jajkiem to takie trochę sprzątanie lodówki. Nie miałam pomysłu na lekką kolację, chciałam, żeby była w większości białkowa, a okazało się, że mam zapas tuńczyka. Jajca też były, i sałata się do mnie uśmiechała. I tak właśnie powstała moja sałatka. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – składniki roszponka – chociaż pewno rukola też byłaby ok 1 jajo puszka tuńczyka
Matylda Gotujeminuty z każdej strony. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Tak przyrządzone krewetki są gotowe do podania np z miksem sałat i ulubionymi warzywami. Krewetkę należy obierać od urwania głowy, potem ogona i zdjęcia pancerza. Można ją lekko rozkroić z góry wzdłuż i oczyścić. Smacznego! — BTW dla 100 g krewetek królewskich
Ola la LCHFowczy produkowany z serwatki. Ma delikatny, lekko słodkawy smak. Dostaniesz go w sklepach z produktami greckimi lub dobrych delikatesach. W tym przepisie można go zastąpić włoskim serem ricotta salata lub też kozim, owczym czy też krowim twarożkiem
Chilli Czosnek i Oliwaprostu orgia smaków! :) Postanawiasz kupić kremówkę. Decyzja zapadła! 2,5 zł to nie majątek, a tyle przyjemności. Przychodzi Twoja kolej. Zamawiasz 100% żytni chleb i ... Olivka rwie listki sałaty na sałatkę oczyszczającą dla taty... ... widzisz siebie jak siedzisz w samochodzie. Wracasz do domu z połówką chleba dla pozostałych domowników na kolacje. Połówką dlatego, że Ty zaczynasz dziś wieczorem cotygodniowe dwudniowe
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekuchnię francuską. Quiche robiliśmy niemalże codziennie. Farsz był zależny od pory roku, zawartości restauracyjnej chłodni i nastroju kucharza. Mój osobisty M quiche je na ciepło, zimno, z sałatą lub bez. Przepis niemalże wierny z tym restauracyjnym. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dodała. Zamiast zimnej wody dodaje maślanki, zamiast margaryny - smalcu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpiec w temperaturze około 25 minut ( sos powinien być ścięty szczególnie na środku). Tarta powinna przestygnąć lekko, w przeciwnym razie bedzie bardzo źle sie kroiła. Podawać z sałatą jako danie główne, lub jako przekąskę na zimno
Piekarz-Kucharz-Garkotłukorzechów Sposób przygotowania: Ser topiony rozgniatamy widelcem i mieszamy z połową orzechów, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulki i obtaczamy je wreszcie orzechów. Wszystkie kulki możemy ułożyć na liściach sałaty lub cykorii
Menu Zdrowiaciemnieje gdy nie ma w pobliżu magicznej dużej pestki. Warto z dodatkiem awokado przygotować nie tylko łatwe pasty, także makarony, czy sałatki, np. z wyraźniejszym pomidorem, cebulą, sałatą, posypane ziarnami sezamu czy orzechami. Połączenie awokado z orzechami wzbogacają naszą dietę o dodatkowe witaminy i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Samo zdrowe na talerzu! I to jeszcze na start, na śniadanie
Zasmakuj Kuchniroszponka zwana również roszpunką bogata jest w witaminę A która wspomaga wzrok, zapobiega powstania nowotworów, działa uspokajająco? Roszponka wspomaga również trawienia,działa kojąco zatem zachęcam do wprowadzenia tej sałaty do waszej diety. Na blogu znajdziecie kilka przepisów w których użyłam roszponki,najczęściej dodaję ją do sałatek, a dziś zachęcam do przygotowania pysznego koktajlu do którego oprócz roszpunki potrzebujecie
Kukuleczkiwówczas będzie to kotlet a'la wiedeński) smażony w panierce na dużej ilości klarowanego masła. Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz. Podawany tradycyjnie z ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki, sałatą z ogórkiem i śmietaną oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Panierka pełni rolę "skórki" i chroni przed wysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana do kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie
cool and mintycukru, szczypta soli, sushi nori, Dodatki (najlepiej dodać według własnego smaku): 2 paluszki surimi, łosoś wędzony, 1/2 awokado, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta wasabi, imbir marynowany. Przygotowanie: Ryż: Ryż należy porządnie opłukać - płuczemy
W kuchni u Monikimisce ze śmietaną ( powinny mieć temperaturę pokojową ). Dodać posiekaną makrelę i szczypiorek, utrzeć na jednolitą masę. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę pieprzu. Podawać do kanapek z dodatkiem np. sałaty, pomidora czy świeżej papryki
Kulinarne przemysleniaśrodku oraz na zewnątrz) i marynować minimum 2-3 godziny w lodówce. Śledzie ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać z mixem sałat. — BTW śledzia świeżego w 100 g: 166 kcal
Ola la LCHFKotlet schabowy z przyprawami: curry, papryka słodka i ostra, majeranek, sól. Pieczarki smażone na maśle z solą, świeżo mielonym pieprzem i natką. Sałata ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem
JejKuchniawyjątkowy aromat. Kup różnego rodzaju zioła (zarówno te cięte jak i doniczkowe). Zioła dokładnie umyj pod bieżącą wodą, dobrze otrząśnij. Świeżynki osusz ręcznikiem papierowym lub użyj wirówki do sałaty. Usuń wszystkie suche, zwiędnięte i przyczerniałe łodyżki i liście. Pogrupuj zioła w małe wiązki – dzięki temu wyschną szybciej i bardziej równomiernie. Gumką recepturką zwiąż wiązki ziół i przymocuj do nich
PysiaGotuje.pl