natki pietruszki. Jednak osoby liczące kalorie mogą do roladek podać tylko mieszankę sałat z lekkim dresingiem. Ten lekki obiad z faszerowanych roladek z kurczaka i sałaty może przybrać formę sałatki, którą można zabrać ze sobą do pracy i zjeść z apetytem. Do posmarowania roladek wykorzystałam pastę paprykową , którą przygotowałam do słoików, ale może to być też musztarda, passata pomidorowa. Zapraszam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosem fileta z pstrąga, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka przekroić na pół na wierzch nakładać łyżką sałatkę. Ułożyć na talerzu i udekorować
Ala piecze i gotujemięsa. Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy śliwki suszone majonez sól Por pokroić w półtalarki i posolić. Dodać osączoną kukurydzę i majonez. Śliwki drobno pokroić, część dodać do sałatki, a pozostałymi ozdobić. Smacznego
Salonik smakówsmażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy
ladykitchenostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy pomidorowej i ogromne do caprese, bardzo przypadła mi również do gustu sałatka z fig z mozzarellą posypana świeżą bazylią . Po trochę innym pesto , które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo o awokado. Dla mnie jest to jeszcze
Smaczne ZdroweJeśli chcecie zaskoczyć gości smakiem i połączeniem składników to polecam zrobić tą sałatkę. Co ważne robimy ją wcześniej i chowamy do lodówki do przegryzienia się smaków. Świetnie pasuje jako dodatek do pieczywa ale również do mięs. Składniki: 3 woreczki ryżu 4 szt jajka 1 puszka kukurydzy sól, pieprz do smaku 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej(...)nadmiaru płynu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć na sitku. W misce wymieszać wszystkie składniki z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć sałatkę folią spożywczą włożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków. Przed podaniem wyjąć ponownie wymieszać i jeśli jest za sucha dodać majonezu ewentualnie doprawić
Ala piecze i gotujedynią cieszą się niezłym powodzeniem. A że w tym roku dynia obrodziła nad podziwy dorodnie, to podsuwam kolejny pomysł na jej wykorzystanie. Wstyd troszkę, to mój pierwszy przepis z sałatką na blogu, jaki Wam prezentuję, na fb często wrzucam takie foty, ale nadrobię obiecuję. Ta sałatka to kwintesencja jesieni, połączenie smaków w najlepszym wydaniu. Fanom vegan na pewno się spodoba
FarmażonyDzisiaj nasza ukochana sałatka na lato ! Od kiedy tylko pojawia się na straganach fasolka szparagowa bardzo często gości na naszym stole ! Sałatka: feta, fasolka, pomidor Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sól, pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy
Kulinarne przygody GatityBardzo lubię letnie obiadowe sałatki. Dosłownie w kilkanaście minut możemy przygotować lekkie danie, które zastąpi nam typowy obiad. Dzisiaj kolejna sałatkowa odsłona, tym razem w wersji mięsnej. Letnia sałatka z kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 sałata lodowa 6 kromek chleba tostowego 10 żółtych pomidorków koktajlowych 10 dag twardego żółtego sera typu parmezan 2 ząbki czosnku ok. 4 łyżek
Kulinarne przygody GatityDziś szybka i prosta sałatka z sezonowych warzyw, czyli samo zdrowie. Delikatny bób i chrupiąca surowa cukinia... polecam ! Sałatka: bób, cukinia Składniki na 2 porcje: 2 żółte okrągłe cukinie 1 kopiasta szklanka bobu 2 garści rucoli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili sól Wykonanie: Bób płuczemy
Kulinarne przygody GatityZawsze do takiego zestawu podawałam buraczki na ciepło, ale tym razem postanowiłam zmienić moje dotychczasowe przyzwyczajenie. Na blogu W kuchni Danusi wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki: 500 g ugotowanych buraków 1 cebula 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego
Kulinarne przygody Gatityzrobić swoją własną przyprawę, której użyjemy na przykład do jednego z typowych dań kuchni meksykańskiej, chili con carne. Ja używam jej też do innych dań, do sałatek, do zup..., wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku. Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light , dla tych co na diecie; i przepis(...)sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen . Przyprawa meksykańska do chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu
Kulinarne przygody Gatityobierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, papryka , szparagi z sezamem , frittata ze szpinakiem , sałatka: szparagi szpinak i mozzarella , ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . A tym sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami
Kulinarne przygody GatityUpał, upał, upał... W taki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki na 2 porcje
Kulinarne przygody GatitySałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla. Jeśli nie dysponujecie drobnym bulgurem tylko tym grubszym, to należy pamiętać, że trzeba go chwilę podgotować na kuchence. Samo zalanie wrzątkiem niestety nie wystarczy, kasza będzie twarda(...)Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Składniki na 3 porcje Czas przygotowania wraz ze studzeniem: 60 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego drobnego bulguru ok. 1 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony pomidor 1 ogórek
Kulinarne przygody Gatity