sałatki - 52922 przepisów (strona:2396/3529)

Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 255

zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy . Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego smaku. Wyszło ostre, soczyste i bardzo aromatyczne

mojewypiekiinietylko
No i… Klops 166

Danie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops.       Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny) - 3 jajka - 4 żółtka - ¾ szklanki kaszy manny - 125g wędzonego boczku - 2 łyżki smalcu

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 133

Formułą , z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc

mojewypiekiinietylko
Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach 142

także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę (ze względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach.     Składniki

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 114

nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest

mojewypiekiinietylko
Imprezowe przepisy 1105

okazji zbliżającego się Sylwestra i Karnawału na blogu pojawiła się nowa kategoria z imprezowym menu - przekąski, sałatki  i szybkie słodkości w jednym miejscu:) http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/sylwester-i-karnawa.html

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatko - surówka z kapsuty pekińskiej 273

surówka nie tylko świetnie nadaję się do obiadu. Może też być osobnym daniem jeżeli ktoś nie potrzebuje jeść miecha, a po jego dodaniu może to być pyszna sałatka. Składniki: 0,5 szt kapusty pekińskiej 1 mała cebula 0,5 szt czerwonej papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 łyżeczka koperku 1 łyżka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu

cooklife
Drób 200

Cytrynowa saltimbocca Kurczak w stylu Chilindron Sałatka z grillowanym kurczakiem Paella z kurczakiem i królikiem Pilaw z kurczakiem i granatem Tażin z kiszonymi cytrynami Kurczak z pomidorami i miodem Pieczony kurczak z tzatziki

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryby i owoce morza 185

Zupa rybna Dorada pieczona po hiszpańsku Spaghetti z krewetkami Tunezyjska sałatka z tuńczykiem Pity z grillowaną rybą Empanadas z tuńczykiem Sos z tuńczyka i anchois Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Flądra pieczona 254

solą i pieprzem. Ryby przykryłam plastrami cytryny i zawinęłam w folię aluminiową. Piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawałam z surówką z kiszonej kapusty i sałatką ze świeżych warzyw

Kulinarny Pamiętnik
Imprezowa mieszanka Dukkah 188

oliwie bagietkę. Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort. Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny i ulubiony smak :) Ilość

Kraina Miodem Płynąca
Chłodnik Ogórkowy czyli Zupowy Wtorek odc.24 141

Tuż po Greckiej Sałatce to moja kolejna propozycja na upalny dzień. I choć dzisiaj jest już trochę chłodniej to nadal mam chęć na takie właśnie posiłki. Pomysł podpatrzony w najnowszym KUKBUKu. Chłodnik Ogórkowy 1 ogórek szklarniowy bez skórki 5 rzodkiewek po pół pęczka szczypiorku i koperku, posiekane jogurt naturalny ok 340 g ew. kefir by wyregulować gęstość sól, pieprz oliwa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fioletowa Śledziowa czyli Środowe Rybki odc.29 159

kiedyś na talerzu? ja po raz pierwszy miałam w Nosowie a od wczoraj mam u siebie w domu. Postanowiłam połączyć je z burakami, śledziem i szczypiorkiem w prostej sałatce, na która właśnie miałam chrapkę. Fioletowa Śledziowa 3 fioletowe ziemniaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Poranna niespodzianka i Pasta z makreli czyli wspomnienie Srodowych Rybek odc.37 191

ciężką a w niej... nispodziankę od Lidl Polska. Mam teraz wyzwanie! wszystko w orientalnych klimatach dalekowschodnich :) Dziękuję!!! A w lodówce znowu się zapełniło po zakupach wczorajszych. Dzisiaj walentynkowa sałatka z piersi kaczych, się robi, się upieką ciasteczka dla wszystkich Kochanych

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania