schab w sosie - 2316 przepisów (strona:123/155)

Fit placki ziemniaczane z dynią 134

dynią pieczone w piekarniku są zdrowe, smaczne, chrupiące i niskokaloryczne. Jeśli z podanych składników zrobimy 12 placków, to jeden będzie miał tylko 77 kcal. Placki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym lub jogurtowym i ulubioną surówką. Jeśli chcecie przygotować je w wersji wegańskiej to po prostu nie dodawajcie jajka, też będą dobre. Dzięki dodaniu mąki z ciecierzycy placki są bezglutenowe(...)minut z termoobiegiem. Placki można również usmażyć na oleju, ale będą bardziej kaloryczne. Fit placki ziemniaczane z dynią Zobacz inne przepisy z dynią: Jesienny gulasz z dynią Ragoût ze schabu i dyni Zapiekanka ziemniaczana z dynią Placki ziemniaczano-dyniowe Artykuł Fit placki ziemniaczane z dynią pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Schab pieczony z papryką 143

Proste, pyszne danie, które samo się zrobi w piekarniku. -- Skład: mięso 0,8-1,0 kg, smalec 1/3 kostki 70 g, cebula, 2 papryki, szklanka groszku

chleba naszego
Sałatka z buraka i jabłka 180

ugotowanego buraka ze sklepu, gdyż dla 1 buraka nie chciało mi się włączać piekarnika 😉 Jeśli nie jesteście na diecie to możecie zrobić tradycyjną sałatkę z buraka i jabłka z sosem majonezowo-jogurtowym, oraz z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Dodatek marynowanego śledzia nie zaszkodzi smakowo bogatszej wersji tej sałatki 🙂 Składniki na 2 porcje sałatki z buraka: 1 duży burak (pieczony lub gotowany(...)lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem dodajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy sałatkę. Taka sałatka z buraka i jabłka to idealny dodatek do gotowanego mięsa, np. gotowanego schabu. Smacznego!   The post Sałatka z buraka i jabłka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina z marchewką 183

przepisów nie jest łatwe i czasami na prawdę trzeba się nagłowić i nakombinować. Czasami trzeba też odrobinę nagiąć zasady. Dziś postanowiłam przygotować taką a'la potrawkę z chudej wieprzowiny (schabu) z marchewką. Danie okazało się bardzo smaczne i myślę odpowiednie dla mojej diety, mimo odrobiny cebulki i ząbka czosnku.  Składniki : 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy(...)Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 415

tania (my upolowaliśmy za 9,89 za kg w B.), co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można użyć schabu, ale to już droższa szkoła jazdy). Jest więc tanio, a można się naprawdę nasycić. Doskonale pasują do tego pieczone ziemniaczki . Mmmm, pycha! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)podsmażamy cebulę wraz z marchewką. Jak się lekko zarumienią, dolewamy piwa i dodajemy miodu, mieszamy a następnie dokładamy mięso wraz z całą marynatą. Solimy wszystko, delikatnie mieszamy, polewając sosem mięso i odstawiamy do duszenia pod przykryciem na bardzo mały gaz na 2h. Jeżeli macie, warto dorzucić po dwa ziela angielskie i listki laurowe, fajnie wzbogacą smak, pod koniec duszenia wyciągamy

Nerds Kitchen
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 142

oznacza "cienko pokrojone mięso". Do przyrządzania sukiyaki służy specjalny żeliwny garnek przypominający patelnię z wysokim brzegiem. Sukiyaki, podobnie jak zyskujące coraz większą popularność w Europie nabe i shabu schabu, należy do dań typu "hot pot" (gorący kociołek) - czyli gotowanych bezpośrednio na stole. Ten rodzaj potraw Japończycy nazywają "nabemono". Ich historia sięga czasów epoki Edo, ale popularność zyskały stosunkowo niedawno(...)dłużej. Często mieszanka warzyw zawiera regionalne składniki, więc zawsze jest pole do eksperymentów. Japończycy nie mają w zwyczaju dodawania dużych ilości przypraw, tym, co nadaje potrawom wyjątkowego smaku są sosy, często na bazie sosu sojowego i mirinu. Więcej informacji i ciekawostek o japońskich sosach, a także o kulturze i kuchni japońskiej znajdziecie w Księdze Mistrza OYAKATA . Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jarzynowa 94

Święta Bożego Narodzenia, a także w Wielkanoc. Z reguły robię od razu większą ilość i rozdaję w niewielkich słoikach tu i tam. Pasuje idealnie do wszelkiego pieczonego mięsiwa krojonego, schab bez sałatki jarzynowej jest dla mnie jakiś taki… niekompletny. I nigdy jarzynowa nie smakowała mi tak jak ta, którą zajadałam się będąc dzieckiem. Kminiłam i kminiłam i nie umiałam(...)kroimy w małą kostkę. To samo dotyczy jabłek, ogórków, jajek i cebuli. Wszystko wrzucamy do miski, dosypujemy groszek. Do słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wielkość kostki, jaką należy pieczołowicie kroić, pozostawiam Wam. Jedni wolą mniejsze kawałki sałatki, inni większe. Do sałatki można jeszcze dodać natkę pietruszki. Artykuł

Kardamonovy
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 150

Bardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki

Kuchnia Pokoleń
Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością 285

przy kości podczas obróbki cieplnej dodaje mięsu walorów smakowych. Aby stek był podobny do steków wołowych (stek cote de boeuf , czyli sezonowany antrykot wołowy) w specjalny sposób wycina się schab wieprzowy z kością, który zawiera główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Ten sposób wycinania mięsa ułatwia obracanie mięsa podczas grillowania(...)dochodzi do 350- 400 g. Podobnie jak w tym przepisie przygotowuję kotlety jagnięce z kością , tylko krócej. Składniki na Tomahawk steak , steki wieprzowe dla 2 osób: 2 tomahawki wieprzowe ( schab wieprzowy z kością żebrową) o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 350 g każdy, 2 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, 2 łyżki oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 168

przechodzi owocowymi smakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam! Schab pieczony z jabłkami i żurawiną Składniki: 1 kg schabu lub szynki 2 cebule 3 jabłka, najlepiej twarde garść żurawiny suszonej szklanka soku jabłkowego sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka goździków, szczypta cynamonu, łyżeczka cukru Na marynatę(...)dusimy 5 minut. Po upływie 50 minut mięso obkładamy jabłkami i żurawiną (zostawiamy 2 łyżki jabłek do podania). Mięso pieczemy kolejnych 30 minut ponownie polewając je co jakiś czas sosem. Po upieczeniu mięso odkładamy na 10 minut. Sos przecedzamy i zagotowujemy z mąką, aby się zagęścił. Mięso kroimy na porcje i podajemy polane sosem.  SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 168

Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab z pieczarkami i cebulą 66357

Dzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką(...)pieczarkami.  Dolewamy około 150 - 200 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 35 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie.  W międzyczasie, po około 15 minutach duszenia, sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.  Smacznego

Smak mojego domu
Roladki schabowe 94

obrać i przy pomocy obieraczki do warzyw lub tarki pokroić na długie cienkie plastry. Paprykę pokroić w cienkie słupki, 1/2 cebuli pokroić w piórka, 2 pieczarki na plasterki. Plastry schabu umyć, osuszyć, a następnie rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa. Plastry mięsa oprószyć solą, pieprzem czarnym i bardzo delikatnie ostrą mieloną papryką. Na każdym plastrze, na całej powierzchni, zostawiając niewielki(...)delikatnym ogniu do miękkości mięsa. Śmietanę połączyć z mąką, dokładnie wymieszać, dodać dla rozrzedzenia 2 łyżki wody, wymieszać tak, aby nie było grudek. Do śmietany wlać 1 łyżkę sosu, wymieszać, wlać kolejną łyżkę, wymieszać i tak jeszcze 2 łyżki, następnie wlać śmietanę do sosu, zamieszać, aby połączyła się z resztą sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, a następnie

ememe kitchen
Prosta tarta z jabłkami! 82

przepisów: Racuchy z jabłkami Suszone jabłka i kompot z suszonych jabłek Sałatka z burakiem i jabłkiem Prosta szarlotka na kruchym cieście Placki serowe z jabłkami Jabłka w cieście Schab z jabłkami Naleśniki z jabłkami i orzechami Ciastka z jabłkami jak z McDonald’s Muffiny orkiszowe z jabłkami bez cukru Kaczka pieczona z jabłkami Ciasto saleceson z jabłkami Placek z jabłkami(...)przykryj boki pozostałym ciastem, tak aby nachodziło na jabłka. Wymieszaj jajko z odrobiną wody i nasmaruj nimi ciasto na bokach tarty. Opcjonalnie: wymieszaj masę kajmakową z mlekiem i sosem polej jabłka (mniej więcej połową, resztę zostaw do podania). Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut, aż się pięknie zrumieni. Ciasto nieco wystudź, podawaj z kulką lodów waniliowych

nietylkopasta.pl
Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie 144

tradycja nakazuje nam jeść jajka ugotowane na twardo. Aby ich skorupki nabrały ładnego koloru gotujemy je w łupinach cebuli, albo w wywarze z czerwonych buraków. Do jajek zawsze podajemy sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem marynowanych grzybków i jajek ugotowanych na twardo. Nie może też oczywiście zabraknąć świeżo startego chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, szczyptą cukru, soli(...)dwudziestu lat dostarczane przez polskich dostawców do naszych domów. W ofercie jest dostępna Kiełbasa Głogowska, Szynka z tradycyjnej wędzarni, Kiełbasa Lisiecka, Boczek tradycyjnie wędzony, Kiełbasa z tradycyjnej wędzarni oraz Schab z tradycyjnej wędzarni. Wyroby Szlacheckiej Wędzarni to: najwyższej jakości mięso starannie dobierany asortyment, tak aby sprostać oczekiwaniom klientów wyłącznie polscy i wyselekcjonowani producenci prosty skład bez dodatku glutaminianu sodu, fosforanów

Kulinarne przygody Gatity
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 238

mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się(...)obok składników) dostaniecie w sklepach z orientalną żywnością i na Allegro. Kosztuje około 12-15zł. Jeśli jej nie ma – zróbcie ją według tego naprawdę prostego przepisu.   Do sosu sojowego dodajemy łyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych

Karo in the Kitchen