Rukola ma bardzo specyficzny smak i nie każdemu on odpowiada. Mam tu na myśli konkretną osobę, czyli mojego męża. Nie znosi, zatyka nos i złości się
bistro mamaciepłymi promieniami słońca - zupełnie inaczej wtedy zaczyna się dzień (chyba każdy to uwielbia). Często, gdy robi się cieplej poszukujemy czegoś smacznego, ale i lżejszego, dlatego my dziś proponujemy Wam sałatkę! Sałatka na bazie ryżu, piersi z kurczaka, mozarelli, suszonych pomidorów, szpinaku i awokado!W towarzystwie lekkiego dressingu na bazie octu balsamicznego, oleju z orzechów włoskich, jogurtu naturalnego, miodu oraz musztardy dijon(...)średnie awokado pół opakowania szpinaku(+/- 200g)+ 2 ząbki czosnku + 1 łyżeczka świeżo starej gałki muszkatołowej(lub suszonej) 300g piersi z kurczaka garść obłuskanych nasion słonecznika 1 kulka sera mozarella garść listków świeżego tymianku lub innych preferowanych swieżych ziół 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz po 1 łyzeczce suszonego oregano i imbiru
Symfonia Smakówświderki. Jest to rodzaj makaronu pochodzącego z południowych Włoch. Nazwa Fusilli pochodzi od spiralnego wnętrza lufy karabinu, która to przypomina kształtem nasz makaron. Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek , a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami . Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby) Składniki: opakowanie makaronu świderki(...)szczypior, czosnek i kukurydzę. Wlać jogurt, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sosem sojowym, zamieszać, chwilę dusić. Wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojoną papryczką chili. Jako opcję możecie posypać żółtym serem i chwilę zapiec w piekarniku. Życzymy smacznego i miłego dnia
vegetaniektórymi spotkałam się na ostatniej imprezie u znajomej Kasi i stwierdzam,że jest to świetny pomysł na zakąskę w czasie imprezy A teraz do rzeczy po pierwsze przepis na sałatkę: składniki 200 g makaronu ryżowego opakowanie paluszków mrożonych 250 g puszka kukurydzy pęczek koperku ( najlepiej świeżego, my dałyśmy suszonego - lepszy smak ze świeżym) 3 ząbki czosnku jogurt(...)dodać jogurt, majonez i przyprawić solą i pieprzem. Nie zapomnijcie o oliwie bez tego makaron "wypije" cały jogurt! Mini kanapeczki składniki opakowanie mini sucharków pomidorki koktajlowe ser camembert ser brie ser pleśniowy lazur świeża bazylia Kanapeczki obkładamy jednym z serów, na to kładziemy przekrojonego na ćwiartki pomidorka i liść bazylii. I gotowe
Cukier&Puderświeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To oryginalne połączenie, które zniewala aromatem i smakiem. Pesto doskonale sprawdzi się również jako dodatek do pizzy , gnocchi, sałatek , pieczywa i wielu innych potraw. Tradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli go nie posiadacie lub chcecie ułatwić sobie pracę, użyjcie blendera Opcjonalnie orzeszki piniowe można zastąpić orzechami(...)pozostały wyczuwalne malutkie kawałeczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używamy moździerza, najpierw ucieramy czosnek z solą. Potem dodajemy liście bazylii, następnie uprażone orzeszki piniowe, a na koniec ser. Dolewamy oliwę z oliwek i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też
Oryginalny smakskupić się na dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów ograniczenie mięsa wieprzowego jedzenie w stylu Raw Food - szybkie, proste i świeże Autorka pokazuje nam kiedy mamy jeść(...)żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne
kruche babeczkiUwielbiam pizzę, naprawdę uwielbiam! A co może być lepszego niż przekąska o smaku pizzy? Chyba, że nic! Dlatego dziś mam dla Was pyszny przepis na zwijane
Kuchnia Łukaszamasz tylko ochotę. Przygotowanie łącznie zajmie Ci nie więcej niż pół godziny. Dobrze jest poczekać aż ryż trochę przestygnie, a potem jeszcze na jakiś czas warto schować wymieszaną sałatkę do lodówki, żeby się „przegryzła”. Jeśli nie masz na to czasu – spokojnie możesz ją jeść od razu! This salad is my classics when it comes to having guests(...)have time – you can eat it at once! SKŁADNIKI: 200 g białego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins
Martyna Cookssłynną sałatkę najprawdopodobniej stworzył pan Cobb w latach 30. XX wieku. Często gości w menu amerykańskich restauracji. Jest łatwa w przygotowaniu, sycąca i PYSZNA. Można ją zabrać w pojemniku do pracy. Tak podaje się Cobb salad w restauracjach (sałata/szpinak ułożone na spodzie głębokiego talerza, na wierzchu reszta składników ułożona rzędami i polana sosem), ale wg mnie jest smaczniejsza(...)dużej żółtej papryki, pokrojonej w kostkę 2 miękkie awokado, pokrojone na mniejsze kawałki ½ szklanki czarnych oliwek, można pokroić ½ szklanki prażonych orzechów włoskich ½ szklanki prażonych, solonych orzechów ziemnych 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w małą kostkę 4 jaja, ugotowane na twardo, pokrojone na mniejsze kawałki 2 duże pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki (lub ok. 1 szklanka koktajlowych) ½ szklanki ugotowanej
Qlinarnie i Qlinarniepodsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kuskus, doprawiamy. Kurczaka smażymy na rumiano, studzimy. Dodajemy do kaszy i warzyw. Jako dodatek włożyłam pomidorki koktajlowe z serem typu greckiego oraz świeżą bazylią polane domowym sosem vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem. Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone(...)nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym. Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż
Czerwona PorzeczkaSZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny(...)half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS (3 portions): 150 g pappardelle 1 bunch (500 g) asparagus
Martyna Cooksdobrej jakości oliwą z oliwek. Włosi zamaczają kawałki chleba w oliwie i zajadają, bez innych, zbędnych dodatków, buonissimo! W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do prostych kanapek, z masłem, żółtym serem czy wędliną, bo tak jest najprościej, najszybciej, ale czy najtaniej? Po czasie pragniemy nowych smaków. Pora zerwać z rutyną. Od kilku lat nie używam masła, staram się urozmaicać codzienne(...)ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym
Moja smaczna kuchniaoczywiście cieszę się, że spotkałam mnóstwo znajomych blogerek i blogerów, że spędziłam przyjemnie sobotę na rozmowach i ciekawych prezentacjach. Do tego lunch (chociaż zbyt chłodne jak na mój gust), sałatki, mnóstwo słodkości i cydr. Po powitaniu nastąpiła pierwsza sesja wykładowa, w której jako pierwsza wystąpiła Beata Łukasiewicz z Brand24 przybliżając wszystkim możliwości, które dają nam narzędzia do monitoringu internetu(...)napiszesz o tym na blogu. Po przerwie o swoich doświadczeniach na stażu w Nomie opowiedziała Maria Przybyszewska . Pozostałych prezentacji wysłuchałam w holu, a wystąpień było jeszcze kilka. O serach zagrodowych opowiedział Gieno Mientkiwicz , radość z wypiekania własnego chleba przybliżył Piotr Kucharski , Jemradio.pl zaprezentował Paweł Loroch , a o niedawnym konkursie Wedla i planach na przyszłość opowiedział sam Janusz Profus
Pasja SmakuSkładniki : 10 dag żółtego sera 1 - 2 jajka - ugotowane 10 rzodkiewek majonez + ewentualnie jogurt sól , pieprz Przygotowanie : Jeśli posiadamy resztkę żółtego sera i nie wiemy co z nim zrobić - zetrzyjmy go na tarce o grubych oczkach Dodajmy do tego drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać(...)pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na kolację lub śniadanie :) Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę
Proste PotrawyZapraszam dziś na pyszne danie z kuchni włoskiej - makaron w sosie puttanesca . W klasycznej wersji sos przygotowuje się z dodatkiem anchois , ja jednak recepturę nieco zmodyfikowałam
Kawa z mlekiem