Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze. Składniki: schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli liść laurowy i ziele angielskie olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu woda Przygotowanie: kotlety umyj, oprósz solą
Oka w rosole czyli KaFka gotujesól wszędzie równo się rozłożyła. Mięso które jest krojone i chcemy zapakować do puszki powinno być wyrobione i mieć konsystencje klejącą. Większe kawałki można uplastycznić troszkę tłuczkiem do schabowych lecz bez przesady. Następnie gdy mięso przeszło proces peklowania dodajemy przyprawy i mieszamy.Pakujemy do naszej puszki lub zostawiamy jeszcze na kilka godzin 8-12 aby mięso lepiej przeszło przyprawami .Wkładamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml sosu przecierowego słodko-kwaśnego 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku
Sama słodycz i szczypta chiliSurówka z pora Kiedyś należałem do grupy ludzi, którzy mówili, że z owoców najlepiej lubią schabowego, a z warzyw kiełbasę... :-) Dziś sytuacja się odwróciła, główną rolę w pożywieniu odgrywają warzywa, sałatki, surówki i inne dodatki z ogródka lub bazarku. Teraz na talerzu dominują warzywa, czyli surówka obowiązkowo. Bez względu
Dieta Rozdzielna i ZdrowieStek schabowy z kością z dodatkiem blanszowanej, czerwonej cebuli oraz delikatne puree ziemniaczane. Żeby było ciekawiej dodajemy do tego jeszcze akcent kminu rzymskiego.. Ilość porcji
AniaGotuje.plDelikatna, słodka, rozpływająca się w ustach marchew duszona do obiadu. Fantastyczny dodatek do dań z ziemniakami.. Cudowna do kopytek z kotletem schabowym :-) Czas przygotowywania: 20 minut Duszenie: 50 minut Ilość porcji: 6-8 Składniki: • 1 kg marchwi • szklanka wody • 3 pełne łyżki masła np. klarowanego • łyżeczka soli • łyżka mąki pszennej
AniaGotuje.plpowinien wyglądać i smakować perfekcyjnie usmażony kotlet schabowy? - mięso powinno być cienko i równomiernie ubite - panierka nie za gruba i dobrze przylegająca do kotleta - smażone na tłuszczu wieprzowym - w środku białe i soczyste
AniaGotuje.plBardzo uniwersalny przepis na kapustę na ciepło z rydzami. - Można ją jeść jako samodzielne danie - Użyć jako farszu na domowe pierogi - Podawać do obiadu np. do kotletów schabowych Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi
AniaGotuje.plprosto i smacznie przyrządzić kanie? Jeśli masz ładne kapelusze koniecznie usmaż kotlety a'la schabowe :-) Jeśli lubicie kotlety warzywne polecam kotlety z kalafiora. Świetne są również kotlety z warzyw rosołu
AniaGotuje.plPyszna odmiana zwykłego kotleta schabowego. To mięsko po prostu rozpływa się w ustach i jeszcze ten sosik na ziemniaczkach... pychota. SKŁADNIKI : 4-6 plastrów schabu 2-3 cebule liść laurowy 2- 3 kulki pieprzu i ziela angielskiego 0,5 łyżeczki kminku 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk przyprawa do mięsa śmietana i mąka do zagęszczenia olej
Pani na deserJeśli robię coś ze schabu są to SCHABOWE BITKI lub moje ostatnie odkrycie schab z serem. Jest pyszny, aromatyczny, delikatny i ten ciągnący ser.... mmm pyszności. Wielką zaletą tego dania jest prostota.W czasie jak mięsko nam się piecze, nastawiamy ziemniaczki i robimy surówkę. I mamy gotowy obiadek. Smacznego :) SKŁADNIKI: 10 plastrów schabu ok. 4 łyżki majonezu 20 dag sera
Pani na deserSkładniki: 2 kości schabowe 2 marchewki mała pietruszka kawałek selera sól, pieprz 2 łyżki śmietany 200 g makaronu 500 g grzybów leśnych Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić i wrzucić na osolony … Czytaj dalej Zupa grzybowa
czarrna od kuchniSzmaciak to pyszny grzyb znaleziony przeze mnie pierwszy raz w tym roku ale najsmaczniejszy bez dwóch zdań. Zrobiłam z niego już "schabowego" a tym razem wpakowałam go do gara razem z cukinią. Dobry to był pomysł a danie znakomite. Jeśli tylko uda się Wam znaleźć szmaciaka zaraz go wykorzystajcie do tego dania. Do 2014 roku pod ochroną, obecnie
Moje Małe Czarowanieminerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu spożycia przechowywać w lodówce. Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku DRESSING
cool and minty