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa. Dodać liście laurowe
Codzienna kuchnia niecodziennablogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 kostka warzywna Winiary o mniejszej zawartości tłuszczu(...)soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami. Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna Warzywa obieramy ze skórek. Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Pora
Maminek kulinarnyzestawianiach z różnymi dodatkami. Was także zachęcamy do eksperymentowania z tą pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać(...)szklanki wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę i selera, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę i razem dusić do miękkości. Ugotowaną kaszę wymieszać z pastą paprykową, warzywami z patelni i pokrojonymi w paseczki pomidorami. Doprawić i zajadać. Smacznego
Anioły w kuchnikurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego 1 szyja lub pałka z indyka 1200 - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula 2 - 3 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek pieprzu 3 goździki 2-3 liście laurowe 3 gałązki natki pietruszki lubczyk(...)mamy liście selera - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, warzywa obrać, umyć, z cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem. Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę, czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru. Wodę zagotować i wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu low przez
Stare Garykrem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie. Składniki: 1/2 lub mały seler korzenny 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1,5-2 litry wody 1-2 pałki z kurczaka pieprz, jarzynka, ziele angielskie, liść
Truskawkowa FiestaWystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoiczek, dodać przyprawy i gotowe. Proponuję dodać więcej marchewki. Będzie bardziej kolorowa. Smak niesamowity. Spróbujcie! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowanego z marchewką majonez (ilość według uznania) sól pieprz Białą i czerwoną fasolę odsączamy na sicie, przelewając zimną wodą. Seler i kukurydzę również odsączamy z zalewy. Przygotowane składniki przekładamy
Salonik smaków