takie upały zwykle nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste potrawy i z przyjemnością sięgamy po coś lżejszego. Chłodniki , kremy , i sałatki najczęściej goszczą na stołach. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny krem brokułowy. Niesamowicie aromatyczny , łatwy do zrobienia , sycący i pyszny! W sam raz na szybki obiad w upalny dzień! Polecam! SKŁADNIKI: * bulion warzywny – 1,5 l * brokuły
Ostra na Słodkotutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/ Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznym CONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflową DANIA GŁÓWNE : JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym
Ostra na Słodkooryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam po ten serek coraz częściej. Dodaję go do sałatek ( np. TEJ ) … marynuję … albo wcinam tak jak dziś – smażony w ziołach. Jest to danie fajne , lekkie , w sam raz na kolację lub podwieczorek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * tofu naturalne
Ostra na Słodkowww.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam je z dodatkiem kaszy gryczanej, sałatki z buraczków i ogórków konserwowych. To prosty i zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam szczególnie dla dzieci. Post Pulpeciki w sosie z warzywami
Marta Gotujenaszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2 Składniki: 3 filety
Kolizje SmakówJeżeli już trochę Ci się przejadły sałatki, bądź koktajle mleczno-owocowe, mam dla Ciebie świetną alternatywę, łączącą poniekąd te dwa posiłki. Połączenie szpinaku z owocami daje pyszny, słodki i wartościowy posiłek. A dzięki temu, że jest to połączenie w formie koktajlu, to z łatwością możemy go ze sobą wszędzie zabrać.… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisymetody gotowania. W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle. W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem
Kulinarne przygody GatityWarzywa to podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :) Składniki: 1 średnia
Kitchens Alphabetjego wyjątkowych właściwościach. A razem z Quinoa jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku” (...) Amarantus BIO jest kolejną alternatywą wśród zbóż, która może być stosowana do potraw, sałatek czy ciast." * Tak jak wczoraj obiecałem, dziś danie dla mięsożerców :) co zresztą widać na załączonym wyżej obrazku :) Będzie i zdrowo i z mięskiem :) Czyli tak jak lubię najbardziej :) Składniki
Parowar FacetaDopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka . Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn
Wypisz Wymalujoctów ziołowych przygotowanych na bazie octów domowych lub dobrego octu jabłkowego i winnego, tym bardziej, że wykonanie jest banalnie proste, a efekty smakowe rewelacyjne. Octy ziołowe wykorzystuję do zakwaszania sałatek, surówek, zup, galaretek, do marynowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Z powodzeniem zastępują sok z cytryny lub zwykłe octy, a nuty zapachowe możemy dowolnie komponować w zależności od własnych upodobań
SzczyptaSmaQPatelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju. Polędwiczki wraz z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy około 25-30 minut, do miękkości. 3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z sałatką
Szefowa kuchniPrzepis banalny ;) Idziemy na zakupy do Auchan i kupujemy kiszkę ziemniaczaną. Wrzucamy do pieca, na patelnie, na grilla, gdziekowiek i doprowadzamy do tego by była gorąca :) Przepis na sałatkę z pomidorów równie prosty: Kupujemy na tagu świeże, pyszne pomidorki, kroimy, skrapiamy octem winnym, dodajemy sól morską, świeżo mielony kolorowy pieprz, troche cebuli cukrowej i trochę czerwonej
Z butelką mleczka w tleKtóż jej nie zna, kto jej nie jadł coleslaw - jedna z najbardziej popularnych sałatko/surówek we wszelkich fast foodach. Nie powinna nam się jednak tylko z fast foodami kojarzyć, bo przecież jest zdrowa, mimo, że może odrobinkę kaloryczna ;) - 1/4 główki posiekanej w dowolny sposób białej kapusty (ja wolę piórka niż wersję mini) - 2 marchewki starte na grubej tarce
Z butelką mleczka w tlezdecydowanie najpopularniejsza sałatka w naszej rodzinie, nie licząc tradycyjnej jarzynowej. Tak bardzo nam posmakowała, że pojawia się nawet częściej niż jarzynowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 400 g brokuła 5 jajek ugotowanych na twardo cebula majonez sól pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Obrane ze skorupek jajka kroimy razem z cebulą
Moja smaczna kuchnia