suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy. Kcal: 458, 2 B: 10,8 g ; W: 70,5 g ; T: 12,2 g II śniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą
Health-Fit-Lifekolacje. Robiąc tą sałatke najlepiej zjeść ją tego samego dnia, ponieważ kiedy stoi w lodówce to traci smak i robi się wodnista. Składniki: 1 opakowanie miksu sałat 1 czerwona cebula 2-3 pomidory pół sera typu greckiego (użyłam Tolonis z Biedronki) suszona żurawina - dosłownie kilka sztuk Sos do sałatki: 1 łyżeczka ziół do sałatek odrobina soli, pieprzu(...)łyżki oliwy Przygotowanie: SOS - wszystkie składniki umieszczamy w kubku lub miseczce i dokładnie mieszamy łyżką. Próbujemy na smak. Jeśli za mało soli to doprawcie. SAŁATKA - Do miski przekładamy miks sałat. Dodajemy czerwoną cebulę wcześniej obraną i pokrojoną w piórka, pomidor pokrojony w kostkę lub małe pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Dodajemy również ser pokrojony w kostkę. Suszoną żurawinę opłukujemy, przekrawamy
Gotuj z Mąkąproszku świeżo mielony pieprz olej kokosowy do smażenia sól Dodatki: 6 fińskich bułek owsianych 200 g cypryjskiego sera halloumi garść świeżej kolendry 1 pomidor 1 czerwona cebula kilka listków sałaty, np. rzymskiej Relish z ananasa: 250 g świeżego ananasa 2 szalotki lub mała czerwona cebula 1 papryczka chili 3 łyżki octu ryżowego 2-3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli(...)zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku (ja dolewam jeszcze odrobinę octu). Odstaw do wystudzenia. Przygotowanie burgerów Bułki owsiane przypiecz na grillu, aż staną się chrupiące. Na spód połóż listek sałaty, plasterek pomidora i plastry grillowanego sera halloumi. Następnie ułóż kotleta z ciecierzycy. Polej go relishem z ananasa, połóż plasterki cebuli i kilka listków kolendry. Złóż burgera i podawaj. * * Ta piękna
Food SquareZnakomita przystawka . Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki(...)sprawdzam widelcem, czy już są miękkie). Upieczone buraki pozostawiam do ostygnięcia, następnie obieram, kroję w bardzo cienkie plasterki i układam jeden obok drugiego na półmisku. Na burakach rozkładam liście sałaty i ser pokrojony w grubą kostkę. Posypuję posiekanymi orzechami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Sok z cytryny, olej, sól, pieprz i cukier łączę energicznie. Powstałym sosem polewam carpaccio. Smacznego
babka w formieBardzo efektowna, kolorowa, warstowa sałatka z mięsem. Dla zaostrzenia smaku sugeruję dodać do mięsa pół łyżeczki chili. Składniki: pół główki sałaty lodowej, 3 średniej wielkości pomidory, duża cebula, kukurydza konserowowa - puszka, czerwona fasola konserwowa - puszka, 500 g pieczarek, 600 g mięsa mielonego, 100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)fasolę odsączamy z zalewy. Sałatke szatkujemy, Ser żółty ścieramy na małych oczkach na tartce. Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy szczeptę soli i pieprzu. Na dno miski układamy kolejno: sałata, mięso, fasola, kukurydza, pomidor z cebulą, pieczarki, sos, ser. Wokół układamy nachos. Możemy dać też kilka na wierzch
Lena Gotujeobiadu – idealny do ryżu, ziemniaków itd. Reszta składników do sałatki: 3 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku 5 pomidorków paprykowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku garść listków mini sałaty rzymskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy kurczaka (jeśli chcecie wykorzystać go typowo do sałatki zmniejszcie ilość składników, ja swojego podałam do obiadu a resztę do sałatki). Kurczaka kroimy(...)kawałków mięsa (niespełna 1 mała pierś). Mięso na sałatkę musi być już zimne. Kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidorki paprykowe, szczypior i porwane liście sałaty rzymskiej. W małej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy jogurt ze startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Sos mieszamy z resztą składników sałatki. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiskładniki: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 opakowanie chipsów nachos 1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej 3 cebule 4 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek majonezu 500 ml gęstego jogurtu naturalnego tłuszcz do smażenia sproszkowana ostra papryka sól, pieprz wykonanie: Cebule obieramy, jedną kroimy(...)oraz doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Majonez Mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku. Pomidory kroimy w kostkę. Na dnie salaterki układamy warstwowo: porwaną sałatę, na niej układamy pomidory (możemy delikatnie posolić i popieprzyć). Na pomidory rozkładamy wystudzone mięso i pieczarki. Następnie wykładamy kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę. Całość polewamy sosem jogurtowo majonezowym. Ser ścieramy
Domowy Smak Jedzeniazielonych warzyw to sycąca propozycja, która nadaje się nie tylko np. na drugie śniadanie, ale będzie także idealnym napojem po treningu. W środku znajdziemy cukinię lub ogórka, pietruszkę, seler, sałatę, Inkę Klasyczną Bio oraz len - czyli warzywa i zboża, które są bogactwem witamin i minerałów w ilościach ogromnych. Oprócz tego w przepisie znajdziemy banana i sok jabłkowy, które nadają lekkiej(...)zielonych warzyw. Składniki na 2 porcje: łyżeczka Inki Klasycznej Bio łyżeczka mielonego lnu banan 250 ml soku jabłkowego 5 cm łodygi selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki liść sałaty pół ogórka zielonego lub jeden gruntowy, lub 1/4 niedużej cukinii Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy. Ogórka lub cukinię pozostawiamy ze skórką. Banana obieramy. W kielichu blendera umieszczamy kolejno wszystkie składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyogórka gruntowego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 ząbek czosnku sól himalajska do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku do podania – kilka listków mini sałaty rzymskiej *można użyć dowolnych pomidorów np. malinówek (wystarczy je wówczas pokroić na ćwiartki) Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy składniki sosu: jogurt naturalny (polecam gęstszy), majonez, starty na małych oczkach czosnek(...)wzdłuż, a następnie jeszcze na pół i dopiero kroję w plasterki) i sos (ilość sosu zależy od upodobań i ilości pomidorków). Mieszamy składniki. Wykładamy do miseczki wyłożonej liśćmi mini sałaty rzymskiej. Podajemy. S macznego #MyVictorinox
Słodkie okruszkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: mała sałata lodowa, mały pomidor, mała papryka żółta, opakowanie mini mozzarelli (150 g), po dużej garści posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos francuski winegret. #MyVictorinox Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, siekam. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję na ćwiartki. Pomidora
JejKuchniapracy, a jak ktoś ma koło miejsca pracy mały gaik, tak jak ja, to sobie może zjeść i w terenie i w pracy :) Składniki: - boczniaki - mąka kukurydziana - bagietka - sałata - pomidory - ogórki kiszone - pikantny ketchup Wykonanie: Boczniaki myjemy, kroimy, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażmy. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, nakładamy na nią liście sałaty, podsmażone boczniaki, pokrojone w plasterki pomidory
Kryzysowa Książka Kucharskakieszeń😇 Składniki na 2 porcje: -180 g kurczaka -100 g pieczarek -100 g cebuli -pół szklanki wody -łyżka masła klarowanego dodatki: -120 g kaszy gryczanej -2 pomidory -100 g sałaty lodowej Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy do odparowania wody i zdejmujemy z patelni. 2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy 3. Cebulkę w kostkę i podsmażamy(...)zaczynamy duszenie, co jakiś czas mieszamy. Gdy mięso już będzie dosmażone dolewamy wodę, zakrywamy i dusimy jeszcze ok 7 min. Podajemy z kaszą i sałatką z pomidora i sałaty. Wartości odżywcze: z dodatkami 748 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuPomarańczowy dressing jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone(...)sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem. Smacznego! Artykuł Pomarańczowy dressing do sałaty pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plNERKOWCA i MIZERIĄ Składniki na 3 porcje : 300g filetu z jesiotra 1/2 limonki sól, pieprz, gałązka rozmarynu 90g komosy czerwonej (u mnie Targroch) 50g orzechów nerkowca ogórek kilka liści sałaty łyżka jogurtu naturalnego Jesiotra umyć dokładnie i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem, pokroić na porcje i przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Na każdym kawałku położyć cienki(...)ogórka to nic trudnego – wystarczy obrać ogórek ze skóry, pokroić w plasterki, lekko posolić, po chwili odlać nadmiar wody, dodać łyżkę jogurtu i wymieszać. Można podać na liściach sałaty. Wszystkie składniki ułożyć na talerzach i danie podawać gorące: W wersji dla dzieci rybę najlepiej pokroić, można posypać też prażonym ziarnem sezamu: 1 porcja to ok. 325 kcal , węglowodany
Dietolog400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml śmietany 12% 1 łyżka oliwy pęczek koperku sól, pieprz, sok z cytryny (opcjonalnie) do smaku Dodatki: mizeria z ogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości (najlepiej za pomocą pęsety). Mięso łososia pokroić(...)połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada im dodatkowo mocno orzechowego posmaku. Podawać gorące z ulubioną sałatką czy surówką. U mnie mizeria z ogórków gruntowych, sałaty lodowej i jogurtu naturalnego. 1 porcja to ok. 325 kcal , węglowodany: 20g, białko: 27g, tłuszcz: 15g Informacja dla diabetyków: w porcji 2WW i 2,4WBT SMACZNEGO
Dietolog