kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy jak najcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce(...)kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco redukujemy. Serwujemy z gotowanymi ziemniaczkami i lekką sałatką
Pyry na Gazcebula - małe korniszony - sól morska - świeżo zmielony pieprz - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - papryka łagodna w proszku - olej kokosowy - mąka pszenna do panierowania Schab mielimy z boczkiem i czosnkiem. Dodajemy mielone migdały, sól, pieprz, jajka. Dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 15 minut. W międzyczasie umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy(...)wszystkich stron. Przekładamy do rondla, podlewamy wodą (wody tyle, aby zraziki były przykryte), dodajemy 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów. Gotowe
mojewypiekiinietylkoobiadowe trochę w urozmaiconej wersji. Przykryć je warzywami, wtedy nie będę suche a aromatyczne warzywa sprawią, że potrawa będzie soczysta i pyszna. Składniki: · ½ kg schabu · ½ opakowanie mrożonej brukselki · 1 marchew · ½ cebuli(...)oraz ugotowaną i pokrojoną na 3 części brukselkę. 6. Warzywami przykrywamy kotlety. 7. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z majonezem oraz ketchupem. 8. Sos serowy rozprowadzamy na warstwie warzywnej. 9. Zapiekamy w piekarniki 15 minut w 180°C. 10. Kotlety gotowe. 11 . Smacznego
Kulinarna Chwilaschab bez kości około 500 g - 1 duży pomidor - kilka oliwek nadziewanych czosnkiem - 125 g mozzarelli - olej do smażenia - łyżka curry - sól - 1/3 szklanki mleka kokosowego Mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety i utłucz tłuczkiem do mięsa. Pomidory pokrój na cienkie plasterki. Posól mięso z jednej strony i na tej też stronie układaj kawałki mozzarelli, oliwki i plastry pomidorów(...)piecz roladki zanurzone w mleku kokosowym wymieszanym z curry tak do mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki z zimną wodą. Podawaj z purre ziemniaczanym i dowolną sałatą. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkibułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony ..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała.. schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą(...)kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Lubczyk
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 5 plastrów schabu 2 ogórki kiszone 1 cebula 200 g boczku listek laurowy 3-4 ziela angielskie 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kotlety rozbić cieniutko uważając by nie podziurawić mięsa, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Boczek i ogórek kroimy w cieńkie paseczki, a cebulę w piórka. Wszystko przekładamy do miseczki doprawiamy solą(...)tłuszczu, aż się zrumienią. Na koniec dolewamy wrzącą wodę, dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Gdy rolady będą miękkie zagęszczamy sos wodą z mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasidanie wymyśliłam po Świętach Wielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki(...)oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się
Kulinarne Inspiracjełyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % około 3 szkl wody 1/2 korzenia pietruszki natka pietruszki sól, pieprz, domowe lub kupne warzywko 1. Schab myję, wycieram i rozbijam tłuczkiem na nie za cienkie plastry. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony. Przekładam(...)doprawiam solą, pieprzem i gotuję do miękkości mięsa około 1 i 1/2 godz (mięsko wtedy wręcz się rozpada). 3. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i gotuje do zgęstnienia/odparowania sosu. Podaje z ziemniaczkami bądź kopytkami <-- klik oproszonymi natka pietruszki i obowiązkowo z kiszonym ogórkiem <--klik ;) Smacznego
Gotowanie...to proste !książkach kulinarnych. Dlatego książka nie dostanie ode mnie 10 punktów, tylko 8. Jest jeszcze kilka przepisów, które zamierzam wykorzystać. Gdy robiłam kotleciki, zrobiłam też sos na bazie przepisu na sos szczypiorkowy. Z braku koperku dodałam koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj(...)szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, aby i mąż miał co jeść. Już nie mogę się doczekać, mniam. :) Najciekawsze przepisy na pewno trafią
Anioszek w kuchniZrazy od Szwejka Takie zrazy najlepiej smakują z kluskami Śląskimi lub kopytkami. Składniki: · 1 kg schabu · ½ papryki żółtej · 3 ogórki konserwowe · Mąka pszenna do panierki · Koncentrat pomidorowy(...)czosnek. 6. Podlewamy szklanką wody i przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie. 7. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą. 8. Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej. 9. Danie gotowe. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilaskładniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab 3-4 ząbki przeciśniętego czosnku sól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie : Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej(...)Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne. Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej
Proste PotrawyDziś mam dla Was szybkie i smaczne danie obiadowe. Takie domowe jedzenie lubimy najbardziej. A Wy jaką kuchnię gotujecie na co dzień? Składniki; 50 dag schabu 2 marchewki 20 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe ok.2 łyżki oleju kasza gryczana biała Kupiec(...)piórka i dusimy około 40 minut. Co jakiś czas uzupełniamy płyn. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pieczarki posiekane w plastry. Dolewamy wody, tyle aby utworzył się sos. Danie dusimy do miękkości mięsa. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest potrzeba, sos możemy zagęścić łyżką maki. Podajemy z kaszą gryczaną białą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kostki rosołowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół czerwonej papryki garść świeżej mięty cytryna 2 łyżki miodu Przygotowanie: Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu: Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki: Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej(...)wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej). Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie. Nie wylewajmy sosu jaki powstanie przy gotowaniu mięsa. Gotowe mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ale jeszcze nie wkładamy do piekarnika:-) Teraz czas na dodatkowy sos. Do rondelka wlewamy wyciśnięty
Smaki Brazyliiniemiecka kartofle, a jednym z najbardziej popularnych dań były pyry z gzikiem , czyli ziemniaki z twarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw(...)potrzebujemy do tego boczku, czy kiełbasy! Jeśli chcecie faszerować pierogi czy knedle mięsem to farsz nie musi być z wysokogatunkowego mięsa, można wykorzystać mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki. Polecam kupować kości, które mają mięso, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości z mięsem polecam ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię