schab w sosie - 2316 przepisów (strona:120/155)

Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 96

niemiecka kartofle, a jednym z najbardziej popularnych dań były pyry z gzikiem , czyli ziemniaki z twarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw(...)potrzebujemy do tego boczku, czy kiełbasy! Jeśli chcecie faszerować pierogi czy knedle mięsem to farsz nie musi być z wysokogatunkowego mięsa, można wykorzystać mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki. Polecam kupować kości, które mają mięso, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości z mięsem polecam ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z udźca indyka 166

kości i skóry . Rozbijanie mięsa bardzo je zmiękcza a wyśmienity smak pozostaje . Kotlety te są bardziej soczyste i „dzikie” w smaku niż te z piersi kurczaka lub schabu Polecam naprawdę fajny przepis i bardzo prosty , jeśli ktoś robił schabowe to da sobie radę Składniki na 5 osób: 1 kg udźca indyka bez kości i skóry 2 jajka(...)stron na złoty kolor. Na smalcu wychodzą bardziej chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Na zimno doskonale smakują na kanapkach z sosem majonezowym i korniszonem Smacznego ! Artykuł Kotlety z udźca indyka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 152

innego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice .    5 plastrów schabu Farsz: 30 dag kapusty kiszonej 4-5 pieczarek cebulka łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać(...)następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić ok 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku

Smakołyki Asi
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 203

kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go na kilka plastrów grubości około 1,5 centymetra. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, uważając by ich nie porwać. Każdy z przygotowanych kotletów oprószamy(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy na nim lekko roladki z każdej strony. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania. Gdy mięso czeka w naczyniu, przygotowujemy prosty i pyszny sos i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z łyżką oleju rzepakowego. W średniej temperaturze, na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Gdy zmięknie, dorzucamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Mięsne sakiewki 188

teraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :) Mięsne sakiewki SKŁADNIKI: plastry schabu -7 szt  ( każdy po 10 dag ) cebula -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżeczki sól i pieprz pieczarki -30 dag papryka konserwowa kolorowa -3 paski tłuszcz do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem.  FARSZ  cebulę obrać pokroić w kostkę.  Pieczarki umyć(...)kształt sakiewek, zawiązać nitką.  Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym.  Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem.  Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Wieprzowina po wietnamsku 127

Kiedy nie miałam czasu na długie gotowanie, ani ochoty na kolejny gulasz z wieprzowiny wpadłam na pomysł ugotowania wieprzowiny w azjatyckim stylu. Mięso po azjatycku przygotowywałam

Gotujemywdomu.pl
Rolada schabowa z mięsem mielonym 99

Przepis na nasz schab rolowany jest bardzo uniwersalny. Rolada ze schabu faszerowana mielonym sprawdzi się idealnie zarówno jako pieczeń na niedzielny obiad oraz jako wędlina na kanapki. Pyszne, kruche, bardzo aromatyczne mięso ze schabu, wręcz rozpływa się w ustach. W przepisie znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zwinąć roladę ze schabu? oraz Jak upiec roladę ze schabu? Rolada schabowa pieczona(...)powstanie jednolity płat. Przykrywamy folią spożywczą i tłuczkiem rozbijamy ewentualne nierówności. Na tak przygotowanym schabie rozprowadzamy nadzienie. (Warstwa farszu nie może być zbyt duża, ponieważ rolada pęknie nam w trakcie pieczenia) Schab zwijamy dość ciasno w roladę. Pamiętajmy, by warstwa zewnętrzna schabu sprzed rozkrojenia, była również warstwą zewnętrzną rolady. Układamy roladę łączeniem do spodu i szczelnie owijamy sznurkiem lub wkładamy

Kuchnia Na Wypasie
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i mozarellą 304

składniki: 8 kotletów schabowych musztarda 2 sloiki pomidorów suszonych w oleju 1 mozzarella w kulce sól,pieprz, przyprawa uniwersalna kucharek przygotowanie Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i

Moje Wyroby
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 99

schabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć ostrą(...)angielskie, dusić pod przykryciem 10 minut. Wlać wino i dusić do miękkości. Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i trzymać w cieple. Wyjąć pomidory, zmiksować i przetrzeć przez sito. Sos przecedzić, dodać pokrojoną mozzarellę i zagotować, gotować 5 minut, następnie zmiksować. Na talerzu ułożyć przetarte pomidory, mięso i polać sosem.   zastawa

królestwo garów
Śląskie niebo 309

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab pieczony z owocami i warzywami / Pork baked with fruit and vegetables 83

Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie(...)need to prepare a dish. Of course you have to do some preparations, but after the meat goes into the oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli

Martyna Cooks
Poświąteczna zapiekanka makaronowa 178

www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 30 dag dowolnego pieczonego mięsa ( ja użyłam schabu i karkówki) 15 dag sera żółtego (dowolnego) warzywa ok 15 dag  np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy)  500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej z kartonu(...)jest doprawiana) doprawiam solą , pieprzem i bazylią. Mieszam.  Na dno naczynia do zapiekania wylewam pół przecieru pomidorowego . Następnie kładę ugotowany makaron. Posypuję serem żółtym (połowa) , polewam pozostałym sosem pomidorowym. Następnie kładę warzywa i mięso. Posypuję serem.  Całość wkładam do piekarnika na ok 30 min w 180 stopniach.  Moja rada: Zapiekankę możemy podać z świeżą sałatą , surówką

Gotowanie Patki
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 137

dwie. Warzywa też umyj i pokrój w raczej duże kawałki. Mięso wyjmij z lodówki, przygotuj ostry nóż, na tyle długi, żeby był w stanie przebić wzdłuż na wylot Twój schab. Wbij nóż z jednej strony mięsa i zrób dziurę na wylot mięsie, lekko poruszaj nożem. To samo zrób z drugiej strony, celuj teraz w już istniejącą dziurkę. W tak powstałą(...)połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into

Martyna Cooks
Ukryta gwiazda Kopernika – przepis na wyjątkową roladę z piernikiem w tle 143

pierniczków w białej czekoladzie, nadziewanych czarną porzeczką dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu i curry mieszamy ze sobą. Schab nacinamy długim nożem i tnąc „rozwijamy go” tworząc prostokąt, mięso nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Połowę przygotowanej żurawiny blendujemy z 3 pierniczkami , łączymy z pozostałą(...)Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 170*C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 15 minutach wyciągamy naczynie. Roladę zostawiamy w foli aż do całkowitego wystudzenia, powstały sos własny przelewamy do rondla. Powstały sos blendujemy z pozostałymi trzema piernikami i jedną łyżką suszonej żurawiny. Sos podgrzewamy, doprawiamy do smaku pieprzem, cynamonem i imbirem. Ostudzoną pieczeń kroimy w grube

Gotowanie i blogowanie
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 149

dwie. Warzywa też umyj i pokrój w raczej duże kawałki. Mięso wyjmij z lodówki, przygotuj ostry nóż, na tyle długi, żeby był w stanie przebić wzdłuż na wylot Twój schab. Wbij nóż z jednej strony mięsa i zrób dziurę na wylot mięsie, lekko poruszaj nożem. To samo zrób z drugiej strony, celuj teraz w już istniejącą dziurkę. W tak powstałą(...)połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into

Martyna Cooks
Pieczeń ze schabu 103

schabowa to pyszny i szybki pomysł na obiad.   Przygotowanie takiego schabu jest banalnie proste, gdyż  wystarczy tylko przyprawić mięso i upiec.  Mięso z tego przepisu  wychodzi kruche i mięciutkie,  dosłownie rozpływa się w ustach.  Polecam :) Składniki: 1,5 kg schabu 1,5 szklanki bulionu olej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej(...)naczynia żaroodpornego, wlewam 1/2 szklanki bulionu, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 ° i piekę przez 1,5 godziny. Z naczynia wyciągam mięso i zlewam do garnuszka sos. Dolewam resztę bulionu, zagotowuję. Na sam koniec, zagęszczam sos.  Mąkę mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję.  Następnie całość  przecedzam.  Mięso kroję na plastry i podaję

magiczna kuchnia Kasi
Wieprzowina po żołniersku 432

Składniki : 3-4 kotlety ze schabu bez kości 4 plastry boczku wędzonego koncentrat pomidorowy sól, pieprz, liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek tłuszcz do smażenia 2 cebule, mąka Przygotowanie: Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć(...)wody wsypać ok. łyżkę mąki, szczyptę majeranku, dodać łyżkę lub dwie koncentratu - wymieszać i dodać do garnuszka z wodą w którym gotowało się mięso, doprowadzić do wrzenia tak by sos się zagęścił, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i pieprzem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem. pomysł zaczerpnęłam z kolorowej broszurki wyd.Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej w Warszawie

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania