seler naciowy - 4755 przepisów (strona:199/317)

Sałatka gado gado 147

balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej (suszonej) 1/2 łyżeczki pieprzu 4 jajka 100 g kiełków rzodkiewki 300 g kapusty pekińskiej 300 g marchewki 300 g selera naciowego 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie:  Grill nastawiłem na najwyższą temperaturę. Strąki chili umyłem, naciąłem wzdłuż, usunąłem pestki, strąki owinąłem aluminiową folią. Cebule(...)Jajka ugotowałem na twardo. Kiełki mungo blanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 3 minut, przelałem na sito i osączyłem. Kapustę pekińską umyłem, pokroiłem w cienkie paski, Por, marchew i seler oczyściłem, umyłem, pokroiłem na paski grubości1/2 cm. Por, marchew i seler ugotowałem na parze na średnim ogniu przez 10 minut na półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku

R'n'G Kitchen
Koreczki z kolorowym twarożkiem 208

zielonym. Kolorowy zawrót śniadaniowy. 30 dkg białego twarogu 1 ogórek zielony 2 łyżki buraczków tartych 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz czarny, pieprz czerwony ziarna listki selera naciowego 1 kawałek papryki czerwonej 1/2 papryczki chili 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek Ogórka dokładnie szoruję i kroję na kawałki 1,5 cm. Z boku robię(...)twarogu miksuję blenderem z buraczkami, jogurtem, doprawiam solą. Trzecią część twarogu miksuję z jogurtem i kurkumą, doprawiam solą, pieprzem. Twarożek wyciskam szprycą, posypuję pieprzem, kawałkami chili, dekoruję natką i selerem liśćmi

wesoła kuchnia
Gulasz jagnięcy z owocową nutą 145

jest poezją. Wydaje się ekstrawaganckim daniem, jednak pamiętać trzeba, że takimi daniami były „standardy” jeszcze przed kilkudziesięcioma laty. Składniki: 500 g jagnięciny 2 duże gruszki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 600 ml bulionu cielęcego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę. Cebule, czosnek i seler siekamy. Gruszki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażamy na oleju. Wrzucamy posiekane warzywa. Chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy gruszki i marchew, smażymy. Wlewamy wino, dodajemy cynamon

R'n'G Kitchen
Łata wołowa duszona w musztardzie 232

czasu do czasu wieprzowinę zastąpić o wiele zdrowszym i lepiej przyswajalnym przez nasz organizm mięsem wołowym. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg łaty wołowej 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 3 cebule 3 ząbki czosnku 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie) kilka gałązek natki pietruszki  1 łyżka kminku 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu(...)dusić pod przykryciem w garnku o grubym dnie około godziny. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle klarowanym i dodać do duszonego mięsa. Obraną marchew i selera pokroić na mniejsze kawałki i razem z musztardą, kminkiem, rozmarynem, miodem i winem dodać do mięsa i dusić kolejną godzinę pod przykryciem, co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło

Kuchcik gotuje
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 219

porem zapiekana pod kruchymi maślanymi ciasteczkami ze szczypiorkiem Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy 3 marchewki 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 2 łyżki mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej(...)kruszonkę, dodać jogurt i posiekany szczypiorek - szybko zanieść ciasto i przełożyć do lodówki. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Pora umyć i pokroić w plasterki. Ząbki czosnku drobno posiekać. Seler pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę - dodać pora i smażyć ok 2-3 minuty, dodać czosnek, marchewkę,ziemniaki i seler - całość

Cooking for Emily
Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio) 250

typu lasagne 500 g jarmużu 50 g parmezanu Mięsne ragù 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  500 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku oregano, bazylia s ó l, pieprz  oliwa z oliwek Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła 50 g m ą ki pszennej(...)noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Mięsne  ragù Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy  pokrojon ą  w drobn ą  kostk ę  cebulę, marchew oraz seler. Po  ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Na koniec dodajemy passate pomidorow ą,   wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, suszone

La grande e la piccola cuoca
Portugalski gulasz z żołądków / Portugese gizzard stew 287

porcji) Składniki: 450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1 cukinia, pokrojona w kostkę 1 papryczka chili, z usuniętymi nasionami i drobno posiekana 6 ząbków czosnku(...)się z niego tłuszcz przełóż go na papierowe ręczniki. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż cebulę przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Zwiększ ogień i dodaj seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet

karmelowy
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 231

Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski – 1 sztuka Cebula – 1 mała sztuka Marchew – 1 mała sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Masło – 2 łyżki Parmezan – 2 łyżki startego Sól, pieprz Oliwa – 2 łyżki Wykonanie – królik: Królika porcjujemy i do przygotowania dania wykorzystujemy przednie i tylne nogi. Na patelni(...)natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy risotto. Wykonanie – risotto: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie całość podlewamy winem

Kuchnia Bon Appetit
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 150

pieczarek 2 listki laurowe 6 ziarenek czarnego pieprzu 300 ml czerwonego wytrawnego wina, np. bordeaux 400 ml bulionu wołowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku natka selera naciowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaki lub pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż(...)Płyn powinien w całości przykrywać mięso. W razie potrzeby dolej więcej bulionu lub wina. Wrzuć listki laurowe, czarny pieprz oraz  bouquet garni - przewiązane nitką zioła (tymianek, rozmaryn, natka selera). Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz 3 godziny . W połowie czasu możesz zerknąć, czy mięso ma wystarczającą ilość płynu i w razie potrzeby dolać więcej

Food Square
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 261

jagnięcej bez kości  2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana  2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane 1 marchew, obrana i grubo pokrojona 50 g   boczku ( w oryginale P ancetta)  ,   pokrojone 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mały pęczek świeżego(...)Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać cebulę, seler, marchew, boczek i czosnek, część listków rozmarynu i pomidory. Wlać bulion, dobrze wymieszać aby nie zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość

Stare Gary
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 217

sprzęty są super! Głosujcie i piszcie swoje propozycje -   KLIK Bulion: 1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk), 1 kg nóg kaczych (4 sztuki), 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 łodyga selera naciowego, kawałek imbiru - wielkości kciuka, 7 świeżych grzybów shitake, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo:   100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto(...)zmniejszyć gaz na mały/średni i gotować przez godzinę, w międzyczasie ściągać szumy, które wypłyną. Po godzinie dołożyć do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir oraz łodygę selera, a grzyby przekroić na pół. Gotować na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbierać szumy. Ps. Ugotowany bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce, a rano

Plate of Joy
Sałatka z brokuła i kaszy bulgur 126

czas wyjmiemy z gorącej wody. Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Przepis na sałatkę z brokuła i kaszy bulgur: 1 średni brokuł 1 papryka 2 - 3 łodygi selera naciowego 2 gałązki natki pietruszki 1 - 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy bulgur pieprz i sól do smaku Sos do sałatki z brokuła: 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki octu balsamicznego(...)minut. Po ugotowaniu natychmiast wyjąć z wody i odłożyć do wystudzenia, a następnie podzielić na mniejsze kawałeczki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na dość cienkie słupki. Łodygi selera pokroić w poprzek na bardzo cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Składniki sosu intensywnie wymieszać, aby powstał jednolity lekko gęsty

Kuchcik gotuje
SAŁATKA JARZYNOWA, NASZA ULUBIONA ORAZ SPOSÓB NA DŁUŻSZĄ ŚWIEŻOŚĆ 236

wersji zawiera dużo pietruszki, marchewki, ogórków i jajek. Ma także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Taki bulion jest również pyszny do wypicia sam. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej(...)ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku   dodatkowo: - 2 łodygi selera - kawałek zielonej części pora - kilka gałązek natki pietruszki - sól Obrane warzywa wkładam do garnka (na dnie układam korzeń pietruszki, na nim marchew). Dodaję łodygi selera, zielone liście pora, gałązki natki pietruszki

Smaczne Zdrowe
SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI 187

szklanki ryżu ugotowanego na sypko 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle ) 10 dag zielonego groszku z puszki  1 świeży ogórek 1 mała czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka liści sałaty 1 łyżka posiekanego koperku natka pietruszki do dekoracji Sos: 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody(...)polędwiczki tniemy w paski - część ugrillowanych plastrów odkładamy na bok w ciepłe miejsce - ułożymy je na talerzach obok sałatki. Krok 2. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Seler oczyszczamy z włókien, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki. Półmisek na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, wkładamy ogórka, kukurydzę, groszek, ryż, seler,cebulę, koperek, polewamy sosem mieszamy

Moja Książka Kucharska
Pyszny obiad z letnich delikatesów 148

buraczkowa z botwiną już samym kolorem przywodzi o zawrót głowy , nie mówiąc już o smaku. Moja zupa buraczkowa z botwiną jest pełna innych warzyw i ziół. Młoda marchewka, nać selera, młoda cebula, natka pietruszki…Tak, jest to zupa warzywna ale dominują w niej buraki i botwina. Tylko latem można spotkać w sklepie buraki z nacią czyli tzw. botwiną(...)zupa jest lekko kwaśna. Zupa buraczkowa z botwiną 6 porcji Składniki: pęczek buraków z botwiną, ok. 500 g 1½ l bulionu z kurczaka 3 młode marchewki 2 łodygi naciowego selera ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki granulowanego czosnku 1 liść laurowy 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżki balsamicznego octu 200 ml kwaśnej śmietany 100 ml słodkiej śmietany sól

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania