schab w sosie - 2316 przepisów (strona:114/155)

Długo pieczona szynka w sosie własnym 139

Pieczone mięsa mają to do siebie, że nie wolno się z nimi spieszyć. Oczywiście, można schab, szynkę lub polędwicę wstawić do piekarnika na 1 godzinę - mięso będzie upieczone i pewnie całkiem smaczne, ale... twarde... Jeśli chcemy uzyskać efekt rozpływającego się w ustach, miękkiego mięsa, musimy dać mu zdecydowanie więcej czasu na marynowanie i pieczenie. Zobaczcie, jaki jest na to mój(...)wadze ok. 1,5-2 kg 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej woda Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu. Z wierzchu nacinamy nożem co ok. 2 cm. W misce

Prosto z Kotła
Kotlet schabowy w cieście 129

Dzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe(...)schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku  oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru, mąki,i proszku do pieczenia zrobić ciasto gęste. Kotlety porządnie rozbijam

Eli Gotowanie
Bretońskie kopertki 151

Bretońskie kopertki Kto jadł takie kopertki ? Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Bułka do panierki ·        Mąka do obtoczenia ·        jajko ·        1/3 opakowania fasolki Jaś ·        Przecier pomidorowy mały(...)dodajemy kiełbasę. 4.    Wlewamy przecier pomidorowy. 5.    Doprawiamy chili. 6.    Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do fasolki, 2 minuty gotujemy, sos musi być gęsty. 7.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 8.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 9.    Farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa

Kulinarna Chwila
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 153

Apetyt na Smaka Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka(...)bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą

Codzienna kuchnia niecodzienna
"wstawiony %" kotlet schabowy 151

200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki -> niewielka ilość śliwowicy -> Przyprawy: sól, pieprz, chili,  Wykonanie:  Schab rozbijamy na dość kawałek. Następnie przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki(...)miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Grillowana pierś z kurczaka 256

Grillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab duszony z cebulą i śmietaną 136

pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i obsmażyłam mięso na rumiano. Przełożyłam mięso do garnka, a na patelni na pozostałym oleju przesmażyłam obraną(...)Doprawiłam do smaku sola i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i dusiłam mięso aż było miękkie. Wtedy dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze kilkanaście minut. Jeśli ktoś woli bardziej gęste sosy, można na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody lub kaszą manną. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 368

szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty, a wręcz brązowy kolor.  Czosnek bardzo drobno siekamy , dodajemy do mięsa i całość zalewamy wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz oraz(...)oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody.   Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać

Słodka Strona
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) 492

szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty, a wręcz brązowy kolor.  Czosnek bardzo drobno siekamy , dodajemy do mięsa i całość zalewamy wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz oraz(...)oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk ę jej dolewamy. Gdyby natomiast sos był za rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody.   Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać

Słodka Strona
Glazura na grilla z wina i cynamonu 151

bardzo aromatyczny dodatek do mięsa, nadający mu zupełnie nowy smak. Glazura jest doskonała przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. O tej miksturze można powiedzieć, że to glazura i marynata równocześnie. Mięso przed grillowaniem trzeba dokładne obtoczyć i odstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Podczas grillowania(...)krytyczka kulinarna. Czas grillowania: 20 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa Składnik: 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej

Niedzielny kucharz
Quinoa z gulaszem z dzika i borowików 175

chętnie łączę je z mięsem z dzika, lub sarny i podaję z komosą ryżową.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa z dzika (ja miałam akurat schab) 250 gramborowików 1 cebula 2 łyżki smalcu 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką) świeży rozmaryn jałowiec pieprz sól Wykonanie: Mięso z dzika i cebulę kroimy w kostkę(...)odparuje, następnie dodajemy pieprz, sól, trochę igiełek rozmarynu i utarty w moździerzu jałowiec. Dolewamy trochę gorącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie, w razie potrzeby dolewamy po trochę wody i mieszamy, żeby gulasz się nie przypalił. Podajemy z ugotowaną komosa ryżową i obiad gotowy

Quinoa Raz!
SCHABOWE BITKI 170

Pyszna odmiana zwykłego kotleta schabowego. To mięsko po prostu rozpływa się w ustach i jeszcze ten sosik na ziemniaczkach... pychota. SKŁADNIKI : 4-6 plastrów schabu 2-3 cebule liść laurowy 2- 3 kulki pieprzu i ziela angielskiego 0,5 łyżeczki kminku 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk przyprawa do mięsa śmietana i mąka do zagęszczenia olej(...)odkładamy.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu z mięsa. Dajemy mięso, przyprawy, zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości (około godziny). Sos na końcu blendujemy i zagęszczamy  śmietaną z odrobiną mąki, chwilę jeszcze gotujemy.  Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kluskami śląskimi lub inny ulubiony. Do obiadu

Pani na deser
ROLADKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I CZARNUSZKĄ 141

500g kiszonej kapusty 2 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej czarnuszka majeranek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz vegeta 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Schab rozbić cienko, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta ugotuje się to odcedzamy, studzimy, wyciskamy nadmiar wody i kroimy. Cebulę kroimy na drobną(...)formujemy roladki. Spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki, wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut. Doprawiamy sos vegetą i zagęszczamy mąką. Jeszcze chwilkę gotujemy. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Schab pieczony 228

schab położyć na foli aluminiowej, z góry posmarować olejem, ułożyć przekrojone ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Folię zawijamy tak, aby jej końce były u góry, tak przygotowany schab wkładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika.                                       Pieczemy(...)minut, aby odpoczęło. Tak przygotowane mięso jest soczyste, można podawać na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako wędlinę. Powstały sok z pieczenia można użyć do przygotowania sosu, lub jako wywar mięsny do zupy

Kuchcik gotuje
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla 454

Mięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania