sałatka z ziemniakami - 4496 przepisów (strona:217/300)

Gnocchi z batatów 103

proste ale obłędnie pyszne danie! Polecam Wam inne przepisy z batatami: Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka z pieczonym batatem Pieczone faszerowane bataty Pikantne frytki z batatów Pizza z batatów z kurczakiem Kurczak z batatami Bataty z sosem z awokado Sałatka z batatem i jajkiem na miękko Krem z batatów Frytki z batatów Chipsy z batatów GNOCCHI Z BATATÓW(...)blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st C i piecz przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij bataty, delikatnie zdejmij skórkę i oddziel miąższ. Rozgniataj widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Puree przełóż do miseczki, dodaj mąkę, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj na początku łyżką. Jak składniki się wstępnie połączą zagnieć już ręką, krótko, jedynie do połączenia i stworzenia

nietylkopasta.pl
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 199

Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 352

być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie(...)kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam

Cooking Monster
Japoński gulasz wołowy 138

Japoński gulasz wołowy  łatwy przepis na pyszny obiad Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od swojego polskiego odpowiednika, ale jest równie pyszny i bardzo

Cztery Fajery
Tradycyjny barszcz ukraiński 164

Prawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze

Cztery Fajery
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 166

Niedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi potrawami, ciastami, sałatkami. Dlatego mam dziś dla Was coś tradycyjnego, jednak w zupełnie innym wydaniu. Wiem, że tradycjonaliści machną ręką i pójdą dalej, stwierdzając, że wigilijny barszcz na zakwasie jest jedyny w swoim rodzaju(...)zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała.  Mój tester, czyli Mąż był zachwycony. Choć do końca nie wiedział, że w środku są ziemniaki (był przekonany, że to kapusta 😄), to jednak na pikantnie i smażone w głębokim oleju skradły jego serce. Krem również był pyszny. Intensywny, o mocno bordowej barwie, gęsty. I gdybym tylko

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowy kurczak z parowaru 230

Fascynacja parowarem jeszcze mi nie przeszła a i trochę " tłuszczyku " dobrze byłoby zrzucić, więc dziś będzie kolejny przepis na uparowane potrawy. Jako, że jestem zdecydowanym mięsożercą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 229

Jakiś czas temu odkryłam, że pieczone frytki można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone w piekarniku też(...)się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi 183

maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle.Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach(...)kupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi trzeba obrać dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna- inaczej szparagi będą łykowate. Obiera się

Smakowity Blog Kulinarny
Sos z borowików szlachetnych 235

To jeden z najlepszych sosów jakie jadłam w życiu. Boski. Sos z borowików szlachetnych (około 5 porcji): borowik szlachetny około 1 kg cebula 2 łyżki masła

Karola gotuje
Pieczone pulpeciki z kalafiora 104

pyszne, pieczone pulpeciki z kalafiora? Idealne dla maluchów, ale oczywiście może się nimi zajadać cała rodzina Są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Idealnie komponują się z lekką sałatką. Pieczone pulpeciki z kalafiora to idealna propozycja dla osób odchudzających się. Kaloryczność jednego pulpecika to zaledwie około 50 kcal. Zapraszam zatem do przepisu i życzę smacznego! Pieczone pulpeciki z kalafiora(...)oraz cebulkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i krótko przesmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, później zestawiamy patelnię z ognia. Ugotowany kalafior porządnie odcedzamy i rozgniatamy go np. tłuczkiem do ziemniaków. Bardzo ważne jest aby pozbyć się nadmiaru wody. Kalafior odstawiamy na bok i czekamy aż przestygnie. Do masy kalafiorowej dodajemy przesmażoną cebulkę z czosnkiem, jajka, posiekany szczypiorek oraz kaszę manną

Natka Pietruszki
Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski 160

Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna 3-4 ziemniaki 1/3 główki kapusty 30 dkg kapusty kiszonej 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek olej do smażenia 2 łyżki posiekanej(...)około 1 godzinę. Po tym czasie do zupy dodajemy obraną włoszczyznę *** *** Dodajemy liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 3 kulki pieprzu, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez pół godziny *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy przez około 10 minut *** *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do zupy *** *** Kapustę kiszoną płuczemy, drono kroimy i również

Blog z Apetytem
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 146

przepisów do naszych rodzimych potraw. Jakie inspiracje polscy kucharze czerpią z kuchni Dalekiego Wschodu? Tego dowiesz się z naszego materiału. Polak lubi dobrze zjeść Bigos, kotlet schabowy z ziemniakami, żeberka czy gęste sosy to tradycyjne dania kuchni polskiej. Znamy je z dzieciństwa i niedzielnych obiadów u babci. Niewątpliwie nasze rodzime dania są pyszne i często goszczą na naszych stołach. Należy(...)także w naszych domach. Polacy coraz chętniej i odważniej wykorzystują w przygotowaniu posiłków orientalne przyprawy i dodatki, dzięki którym dania zyskują ciekawy smak. Wyobraź sobie, jak smaczna może być sałatka jarzynowa, jeśli dodasz do niej odrobinę świeżej kolendry lub gdy kurczaka zamarynujesz w oleju sezamowym z dodatkiem grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również

Moja smaczna kuchnia
Pierogi "ruskie" 196

żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych ziemniaków-1/2 kg twarogu-cebula-2 ząbki czosnku-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia   Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.   Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną  i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.   Dodajemy do masy(...)osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.   Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe.Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Restauracja Cyrano de Bergerac 176

Przerywam cykl związany z lokalami gastronomicznymi w Chorwacji (ale tylko na chwilę) krakowską restauracją Cyrano de Bergerac do której zaprosił mnie mój mąż w drugą rocznicę

Karola gotuje