sałatki - 54110 przepisów (strona:2387/3608)

Młode ziemniaczki z cebulką i koperkiem. 220

olej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem. Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem

Przepisy i porady kulinarne
Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 190

odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 154

plastry. Wsypać do dużego garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, sól i ocet, wymieszać. Gorącą sałatkę wyłożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.  Octu można dać więcej według gustu i smaku. Jeśli ktoś nie lubi octu możemy dać kwasek cytrynowy

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwoną papryką. 154

warzywa są już prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą sałatkę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.   Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 282

Sałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam

Smaczna Pyza
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 208

ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane wstążki warzyw można również wykorzystać do roladek warzywnych

IMPRESJA SMAKU
Jabłko jaglane z owocami liofilizowanymi 255

miesiące temu. Czas na kolejną :) Jako dodatek do jabłka, posłużyła mi kasza jaglana i owoce liofilizowane. Pod koniec stycznia byłem na Wystawie Rolno - Żywnościowej - Smaczna Polska. Oprócz obłędnych sałatek Jana Kuronia, którymi się zajadałem :D , zapamiętałem stoisko jednej z firm, która się wystawiała i to nie tylko przez piękne Panie, które prezentowały wyroby tej firmy ;) . W ofercie mieli żywność

Parowar Faceta
ŻOŁĄDKI INDYCZE W SOSIE CHRZANOWYM. 226

Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste! Bardzo często skład załamuje a smak... nie zachwyca. Jeśli chodzi o chrzan, taki typowy, taki świąteczny, taki do wędlinki, do sałatki - mamy swojego faworyta po którego zawsze sięgamy. Jeśli jednak chodzi o sprawy poważniejsze - typu taki sos właśnie, sięgamy po słoiczek z firmy " ORZECH ". Smakuje idealnie, mocno chrzanowo, ma dość specyficzny aromat

Wypisz Wymaluj
Nowa kategoria na blogu czyli pierwszy koktajl owocowo-warzywny 324

się nie opycham. I wiecie co? To działa! :) Mnie udało się ostatnio zrzucić parę kilogramów i być może jest to zasługa właśnie tej małej zmiany. Do pracy pakuję zwykle sałatkę, ale często nie wystarcza to na 8 godzin. Dlatego dodatkowo biorę teraz ze sobą koktajl owocowy lub owocowo-warzywny. To tylko chwila pracy dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia pozwala

Ratunku obiad
Sos czosnkowy 247

najbardziej lubię prawdziwy sos czosnkowy, bez różnych dodatków z torebek lub polepszaczy smaku. Nadaje się do wszystkiego: mięs, sałatek i innych potraw :) Potrzebujemy: 3 duże łyżki majonezu pół opakowania dużej śmietany 4 ząbki czosnku oregano odrobina mleka Polecam robić sos w słoiku, ponieważ kiedy wstawimy go w otwartym naczyniu do lodówki - cała lodówka będzie pachnieć sosem a tego nie chcemy

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z fetą i papryką 181

Kolejna propozycja sałatki, którą możemy wykorzystać do obiadu ale także na pyszny początek dnia lub na koniec :) Potrzebujemy: mix sałat z sałatą rzymską lub zwykłą sałatę lodową 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 150-200g sera feta sos winegret - przepis klik Zaczynamy :) Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy na średniej wielkości kostkę. Paprykę

Kolejny blog o gotowaniu
Kotlety mielone w sosie pomidorowym 182

garnuszka wlewamy przecier wymieszany z wodą, następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż sos zacznie się gotować i gotowe :) Ja kotlety podaję z ziemniakami i sałatką z czarnej rzepy. Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga -   klik

Kolejny blog o gotowaniu
Sos winegret 668

Chyba jeden z najczęściej wybieranych sosów do sałatek. Ja wykonuję go osobiście, jakoś nie przekonują mnie gotowe sosy z torebki.  Potrzebujemy: 1 łyżkę soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju szczypta soli pieprz 1 łyżeczka musztardy Do miseczki wkładamy musztardę dodajemy sól i sok z cytryny - mieszamy. Dodajemy oliwę i doprawiamy   pieprzem

Kolejny blog o gotowaniu
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 1 203

udało się zobaczyć :) W całym Mostarze ślady zniszczeń po wojnie są nadal wyraźne - chociażby ostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy

Kolejny blog o gotowaniu