sałatka z ziemniakami - 4496 przepisów (strona:216/300)

Indyk w glazurze musztarodowo - miodowej 206

marynatą mięso. Po natarciu wkładamy mięso do pojemnika i zostawiamy to na noc lub 12 godzin w lodówce dzięki czemu mięso nieco skruszeje i nabierze wyrazistego smaku. Marchewki i ziemniaki kroimy na talarki. Warzywa wkładamy do rękawa kuchennego i kładziemy na to mięso. Do środka wlewamy całą zalewę z pojemnika. Zawiązujemy rękaw tak by było w nim jak najwięcej powietrza(...)minut by odpoczęło. W tym czasie możemy rozłożyć na talerze warzywa. Mięso kroimy na plastry i gotowe. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno jako dodatek do sałatek lub w kanapce

Emskie Smaki
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 297

kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również stosujemy zbliżony sposób odżywiania. Ale kiedy nadchodzą chłodniejsze dni "wszystko wraca do normy". Komentarze(...)przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku

Chilli Czosnek i Oliwa
Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 190

Pierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować

Korniszonki
Inspiracje na Wielkanoc 2019 207

sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe(...)kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Kaczka w sosie wiśniowym Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami Ziemniaki zapiekane z serem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami   Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami

karmelowy
Sałatka z twarogiem i wędzonym pstrągiem (bez laktozy) 222

Jeżeli więc zdarza się, że nocują u Was bliscy, którzy nie tolerują tego cukru, a Wam skończyły się pomysły czym uraczyć ich na śniadanie lub kolację, może wypróbujecie taką sałatkę? Porcje nie są duże, ale są smaczne i sycące:) No i przy wykorzystaniu odpowiednich produktów – bez laktozy;) Na 4 porcje: 100 g mrożonego groszku 2 dymki 1-2 mini(...)wodą. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Sałatę rzymską dzielimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Wędzonego pstrąga kroimy w kostkę (usuwamy ości). Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia), łączymy z jogurtem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajemy posiekaną dymkę wraz z połową posiekanego szczypioru. Doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem

Smaki Na Talerzu
Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie 172

Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie Ochota na pieczone? Tak! Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler ale  batat . Bardzo wdzięczny w pieczeniu tak zwany słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej.  Kapitalnie komponuje się z ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA ! Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej? Zapraszam. Składniki(...)oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać.  Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia.  Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami

Wino Francja Kuchnia
Chrupiące placuszki ziemniaczano-dyniowe 130

wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym.     Składniki: 300g ziemniaków 300g dyni 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia       *** Dynię wydrążamy z pestek, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki *** *** Ziemniaki obieramy i większe sztuki kroimy na połówki *** *** Ziemniaki oraz dynie ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (najlepiej zrobić(...)dodatkami *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chrupiące placuszki ziemniaczano-dyniowe pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Placuszki ziemniaczane z cukinią i mięsem mielonym 202

młode cukinie 4 ziemniaki 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia   *** Cukinie, cebulę oraz ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku *** *** Dodajemy mięso mielone, jajka oraz przyprawy (użyłam 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu) *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Następnie(...)Podajemy na ciepło *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA

Blog z Apetytem
Warsztaty - czyli dlaczego mnie zawsze ciągnie do kuchni 164

powstają śliczne dania: Małgosia rozprawia się z kalmarem, żeby zachwycić makaronem barwionym sepią A to danie inspirowane jednym z moich idoli kulinarnych Hestona Blumenthala i jego jadalny ogród.  sałatka z rostbefem i konfitowanym żółtkiem pierogi z wolno gotowanego i skompresowanego selera z farszem grzybowym i pure z marchwi  lody chałwowe z biszkoptem z syfonu i kawiorem z blue(...)się że miał się całkiem dobrze i wyszła tzw. patarda, yummmmie!  Do polędwicy powstawały ziemniaczane praliny, banalnie proste a efekt zdumiewający, koniecznie wypróbujcie w domu. a skoro o ziemniakach mowa to powstał jeszcze jeden spektakularny pomysł, mianowicie gratin z serem pleśniowym, żeby tylko wyszedł z foremki.... jeszcze tylko sos, "Natalia Ty mieszaj ja sypię" ;) ale co my właściwie teraz

Słodki Kompromis
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 219

solimy. W wysokim naczyniu miksujemy upieczonego selera z kawałkami karczochów, dodając olej lniany lub orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe(...)misce z fenkułem i kawałkami jabłka. Dodajemy sok z cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki

karmelowy
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 225

drobniutką kostkę i dodajemy do masy. Cebulę również kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor i również dodajemy do masy. Następnie łączymy ziemniaki z masą z cieciorki i dobrze wszystko mieszamy. Teraz doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, odrobiną sosu chili lub habanero, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko i otręby żytnie. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli zauważycie(...)kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność

vegetanie
Gnocchi z batatów 128

proste ale obłędnie pyszne danie! Polecam Wam inne przepisy z batatami: Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka z pieczonym batatem Pieczone faszerowane bataty Pikantne frytki z batatów Pizza z batatów z kurczakiem Kurczak z batatami Bataty z sosem z awokado Sałatka z batatem i jajkiem na miękko Krem z batatów Frytki z batatów Chipsy z batatów GNOCCHI Z BATATÓW(...)blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st C i piecz przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij bataty, delikatnie zdejmij skórkę i oddziel miąższ. Rozgniataj widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Puree przełóż do miseczki, dodaj mąkę, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj na początku łyżką. Jak składniki się wstępnie połączą zagnieć już ręką, krótko, jedynie do połączenia i stworzenia

nietylkopasta.pl
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 227

Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 371

być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie(...)kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam

Cooking Monster