Tego rodzaju schab podaję na wszelkie uroczystości. 4 kotlety schabowe 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki masła-w żadnym wypadku margaryny! 400ml.bulionu 2 goździki 1 łyżeczka cukru sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety rozbijamy i oprószamy mąką.Roztapiamy na patelni masło i smażymy kotlety.W rondlu podgrzewamy powidła,zalewamy bulionem.Słodzimy,dodajemy goździki i gotujemy 5 min.Solimy kotlety
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest to w 100% dieta wegańska, ale zbliżona. I tu pojawia się problem u mojej mamy, która ma ich gościć przez kilka dni. Co będą jeść? Przecież nie schabowy. Wtedy ratunkiem może być zamówienie cateringu dietetycznego. Takich życiowych przykładów znajdziemy więcej. Są przecież osoby, które zdecydowały się na dietę bezglutenową np. ze względów zdrowotnych, bo cierpią na celiakię (Uwaga
Kuchnia co dniaUwielbiam boczniaki, które poznałem stosunkowo niedawno. Zazwyczaj jednak przygotowywałem je w panierce i podawałem a’la schabowy. Tym razem w ramach zmian postanowiłem przygotować makaron z boczniakami oraz wędzonym boczkiem. Jest on bardzo delikatny dzięki śmietanie, a smak dania dopełnia świeży szczypiorek. Taki obiad możecie przygotować bez trudu w około 25-30 minut. Na dzisiejszy obiad wybrałem pełnoziarniste świderki
Programista w kuchniJeśli ktoś jest miłośnikiem schabowego, to nawet jemu po kilku porcjach tradycji zapragnie się mała zmiana. Jak to dobrze pracować z kobitami, które również lubią gotować. Zawsze znajdzie się nowy pomysł lub inspiracja. I tak oto u nas w domu pojawił się zapiekany schab. Co prawda zrobiłam z dużo mniejszej porcji, ale wyszło przepysznie. Składniki: schab
Gotowanie z pasjąstworzone jak zwykle podczas sprzątania lodówki ☺Ponieważ chciałam wykorzystać mięso wołowe, dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Kulinarne przemysleniaśrednim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone boczniaki układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Boczniaki podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu, tak jak kotlety schabowe - z ziemniakami/ryżem/kaszą i ulubioną surówką, lub z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób. Boczniaki należy bardzo szybko umyć
Gospodyni MiejskaWczoraj był schabowy z natka fenkułu, a dziś wątróbka drobiowa z bulwą fenkułu,nie znoszę cebuli więc sobie po prostu zamieniłam składniki.Fenkuł ma posmak ni to selera ni to pietruszki lecz dobrze doprawiony i usmażony z wątróbką jest smaczny i lekko chrupiący. Składniki: wątróbka drobiowa 500 g fenkuł 1-2 szt pieczarki 10 szt sól i pieprz
Różowa kuchniaDziś na obiad przygotowałam podwójne schabowe, jakiś czas temu jadłam je na przyjęciu rodzinnym, bardzo mi zasmakowały i często przyrządzam je na obiad. Kotlety są bardzo smaczne i soczyste, dodatek startej cebuli sprawia że kotlety rozpływają się w ustach. Składniki: 4 plastry karkówki 4 plastry schabu 2 cebule Sól, pieprz Przyprawa smaczuś Tradismak Przyprawa mefisto Tradismak Bułka tarta
Bajeczna KuchniaWitajcie! Dziś przepis na tradycyjny obiad, znany w każdym polskim domu. Są to schabowe podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego mizeria z ogórków oraz rzodkiewki ze śmietaną! Czy są osoby, które tego dania nie lubi? Chyba mało kto... :) Składniki: (na 4 porcje) 4 plastry schabu sól pieprz papryka słodka bułka tarta 1-2 jajko mąka olej
Gotuj z MąkąSchab z pieczarkami to świetna alternatywa dla kotletów schabowych. Po ugotowaniu mięso jest mięciutkie. Danie to można podawać dzieciom, które ukończyły 18 miesięcy. 250 g pieczarek (ok. 7-8 średnich pieczarek) 3 plastry schabu grubości 1-2 centymetrów 2 cebule łyżeczka mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania warzyw. Pieczarki kroję w talarki, cebulę w piórka. Umyty i pokrojony w plastry schab
Dieta bez mlekazrobiło przykro, że rodzina może się tak zachować. Z drugiej strony była to okazja na przyszykowanie różnych pyszności, które niestety będziemy chyba jadły przez najbliższy miesiąc. Oprócz tradycyjnych kotletów schabowych i mielonych (przepis na mielone znajdziecie tu i tu ) zaczęłam wypróbowywać opublikowane wcześniej przepisy - zrobiłam słodko-kwaśną surówkę z białej kapusty , surówkę coleslaw z kapusty pekińskiej , pieczonego kurczaka
blog.moje-pasje.infowcześniej i zaskoczyć lubego świeżą sałatką do pracy? I nie prawda, że panowie muszą mieć mięcho na obiad. Znam takich, co wystarczy im tylko zupa. Inni faktycznie mięcho, najlepiej schabowy, ziemniory i mizeria. Mój pan mąż wybredny nie jest, a może jest? Hmmm…. Sałatki w każdym razie jada z apetytem. Jeśli byśmy sałatę jedli w domu, to na pewno
Mieszam w Garnkuwszech miar uwielbiam te wspaniałe grzyby i to nie tylko z tego powodu, że doskonale imitują schabowe. Boczniaki stanowią w kuchni rewelacyjny i wszechstronny składnik, z którego wyczarujesz wiele interesujących dań. Zdaję sobie sprawę, że w internecie przepisów na panierowane boczniaki co niemiara, jednak pozwól że i ja zaproponuję coś od siebie – cudowną chrupiącą panierkę o wędzonym posmaku. Jednocześnie
Roślinna - blog wegańskioliwą z oliwek i odrobiną oleju lnianego, posypane posiekaną zieleniną ( natka pietruszki, natka pietruszki naciowej, jarmuż, natka selera naciowego, koperek, szczypiorek z młodej cebulki ), oraz odrobiną mielonej kurkumy. Kotlet schabowy w ziołowej panierce, posypany mieloną papryką słodką i ostrą. Do tego ogórki konserwowe w zalewie musztardowej. S makował wybornie
Przepisy i porady kulinarnePyszny dodatek do ziemniaków i kotleta schabowego ;) SKŁADNIKI ½ główki młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, mały pęczek koperku, sól, pieprz WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, kapustę drobno szatkujemy, koperek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, podlewamy szklanką wody, zagotowujemy. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotowujemy, przyprawiamy
słodki bratek