seler naciowy - 4755 przepisów (strona:198/317)

Jambalaya z resztkami z kurczaka 176

Szklanka pieczonego, posiekanego mięsa 30-centymetrowy kawałek chorizo Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g 1 cebula 2 ząbki czosnku Mała czerwona papryka Mała zielona papryka 2 łodygi selera naciowego Szklanka ryżu 2 szklanki rosołu (najlepiej domowego) Puszka całych pomidorów (400 g) 2 łyżki oleju Łyżka masła Przyprawy : Wszystkiego pół łyżeczki Tymianku Oregano Pieprzu kajeńskiego Kuminu Majeranku Cebuli(...)naczynia. Krok 2 Do tłuszczu wytopionego z chorizo wlej 2 łyżki oleju. Podgrzej. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na patelnię. Smaż przez 5 minut. Krok 3 Umyj papryki i selera, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli, zamieszaj i smaż przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę. Wsyp wszystkie przyprawy, zamieszaj i smaż kolejną

Niedzielny kucharz
Wieprzowina po węgiersku 2053

czosnkiem, ziołami. PRZEPIS WIEPRZOWINA PO WĘGIERSKU Składniki na wieprzowinę po węgiersku: 600g wieprzowiny bez kości np karkówki olej lub smalec 1 cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej szczypta chili 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej pół łyżeczki tymianku(...)pokrojoną w półplasterki cebulę, obsmażamy minutkę. Teraz możemy mięso przełożyć do garnka lub gotować dalej jeśli mamy dużą patelnię. Następnie do mięsa i cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, selera i paprykę. Potem wlewamy wodę (tyle by zakryła mięso), dodajemy przyprawy: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, pastę paprykową, tymianek. Finalnie wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu

Dorota Smakuje
Lasania z warzywami i grzybami 170

obgotowanych mrożonych podgrzybków 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 2 żółtka 7 łyżek śmietany sól świeżo utarta gałka muszkatołowa 2 cebule 100 g marchwi 100 g selera naciowego 200 g porów pół strąka czerwonej papryki 200 ml bulionu jarzynowego 100 g startego parmezanu pieprz 8 płatów lasanii masło do formy Przygotowanie Rozmroziłem obgotowane mrożone podgrzybki ( jeszcze lepiej(...)lekko ostudzonego sosu, następnie wlałem do pozostałego sosu, podgrzałem, ale już nie gotowałem. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodałem grzyby, gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Marchew obrałem, seler umyłem, pory oczyściłem, przekroiłem na pół wzdłuż i umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion, umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę. W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojone marchew, seler

R'n'G Kitchen
Zupa meksykańska z pulpetami 261

Dawtona) 1 puszka kukurydzy (u mnie Dawtona) 1 puszka krojonych pomidorów (kupiłam tutaj ) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak 1/2 korzenia selera naciowego 2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego(...)rozmoknie dodać do mięsa mielonego. Mięso wymieszać z jajkiem, kuminem, solą i odstawić. Do mięsa można również dodać ze 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry. Marchew, ziemniaka i selera obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości

Kuchcik gotuje
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i twarogiem wędzonym 386

podbija smak. Nieco świeżości i koloru wnosi krem pietruszkowy, a zupę przygotowałam na bazie pomidorowego koncentratu od Winiary, który został już dodatkowo przyprawiony. 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 1 puszka gotowanej ciecierzycy sól pieprz czarny papryka(...)woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia. Z wystudzonej zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozpuścić odrobinę oleju rzepakowego lub masła i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, seler i startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dodać upieczoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Zalać wszystko gorącym bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać przecier pomidorowy, przyprawiając do smaku

https:KKuchniaMniam
Wegańska pieczeń z sosem pieczarkowym 107

aromatyczny, a jako że z pieczarek, bezpieczny też dla dzieci. Składniki (na 3 porcje, na keksówkę o wymiarach około 26x12x7cm): 400g odcedzonej ciecierzycy 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 1/2 szklanki panko 4 łyżki sosu barbeque 3 łyżki siekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 4 łyżki oliwy sól i pieprz(...)mogą pozostać gdzieniegdzie większe kawałki, ale staramy się jak najbardziej ją rozdrobnić. Przekładamy do dużej miski.   W tym samym robocie rozdrabniam obrane i pokrojone z grubsza marchewki, łodygi selera oraz cebulę – jeśli chcecie możecie też drobniutko pokroić warzywa nożem, ale jak miałam już brudnego robota kuchennego, tak było łatwiej i szybciej. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam

Smaczna Strona
Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 171

jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki ugotowanej) 3 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 papryka słodka dowolnego koloru 1 duża cebula 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Zalewa: 2 łyżki sosu tamari albo sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka passaty(...)miękkości. Chyba, że została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy , to ten krok macie z głowy Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Umyte warzywa i obrane warzywa kroimy następująco: selera w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę i paprykę w kostkę. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy tymianek, rozmaryn i smażymy do aż będą miękkie, co jakiś

Lamarida.pl
Kacze curry z wolnowaru 241

lubię. Polecam! Na podstawie przepisu z książki Heather Whinney "The slow cook book" składniki ok 500 g - 2 piersi kacze 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 laski selera naciowego, sół, pieprz 3 -4 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili (lub 2 jeżeli lubimy ostre) 5 cm korzenia imbiru 2 marchewki 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka papryki(...)Odwrócić i smażyć z drugiej strony kolejne 3 - 6 minut. Odłożyć na bok, Odlać wytopiony tłuszcz, zostawiając ok łyzki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę,  i pokrojony w plasterki seler. Podsmażać ok 5 min na niewielkim ogniu, aby warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy

Stare Gary
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 240

surowego wędzonego krojonego w kostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników) 1-2 łyżki mąki(...)litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić

Pociąg Do Kuchni
Zupa z kwiatami cukinii 227

szpeku ( rodzaju wędzonej szynki) Zupa z kwiatami cukini Składniki na 4 osoby: 4 małe cukinie z kwiatami parę kwiatów cukini ½ cebuli( drobno posiekanej) 2 średnie ziemniaki( pokrojone w kosteczkę) ½ selera naciowego 150 g szpeku pokrojonego w drobna kosteczkę( może być również wędzonka) 200 g makaronu małego formatu, u mnie ditalini 3 łyżeczki oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej(...)oliwek, a następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy szpek. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 min. Dodajemy cukinię, kwiaty cukini (zostawiamy jeden do dekoracji), seler i ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej.  Następnie całość zalewamy gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny makaron i gotujemy do miękkości często

Mia Cucina Sofieta
Ravioli z cielęciną 134

solidną porcją kminu rzymskiego. Można też zrobić salsiccię samemu - wbrew pozorom nie jest to wcale trudne ale ten przepis zostawmy sobie na inną okazję) 1 niewielka cebula 1 łodyga selera naciowego 1 średniej wielkości marchewka 50g startego parmezanu 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku oliwa opcjonalnie: pół szklanki białego, wytrawnego wina 3. Sos: 500ml passaty garść suszonych(...)szczelnego pojemnika) i odłożyć na minimum 1 godzinę (można włożyć do lodówki). W międzyczasie przygotowujemy... 2. Nadzienie: cielęcinę mielimy na oczku 3mm, kiełbasę salsiccia obieramy z osłonki; cebulę, seler i marchew odpowiednio obieramy i siekamy - tak drobno jak potrafimy; na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy je kilka minut, robiąc klasyczne włoskie soffritto :) kiedy zauważymy

Pasta Po Polsku
Chow Mein z tofu i warzywami 218

przez praskę 1 łyżeczka obranego i startego świeżego imbiru 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki  białego pieprzu 1 łyżka  oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 2 łodygi selera naciowego 1 mała marchewka ½ czerwonej papryki 1 cebula 2  szklanki posiekanej białej lub pekińskiej kapusty 1 pęczek szczypiorku lub 2 dymki (biała i jasnozielona część) 1 opakowanie twardego tofu(...)pieprz. Dodajemy podsmażone tofu. Obraną marchewkę i oczyszczoną paprykę kroimy na cienkie paseczki (zapałki). Dymkę (szczypiorek) na kilka części, cebulę w plasterki, seler na niewielkie kawałki.. Podgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Dodajemy cebulę, seler, marchew, paprykę i smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dokładamy kapustę i podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodajemy

Moja Mama Gotuje
ostatnie przetwory : Najprostszy ketchup paprykowo-pomidorowy 222

Składniki :  2 małe cebule  papryczka chili (według uznania ja dałam 3 ale nie były bardzo ostre) 1 kg czerwonej papryki 1 kg pomidorów lima 2-3 łodygi selera naciowego 2-3 płaskie łyżki octu winnego opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru 1,5-2 płaskie łyżeczki soli ulubione zioła i przyprawy (ja dodałam czerwoną czubrycę, oregano i wędzoną paprykę(...)zrobią się brązowe plamy, po ostygnięciu obieramy papryki (nie musi być dokładnie ważne, żeby usunąć tylko te czarne części), na patelce podsmażamy np. na oliwie cebulę i selera, z pomidorów odciskamy sok wkładamy do blendera, dodajemy paprykę, seler z cebulą i blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka dodajemy ocet, cukier, sól i przyprawy do samku, gotujemy do pożądanej konsystencji

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania