Składniki dwa kotlety schabowe kilkanaście pieczarek 100 g suszonych borowików ogórek kiszony czosnek, sól, pieprz sos sojowy Przygotowanie Kotlety rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem (z dwóch stron). Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera
Gaździnka warzyRoladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem, które delikatnie podbiły jego aromat. Do tego porcja kaszy i pyszna surówka z kapusty. Czego chcieć więcej? Zawsze wydawało mi się, że śliwki do grzybów pasują, ale nigdy w ten sposób nie przyrządzałam dań
Kuchnia w czekoladzieDostałam 2 dorodne sztuki kani i od razu wiedziałam co z nimi zrobię, dlatego jeżeli będziecie mieli możliwość kiedyś ich spróbować, to zachęcam. Moja babcia mówiła na to „schabowe z kani” i pod taką nazwą publikuję dzisiejszy post. Składniki dla 2-3 osób 2-3 sztuki kani w zależności od wielkości 2 jajka 6 łyżek mleka Sól do smaku
Fabryka pomysłówPodajemy z ziemniaczkami, puree, kaszą lub makaronem – co lubimy. Zobacz także: Placuszki z dyni (dyniowe pancakes) Dynia to królowa jesieni. Nie każdy za nią przepada, jednak ... Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świ... Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzone... Łosoś w porach Ryba
Poezja smakupieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe
Kulinarne przygody GatityKapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem to idealny dodatek do niemal każdego mięsa jednak w połączeniu z tradycyjnym kotletem schabowym tworzy jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich dań. Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 ziela
Słodka Stronawykonania dania potrzebne będą: Składniki : 6 kotletów schabowych 2 średnie papryki czerwone 20 dag sera typu parmezan 1 strąk papryczki chilli 1 pęczek bazylii 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka kminku sól pieprz 1 łyżka oleju kolorowy pieprz Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz i mocno rozbij. Posyp pieprzem i solą. Papryki umyj, rozetnij , wyjmij gniazda nasienne. Strąki papryki pokrój
Różne smaki w kuchnipomysł zrobienia mielonych w tej wersji wpadłam trochę przypadkiem, robiąc farsz do schabowych pierożków. Została mi odrobina farszu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić z niego kotletów. Dodałam bułkę i jajko i wyszył bardzo dobre kotleciki mielone. PIEGOWATE MIELONE Składniki: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego garść grzybów mun 1/2 pora 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę
Bon appetit mon amiemielonego są obecne chyba w każdej kuchni na całym świecie. Z różnych rodzajów mięs, w różnej postaci, ale są. Na polskich stołach kotlet mielony króluje, dzieląc się dominacją ze schabowym. Mielone, czy klopsiki- uwielbiam i wprost ubóstwiam je modyfikować. Dla tych, którzy nie przepadają ze względu na ciężkostrawność smażonych potraw, mam propozycję kotletów pieczonych w piekarniku. Są o wiele zdrowsze
Pichceniomaniawszystkie grzyby zawierają także ciężkostrawną chitynę , dlatego białko w nich zawarte jest trudno przyswajalne. Kania najlepiej smakuje panierowana w jajku i smażona. W smaku przypomina trochę kotlet schabowy. natomiast ja zrobiłam z niej też pyszną przyprawą grzybową . ------------------------------------------------------------- Smażone kanie (czubajki) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 kanie 2 jajka sól pieprz klarowane masło do smażenia Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityzmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę zmiękczam tłuczkiem ale bez przesady to nie schabowe. Golonkę zostawiamy w postaci kostki. Oba mięska peklujemy w osobnych pojemnikach zgodnie z gramaturą. Czas peklowania 48 godz. Po 24 godz. do szynki dodajemy wodę 100 ml. i wszystkie przyprawy zgodnie z gramaturą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.uwielbiałam wycieczki do las z rodzicami i poszukiwanie pięknych okazów, które później przerabiało się a coś pysznego do jedzenia. Jednym z moich ulubionych dań, były oczywiście kanie à la schabowy, wtedy jeszcze w normalnej panierce. Teraz nie mam niestety czasu na grzybobranie, ale na widok kań w hali targowej, zatęskniłam za smakiem dzieciństwa. Postanowiłam więc opracować nowy przepis
Quinoa Raz!Mizeria, to mój ulubiony letni dodatek do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego, ale mi najbardziej smakuje z sadzonym jajkiem i kotletem schabowym. Zapraszam dzisiaj na moją jej wersję z odrobiną mięty. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka kilka listków drobniutko pokrojonej mięty 150 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka otu 1 łyżeczka cukru sól
Gosia gotujesię to tak: byliśmy na grzybobraniu i nazbieraliśmy mnóstwo nierozwiniętych kapeluszy kani - czubajka kania . Już brakło mi pomysłów co z nimi zrobić oprócz marynowania w occie, suszenia, smażenia jak schabowe i faszerowania serem. Pomysł napatoczył się przypadkiem. Miałam gulasz z dnia poprzedniego i kaszę, wiedziałam że danie będzie pyszne. Możecie spróbować ze swoim ulubionym gulaszem i ulubioną kaszą, my wielbimy
Moje Małe Czarowaniełeb (z handlówki) pusty! A przepis prosto z kajetu Mamy. Dyktowany z sapiącym z gorąca owczarkiem w tle. Z dwoma telefonami dodatkowymi czy aby na pewno zrobię P. schabowego. Voila! Składniki: 1/2 główki kapusty 2łyżki śmietany 18% 2łyżeczki soku z cytryny szczypta cukru 1łyżeczka mąki pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy
U Fiolki