seler naciowy - 4755 przepisów (strona:197/317)

Krupnik z batatów 277

też smakuje, nawet bardzo Składniki na 6-8 porcji: 2 duże bataty 3-4 marchewki 2 pory 1-2 pietruszki (u mnie to była skorzonera) 3-4 gałązki selera naciowego 4-6 nasion ziela angielskiego pieprz i sól do smaku szczypta papryki wędzonej*opcjonalnie 2-4 liście laurowe tego nie ma na zdjęciu, bo to był mój „pierwszy(...)półplasterki i podsmaż przez 2-3 minuty. Bataty, marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do porów, duś całość przez 3-5 minut, dodaj drobno posiekany seler, przyprawy po czym i zalej wodą, około 2 cm ponad poziom warzyw i przykryj garnek pokrywką (to znacznie przyśpieszy gotowanie). Po 10 min dodaj 1-1,5 lita wody, kaszę

greenscarf
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 392

oleju rzepakowego 8 nadudzia z kurczaka, ze skórą 220 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojone w plasterki 1 marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego wytrawnego wina 375 ml bulionu drobiowego 400 g tagliatelle(...)złocista i chrupiąca. Wyjmij kurczaka z patelni i wrzuć boczek, Podsmaż do zarumienienia i także wyjmij z patelni. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie

karmelowy
Lasagne z mikrofalówki 104

około 35 minut.  Składniki: - 300 g mielonego mięsa wołowego - 300 g mielonej polędwicy wieprzowej - 200 g białej surowej kiełbasy - 30 g suszonych grzybów - 100 g masła - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - 1 cebula - 10-20 listków świeżej bazylii - tymianek - 1 kostka rosołowa - koncentrat pomidorowy - starty parmezan - około 5 łyżek oliwy z oliwek  - sól i pierz do smaku(...)połowie gotowania z tą samą procedurą. Pozostawiamy na 10 minut, wyłączona mikrofalówka oczywiście. Następnie odsączamy z wody i rozkładamy na ściereczce kuchennej, plaster po plastrze makaronu. Marchewkę i selera oraz cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno, następnie wsypujemy do niedużego naczynia, dodajemy olej i połowę masła. Gotujemy z maksymalną mocą przez 3 minuty z funkcją mikrofal, pamiętając o zamieszaniu

Z Kuchni Do Kuchni
Talerz zdrowego kibica. Warzywne przekąski z trzema dipami 378

pasują świetnie. Talerz warzywnych przekąsek z trzema dipami czas przygotowania: 30 minut składniki:   WARZYWNE PRZEKĄSKI - papryka słodka czerwona papryka słodka żółta  ogórki świeże gruntowe lub węże seler naciowy  marchewki brokuł albo/i kalafior   DIP CZOSNKOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku - sól, pieprz mielony(...)imbir mielony, kurkuma w proszku, papryka mielona słodka i ostra  Jak przygotować talerz warzywnych przekąsek? Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osączyłam. Marchewkę oskrobałam. Ogórki obrałam ze skórki. Z selera usunęłam podłużne, łykowate włókna. Papryki pozbawiłam gniazd nasiennych. Te wszystkie warzywa pokroiłam w paski i słupki. Brokuła (albo kalafiora) podzieliłam na nieduże różyczki. Można je zostawić surowe albo zblanszować wrzucając

Smaczna Pyza
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 261

gotowania! Składniki na 4-6 porcji: 1 szklanka fasoli borlotti albo pinto  (lub żurawinowej, ale ja takiej nigdzie nie znalazłam) 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w paski 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu 400 g pomidorów w puszce 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano(...)fasolę przecedzamy i dokładnie płuczemy. Odstawiamy na bok. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę w płatkach, rozmaryn, seler i czosnek, smażymy dwie minuty. Wlewamy pomidory wraz zalewą, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Podgrzewamy, dodajemy fasolę i wlewamy tyle wody, żeby pokryła fasolę (ok. 2-3 szklanki). Przykrywamy, doprowadzamy

My Culinary Art
Świąteczna zupa rybna 440

znalazł.  Zupa rybna w stylu włoskim moja inspiracja na 4-6 porcji czas przygotowania: 40 min. Składniki: cebula, pokrojona na plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu 1 suszone pepperoncino , lub łyżeczka płatków chilli 2 listki laurowe szklanka bulionu rybnego(...)surowych lub mrożonych) posiekana natka pietruszki do posypania zupy sól, pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola duszona z wieprzowiną 110

Wiadomo kto był zadowolony… Składniki: 1,5 szklanki suchej fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego jalapeno (opcjonalnie) szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. Cebulę, obraną marchewkę i seler kroimy w kostkę, chwilę obsmażamy na patelni, przekładamy do ugotowanej fasoli. Na tej samej patelni obsmażamy (partiami) mięso, po zrumienieniu dodajemy do tego samego garnka. Na patelnię można wlać odrobinę wody

Kardamonovy
Fasola duszona z wieprzowiną 131

Wiadomo kto był zadowolony… Składniki: 1,5 szklanki suchej fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego jalapeno (opcjonalnie) szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. Cebulę, obraną marchewkę i seler kroimy w kostkę, chwilę obsmażamy na patelni, przekładamy do ugotowanej fasoli. Na tej samej patelni obsmażamy (partiami) mięso, po zrumienieniu dodajemy do tego samego garnka. Na patelnię można wlać odrobinę wody

Kardamonovy
Fasola duszona z wieprzowiną 181

marudzę. Wiadomo kto był zadowolony... Składniki: 1,5 szklanki fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego jalapeno (opcjonalnie) szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. Cebulę, obraną marchewkę i seler kroimy w kostkę, chwilę obsmażamy na patelni, przekładamy do ugotowanej fasoli. Na tej samej patelni obsmażamy (partiami) mięso, po zrumienieniu dodajemy do tego samego garnka. Na patelnię można wlać odrobinę wody

Kardamonovy
Zupa a'la minestrone z pesto pomidorowym 196

send', 'pageview'); Składniki: -1/2 szklanki kaszy jaglanej -1 l bulionu warzywnego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 czerwona papryka -1 cukinia o wadze ok.400 g -3 łodygi selera naciowego -cykoria -sok z połowy cytryny -sól, pieprz pesto do zupy: -100 g suszonych pomidorów w oleju -1-2 ząbki czosnku -1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu -kilka orzechów włoskich Kaszę prażymy(...)kostkę  cebule i w cienkie plasterki czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i cukinię. Podsmażamy wszystko razem ok.3 min. często mieszając. Po czym dodajemy drobno pokrojony seler i zalewamy wszystko bulionem. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy pod przykryciem kolejne 3 min. Zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny i dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę oraz  podartą

Kulinarne przemyslenia
Kurczak z warzywami + kuskus po marokańsku ;) 413

Składniki: Kuskus: szklanka kaszy kuskus szklanka posiekanych suszonych pomidorów pół pęczka pietruszki (drobno posiekanej) szklanka wody pół kostki rosołowej Kurczak: połówka piersi z kurczaka 5 łodyg selera naciowego 4 pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu(...)myjemy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy aż się zarumieni. Pomidory sparzamy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Seler, pieczarki i oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy do pomidorów.  Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez

Czerwona Porzeczka
Zupa fasolowa 199

Zupa fasolowa  Fasolowa to idealna jesienno-zimowa, mocno sycąca , rozgrzewająca zupa. Składniki: skrzydełko z indyka 30-40 dkg małej fasoli jaś 2 marchewki  kawałek selera "korzeń" gałązkę selera naciowego  1-2 małe pietruszki  3-5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 łyżeczki masła łyżka mąki ewentualnie kostka rosołowa ząbek czosnku  świeża pietruszka  przyprawy: liście laurowe(...)zalać wodą, zagotować , a następnie zmienić wodę na nową lub zebrać szumowiny. Dodać liść laurowy , 2 ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzu ,odrobinę soli.  Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować  do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy.  Kiedy

Aromatyczne Podróże
Zupa Kharcho (Charczo) gruziński przysmak 94

bywa z tradycyjnymi potrawami Niesamowita kompozycja smaków i tekstur. Jest to obecnie nasz numer jeden wśród zup skład: 0,4 kg wołowiny gulaszowej 1 cebula średniej wielkości 2 gałązki selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 8 szklanek bulionu wołowego 1/2 szklanki surowego ryżu 2-3 listki laurowe 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki soku(...)mięsem. Wlej bulion. Dopraw kolendrą, liśćmi laurowymi, wędzoną papryką, wyciśniętym praską czosnkiem i solą do smaku. Gotuj około 30-40 minut. Po tym czasie dołóż do garnka pokrojonego selera, pomidory z puszki, sok z cytryny i ryż. Gotuj do czasu aż ryż będzie miękki. Na koniec wsyp pokrojone natki pietruszki i koperku. Dopraw pieprzem. Zdejmij zupę Kharcho z gazu

Ogrodnik w podróży
Wołowina z warzywami w stylu francuskim 145

mięsa wołowego (u mnie karkówka, pręga bez kości)  4-5 małych cebul lub szalotek 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 papryka 1 papryczka chili gałązka selera naciowego 250ml czerwonego wytrawnego wina  350ml wody (lub bulionu warzywnego) 3 łyżki sosu pieczeniowego sól pieprz pieprz ziołowy smalec gęsi lub olej do smażenia  gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku(...)samą patelnię włożyć łyżkę smalcu, wyłożyć mięso i obsmażyć na brązowy kolor z każdej strony. Posypać pieprzem ziołowym. Dodać pomidory, chili i przesmażone warzywa, gałązki rozmarynu, tymianku i selera. Podlać winem i zagotować. Gotować na dużym ogniu ok minutę, następnie wlać gorącą wodę, dodać sos pieczeniowy, doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 2h. Mięso powinno być

Obiad gotowy
Spaghetti a`la bolongese - lżejsza wersja 160

dania do wypróbowania mojej wersji :) Spaghetti a`la bolongese - lżejsza wersja - 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Sos - 800g pomidorów - 2 małe cebule - 2-3 duże ząbki czosnku - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie marchewki - sól, pieprz, bazylia - szczypta cukru pudru - 1 łyżka masła Pulpeciki - 500g mięsa mielonego z indyka - pęczek natki pietruszki - pół czerstwej bułki - jajko - sól, pieprz Na początek(...)Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos. Masło rozgrzewam na patelni. Cebulę skroję w kosteczkę a czosnek siekam. Wrzucam na rozgrzane masło i chwilę duszę. Seler i marchew myję, obieram i kroję w cienkie plasterki. Dorzucam do cebuli, mieszam i chwilę jeszcze smażę. Na koniec dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory. Sos się gotuje do momentu

Kuchnia Pełna Emocji
Jambalaya z resztkami z kurczaka 176

Szklanka pieczonego, posiekanego mięsa 30-centymetrowy kawałek chorizo Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g 1 cebula 2 ząbki czosnku Mała czerwona papryka Mała zielona papryka 2 łodygi selera naciowego Szklanka ryżu 2 szklanki rosołu (najlepiej domowego) Puszka całych pomidorów (400 g) 2 łyżki oleju Łyżka masła Przyprawy : Wszystkiego pół łyżeczki Tymianku Oregano Pieprzu kajeńskiego Kuminu Majeranku Cebuli(...)naczynia. Krok 2 Do tłuszczu wytopionego z chorizo wlej 2 łyżki oleju. Podgrzej. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na patelnię. Smaż przez 5 minut. Krok 3 Umyj papryki i selera, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli, zamieszaj i smaż przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę. Wsyp wszystkie przyprawy, zamieszaj i smaż kolejną

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania