Jest to chrupiąca surówka z kalafiora i orzechów, niezwykle aromatyczna i zaskakująca smakiem. Z wyglądu przypomina surówkę z selera, tak
To co kocham„Było to miejsce, gdzie spotykały się czarownice. Dziś w nocy na samym wierzchołku płonęło ognisko. W migotliwym świetle poruszały się ciemne sylwetki. Księżyc sunął leniwie
Gotuj z Blue RavenKażdy wie jak smakuje kalafior. Najczęściej zjadamy go w postaci gotowanej ( można również na surowo ). Szczytem rozpusty jest podanie go w bułką tartą i masełkiem. Nie
Smaki EwyOto kolejna propozycja, którą przygotowałam w ramach diety. Taka porcja z powodzeniem może wystarczyć na obiad. Również dla mężczyzny - wiem, bo sprawdzałam. Brak tuczących dresingów sprawia
Pasja Smakusłowa uświadomiłam sobie, że kasze zaczynają wypierać uwielbiane do tej pory ziemniaki. Nie mam wątpliwości, że wyjdzie mi to na zdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze(...)poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce do grillowanych mięs albo samą. Smakuje bardzo lekko, orzeźwiająco. W sam raz na upalne
Codzienna kuchnia niecodziennaląduje na talerzu.😀 Proponuje krok o kroku...🏃 Jeśli ktoś na obiad serwuje smażone kotlety z ziemniakami, to o wiele lepiej będzie jak zrobi I krok i zrezygnuje z porcji ziemniaków... Potem może podążyć dalej i zrezygnować z panierki, potem zrezygnować ze smażenia... A w końcu nawet z mięsa... i zostać wegetarianinem... albo nie... 😁 Etap po etapie, krok po kroku... byle(...)trawieniem oddzielnie mięsa i oddzielnie węglowodanów i co z tym się wiąże spada zapotrzebowanie na ILOŚĆ mięsa w diecie. Składniki: Jajko Surówka Przygotowanie: Wybieramy którąś z surówek lub sałatek proponowaną na naszym blogu: Sałatki kliknij link: 20 przepisów na sałatki Surówki kliknij link: 7 przepisów na surówki Następnie robimy jajka sadzone. Zwyczajnie lub według jakiegoś przepisu z bloga
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemuszą być idealnie zgniecione, niewielkie grudki nie będą przeszkadzały w kotletach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na łyżce oleju zeszklij cebulę przez 4-5 minut. Cebulę dodaj do ziemniaków, dodaj także zgnieciony za pomocą praski czosnek, oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaczanej masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj kotlety i obtaczaj(...)kotlety przez 4-6 minut z każdej strony, aż zrobią się złociste i podgrzeją się w środku. Kotlety możesz podawać z dodatkiem natki i pokrojonego chilli, idealnie smakują z sałatką lub lekkim sosem jogurtowym. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. SMACZNEGO! Artykuł Kotlety ziemniaczane pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plmogłam znaleźć wersji wegańskiej, dlatego postanowiłam przygotować takie ciastka sama w domu. Po robieniu kotletów zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, którą miałam zamiar wykorzystać do zrobienia sałatki. Gdy już miałam kroić warzywa, naszła mnie ochota na coś słodkiego i stwierdziłam, że zrobię b ezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy. Po zrobieniu tych ciastek i kilku(...)łyżki oleju 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki jaglanej Przygotowanie: Ciecierzyce zblendować. Nie musi być to jednolita masa wiec można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodać olej, kakao i cukier. Zamieszać i dodać mąkę jaglaną. Zmoczyć ręce i uformować ciastka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez
wegujemybieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, około 1/2 cm. Do małej miseczki wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, wsypujemy czosnek niedźwiedzi i świeżo zmieloną sól prowansalską i mieszamy. Plastry ziemniaków obtaczamy w powstałej marynacie i układamy je na blaszce w taki sposób, aby każdy plaster opierał się na poprzednim plastrze. Między rzędami układamy ząbki czosnku w łupinie i ćwiartki cytryny(...)stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię z blaszki i dopiekamy już bez przykrycia. Ziemniaczki te świetnie się komponują z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Balkonową Sałatką:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSałatka z marchewką to warstwowa sałatka z warzywami – z groszkiem, ziemniakami, cebulą. Dodatkowo wierzch sałatki posypany jest startym żółtym serem. To bardzo prosty i tani
Via GustoKurczak po myśliwsku w pomidorach czyli pollo alla cacciatore Kurczak po myśliwsku w pomidorach to fantastyczne, tradycyjne danie dla każdego, kto kocha włoską kuchnię. Słowo cacciatore
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiespodzianka przygotowana przez moich rodziców z okazji Dnia Mamy i zbliżającego się Dnia Dziecka. Wizyta w restauracji, gdzie do tej pory jeszcze nie jedliśmy, chociaż samo
Karola gotujekażdy mógł znaleźć coś dla siebie-polecam i smacznego:) Śledzik pod pierzynką -inaczej zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera żółtego ze śledziem-(a nie jak tradycyjne z buraczkami i ziemniakami)ale okazało się strzałem w dziesiątkę-wszystkim moim gościom bardzo smakowały-więc polecam gorąco,sprawdzą się na każdą okazje,ładnie się prezentują przez to że są układane warstwowo-pychotka....przepis(...)błyskawicznie-polecam gorąco na każda okazję czy święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!!przepis znajdziecie tutaj Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka która gości u mnie w domu co wigilię odkąd sięgam pamięcią.Uwielbiamy ją i zawsze na nią czekamy.Moja mama twierdzi ,że przepis pochodzi z Wilna.Ostatnio zrobiłam
Swojskie jedzonkozrobiłam krem z dyni i marchewki. Oliwa bazyliowa Oliwę aromatyzowaną bazylią polecam Wam do sałatek, makaronów oraz dań warzywnych. Pięknie komponuje się nie tylko z pomidorem (np. w sławnej sałatce Caprese), ale również z cukinią, bakłażanem, szpinakiem oraz papryką. Ja dodałam ją do kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała(...)postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne
Chilli Czosnek i Oliwahoryzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Całe wieki ich nie jadłam. Jest późna(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej
Wędrówki po kuchniSmaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie
dom-agi.pluwielbiałam cebulkę z ich smażenia. W moim domu wątróbki zawsze rodzice przyrządzali tak samo – obtaczali je w mące i smażyli z cebulką. Ta cebulka była pyszna. Zwłaszcza z ziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami, a to z sosem z chilli. Tym razem(...)osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami 2 – 3 łyżeczki cukru mąka do obtoczenia wątróbki 1 łyża
OstryKęs