pieczona w kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ *** *** Ryba w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ *** DODATKI: *** KOPYTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PIECZONE ZIEMNIAKI PRZEPIS TUTAJ *** PRZEPIS TUTAJ PRZEPIS TUTAJ *** SURÓWKA JAK Z CHIŃSKIEJ RESTAURACJI PRZEPIS TUTAJ *** *** PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ *** *** SURÓWKA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ *** *** SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I PAPRYKI(...)POLECAM RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! PONAD 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! pochodzi z serwisu
Blog z Apetytemświeży hyzop oliwa cytryna czosnek bazylia Makrele myjemy pod bieżącą wodą osuszamy, do środka wkładamy kawałki suszonego pomidora, posypujemy przyprawami kropimy cytryną i oliwą. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki. Ziemniaki (ilość zależna jest od ilości porcji) obieramy, kroimy na plastry nieco grubsze niż jeden cm. Wrzucamy na 5 min do wrzątku. odcedzamy, i smarujemy oliwą wymieszaną z solą i pieprzem(...)czosnku, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie, można dodać ulubione przyprawy lub zielone zioła, no bazylię. Rozgrzewamy grill i pieczemy wszystkie części obiadu przez ok 15-20 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Gotowanie jest łatwetradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze, ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie jak i bez :) Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy(...)ogórków konserwowych 3 łyżki mleka sojowego 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki czarnej soli 1 arkusz nori sól, pieprz Przygotowanie: Rozgnieć ciecierzyce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodaj mleko i zamieszaj. Pokrój cebule i ogórki na drobne kawałeczki i dodaj z kukurydzą do ciecierzycy. Dodaj sól czarną i płatki drożdżowe. Rozdrobnij nori na małe
wegujemypracy. Tym razem powstała bez ładu i składu, na zasadzie co było i pod nóż się nawinęło. Efekt całkiem smaczny, a przede wszystkim przygotowanie zajęło mało czasu. Składniki: 1 ziemniak gotowany na parze 3-4 strąki zielonej fasolki szparagowej gotowanej na parze 1 ogórek kiszony plater sera żółtego krojony w kostkę 3-4 kawałki wędzonego kurczaka pokrojone w kostkę łyżka(...)Ugotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy lub kolacja bez chleba gotowe. Sałatka była naprawdę smaczna. A czy wam podpasuje to już sprawdźcie i oceńcie sami
Kuchnia po mojemuZupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka stworzona z myślą o moim mężu, zatem musiała powstać szybko, być dość tania i przede wszystkim cytuje "z tego co jest w lodówce":) Jedynym warunkiem
Kuchnia Pełna PasjiDzień dobry :) Święta i po świętach, przejedzeni i znudzeni już sałatkami, rybą i innymi potrawami. Mam dla Was dzisiaj pyszną meksykańską zupę, zapewniam Was że z chęcią zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego(...)duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle 1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone mięso i lekko podsmażamy
Sama słodycz i szczypta chilidelikatnie rzucamy (tak właśnie, rzucamy) na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu, ok. 3 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Ziemniaki nie muszą być fioletowe, mogą być zwykłe najzwyklejsze. Mogą być także słodkie bataty lub dynia. Dla oryginalnego koloru można wykorzystać proszek z buraka lub chlorellę. Można także dodać posiekany szpinak(...)czosnku. Z podanych składników wyszły mi 3 porcje. Każda miała ok. 23 g białka, 21 g tłuszczu i 32 g węglowodanów, co daje ok. 410 kcal. Placki podałam z sałatką z rukoli i koktajlowych pomidorów polanych dressingiem z łyżki oleju z pestek dyni i octu balsamicznego
KucharzycaLato ostatnio nas nie rozpieszcza, wieczorami jest zimno i wtedy potrzebuję zjeść na kolację coś rozgrzewającego i czymś takim jest ta właśnie zupa. Nie jest
Kawa z mlekiemdoprawiają wszystko majonezem – tak powinnismy przygotować też tą sałatkę. Jest nie tylko szybka, ale także i smaczna, chociaż Małż mówi, że na jego gusta za słodka : ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 400 – 500 g ugotowanych buraków 1-2 średniej wielkości jabłka (zdecydowałam się na 1 sztukę, bo przy większej ilości całość byłaby za słodka) majonez/jogurt lub oliwa 1 mała(...)mikserze, ale koleżanka korzysta z klasycznej tarki. Ścieramy buraki, jabłka i odsączamy. Przenosimy do większej miski, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i majonez. Całość mieszamy i podajemy np do obiadu (ziemniaki, mięso – będzie pasować super). Smacznego
Szybko Tanio SmacznieW mniejszych miejscowościach w Polsce można spotkać kobiety, które słyną w całej okolicy ze swego talentu kulinarnego. Mimo tego, że nie pojawiają się w żadnym Master
Wiszniówkaok.20 minut. farsz: Ugotowane ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolkę roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Dodać do ziemniaków i fasolki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić(...)wykonania tego dania wykorzystałam FASOLKĘ BIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR . Jak wiadomo fasolka posiada dużo witamin, zawiera dużo białka, mało tłuszczów i sporo węglowodanów. Idealnie komponuje się również w sałatkach jak i w fasolce po bretońsku. Zalewa w jakiej fasolka jest zakonserwowana przygotowana jest z wody od naturalnych źródeł jurajskich. Polecam!!! SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąosuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej(...)minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO
Luźna KuchniaKapuśniak z kiszonej kapusty - przepis na kapuśniak na żeberkach Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKnedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek
KorniszonkiZaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasprawdzi na wigilijnym stole. To także doskonała potrawa dla diabetyków i osób szukających potraw o niskim IG. Indeks glikemiczny grochu jest prawie pięć razy mniejszy niż indeks glikemiczny gotowane ziemniaki - tabele. Jak zrobić pikantne puree z grochu? Z czym się podaje fava - puree z grochu? Jak zrobić puree z grochu? Bazą do puree jest żółty groch łuskany(...)lubi bardziej wyraziste potrawy może dodać więcej czosnku lub ostrej papryki. Podajemy na ciepło lub jako zimny dip czy przystawka. Takie puree z grochu znakomicie zastąpi ziemniaki, makaron czy inne dodatki do drugiego dania. Dodając do niego koperek lub bazylię czy inne ulubione zioła za każdym razem nadamy mu innego smaku. Polecam także: kapusta z grochem , bidula
Dieta moja pasjaprzygotowanie na obiad tych placków. Robię je ze świeżo gotowanych ziemniaków. Można je smażyć na suchej patelni, choć ja osobiście wolę smażone na tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Placki proponuję podać z sosem, którego bazą są również grzyby suszone. Składniki (na 8 placków): 50 g suszonych grzybów 600 g ziemniaków ząbek czosnku cebula sól pieprz pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka(...)ostudzenia. Ziemniaki obrać, pokroić na dowolne kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Ćwierć grzybów posiekać na drobno, dodać posiekaną drobno połówkę cebuli i natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Masę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sporą garść ziemniaków rozpłaszczyć na wilgotnej dłoni, włożyć łyżkę farszu i skleić ziemniaki. Całość uformować
Weekendy w domu i ogrodziepstrąg z pomidorkami koktajlowymi i cytryną W czerwcu miałam okazję przejrzeć kilka magazynów kulinarnych i ponownie zainspirowałam się jednym z nich. Tym razem w wydaniu specjalnym Kuchni - Grill i sałatki znalazłam fajny patent na rybę z pomidorkami i cytryną. W oryginale była przygotowywana na ruszcie, a ja zrobiłam ją w piekarniku. Sięgnęłam po pyszne i łatwo dostępne pstrągi, ale może(...)porcje: 1 duży pstrąg o wadze 350-400 g (lub dwa mniejsze), sprawiony łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 150 g pomidorków koktajlowych 1/2 cytryny oliwa ev. 400 g młodych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej Przygotowanie: Rybę opłucz w ziemnej wodzie i osusz. Posyp słodką papryką, solą i pieprzem i wetrzyj przyprawy w rybę. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem
Chilli Czosnek i Oliwadrobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Krok 4. Nabieramy łyżką(...)okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut. Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty. Z czym podać pyzy ziemniaczane ? Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: pyzy ziemniaczane z grzybami okraszone zrumienioną cebulką i skwarkami ze świeżej słoninki pyzy ziemniaczane z grzybami
Moja Książka Kucharskacurry. Żeby przygotować dobre curry najpierw musiałam zrobić pastę- czyli utłuc wszystkie przyprawy w moździerzu- mozolna praca, ale dla smaku warto się poświęcić :) Co tu widać? Cebulkę i ziemniaka nie muszę Wam przedstawiać. Przygotowywałam Masaman curry o bardzo aromatyczny smaku. Po lewej suszone papryczki i cebulka oraz przyprawy- biały pieprz, cynamon, liście laurowe, kumin. Zielone łodygi to trawa cytrynowa, obok(...)curry w woku ;) A tu gotowy produkt :) Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują
Czerwona Porzeczkadrobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Krok 4. Nabieramy łyżką(...)okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut. Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty. Smacznego
Moja Książka KucharskaSzuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze sporą ilością majonezu i na wierzchu posypana ugotowanym na twardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco. SKŁADNIKI: 2 duże buraki ugotowane(...)łupinach 4 ugotowane marchewki (lekko twardawe) 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki (lekko twardawe) 1 czerwona cebula 6 filetów śledziowych świeżo mielony pieprz ocet winny 2 łyżki majonezu 200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) Filety śledziowe namocz przez godzinę w wodzie. Następnie pokrój je w kosteczkę, skrop octem i popieprz. Buraki i ziemniaki obierz ze skórki. Cebulę posiekaj. Warzywa zatrzyj
Kuchnia bezglutenowaDanival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający(...)schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie
Poranek na słodko