sałata - 10652 przepisów (strona:406/711)

Eksplozja smaków 183

skrapiając go dopiero  na talerzu. Dlatego ja do upieczonych ryb podaję cząstki cytryn, aby każdy sam wg. swojego gustu skrapiał sobie rybę.  Na talerz wyłożyłam garść mieszanki sałat, na niej wyłożyłam mój Pęczak znakomity ( patrz zakładki:kasze, bezmięsne ),  a na końcu upieczonego łososia. Do dekoracji użyłam kiełków rzodkiewki oraz zaakcentowałam smak dodatkiem trzech oliwek. Ważne jest

Kulinarne przemyslenia
Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej 216

lodówki pod przykryciem . Zajmujemy się grzybami. Oczyszczamy , myjemy osuszamy . Następnie rozpuszczamy masło dodajemy ząbek rozgniecionego czosnku Pietruszkę i szklimy grzyby kilka chwil. Dekorujemy wedle uznania Do ozdoby polecam kiełki sałaty , sos najlepiej chrzanowy , kolorową paprykę w tym chilli , czarne oliwki . Mam Nadzieje że ten przepis stanie się jednym z waszych ulubionych . Smacznego

Viola cooks with passion
Sałatka z burakiem i rukolą 209

spory burak (pieczony lub parowany) pół opakowania sera sałatkowego garść orzechów włoskich sos balsamiczny Rukolę układamy na talerzu, buraka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, wykładamy na sałatę, na to wszystko pokrojony w kostkę ser i podprażone na suchej patelni orzechy. Ja polałam to wszystko gotowym sosem balsamicznym, ale jeśli nie macie takiego to wystarczy zmieszać ze sobą oliwę

Cynamonowe szczęście
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 259

wykorzystywany jest od pokoleń. Różnica polega na tym, że tam orzechy dodaje się do sałatek majonezowych, przygotowanych z gotowanych warzyw, a na naszych stołach coraz częściej goszczą lekkie zielone sałaty z oliwą, orzechami i surowymi warzywami. Orzechy włoskie często podawane są również w towarzystwie twardych i pleśniowych serów. Jeśli macie ochotę przygotować coś na słodko z zastosowaniem orzechów , przypominam kilka

Trzeci talerz
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 25.11.2016r. 163

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków .   W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Małgorzata  Zupa krem z selera i kaszy jaglanej Aga Sałata z brązowym ryżem, kukurydzą i papryką Magdalena Czosnkowe mielone   Małgorzata  Kukułkówka - nalewka Agnieszka  Pieczone pestki dyni   Magdalena  Orzechowe placuszki waniliowe   Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim

Magiczne Życie Marty
Co mnie inspiruje -ciekawe linki #5 151

samo jego serce, a mimo to wycieczka metrem, bieg po schodach ruchomych i wysyp ludzi wywołałby u mnie niejeden atak paniki. Wielki powrót Bułgarii, a konkretnie Marysi. Autorka Szopskiej Sałaty nadaje z Płowdiwu i jeszcze tak ciepło pisze o tym miejscu, że zdecydowanie bardziej niż Londyn, wolałabym odwiedzić spokojną i piękną Bułgarię. Skoro jesteśmy z dala od wielkomiejskiej dżungli, koniecznie

Pink Envelope
Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną 137

ziemniaków • 150 g sera żółtego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku • sok z 1 cytryny • olej do smarowania foremek • sałata, koper do dekoracji Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na puree i przyprawić gałką muszkatołową. • 1/3 sera żółtego zetrzeć bardzo drobno i wymieszać

To co kocham
Papryka faszerowana kuskusem 117

wierzchu położyć po pomidorku koktajlowym i polać odrobiną oliwy. • Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C przez 30 minut. • Podawać z mixem sałat

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z szynką 200

wymieszać. • Dodać śmietanę, natkę pietruszki i przyprawić. • Przełożyć do żaroodpornego naczynia. • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut. • Podawać z zieloną sałatą

To co kocham
Mielone kotleciki indycze z fetą 160

rondlu, podlać odrobiną wody i chwilę poddusić. Kotleciki są dość grube i mięso w środku mogło być surowe. • Podawać z puree ziemniaczanym i zieloną sałatą

To co kocham
Panierowany żółty ser 111

naszych południowych sąsiadów. Podawany jest tam z frytkami, ale wtedy wychodzi bardzo tuczące danie. My jedliśmy z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie i zieloną sałatą. Idealnie pasują tutaj również tzatziki. Składniki: • 4 plastry sera żółtego salami, ok. 1 cm grubości • 1 jajko • bułka tarta do panierowania • sól, pieprz do smaku • olej

To co kocham