sałata - 10652 przepisów (strona:215/711)

PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 147

Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 4-5 łyżek * musztarda Dijon – 2 łyżki * świeży czosnek – 2 ząbki * świeży rozmaryn * sól, pieprz DODATKOWO: * ser camembert * sałata karbowana + roszponka * czerwona cebula + szczypta cukru * pomidory koktajlowe * domowy majonez z dodatkiem świeżego tartego chrzanu i skórki z limonki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ: Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim(...)sondą wbitą w mięso aż osiągnie 56C w środku. Odstawiamy. Po tym czasie kroimy w cieniutkie plasterki. CAŁOŚĆ: Przekrojone bułeczki smarujemy chimichurri, układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany plaster sera camembert oraz mięso. Dodajemy podsmażone pomidorki oraz majonez limonkowo-chrzanowy. Smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno! Polecam

Ostra na Słodko
Sałatka z łososiem i sosem malinowym 146

łososia wędzonego sos: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku malinowego (słodkiego) 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich Przygotowanie: Myjemy i osuszamy warzywa. Sałatę rwiemy na kawałki do miski. Obieramy ogórka ze skórki i kroimy w plasterki a pomidory przekrajamy na pół. Układamy na sałacie. Łososia kroimy w kosteczkę i układamy na sałatce. Robimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałata w śmietanie z cebulką - najlepsza do obiadu! 161

pozoru zwyczajny dodatek do obiadu jest jednym z naszych ulubionych:). Z powodzeniem zastępuję surówki i mizerię a przygotować można ją w kilka chwil. 1 główka sałaty lodowej 1 średnia cebula 330g śmietany  sól, pieprz 1. Sałatę siekamy, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.  2. Wszystko mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką 150

najlepiej smakuje w sezonie wiosnenno-letnim, kiedy owoców cytrusowych jest pod dostatkiem. Zamiast moreli można użyć brzoskwiń lub nektarynek. Poza sezonem można użyć suszonych owoców. Pierwsze skrzypce w tej sałacie i tak grają ser i gruszka. Reszta tylko akompaniuje tej parze. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone) 1 gruszka Garść sałaty, najlepsza

Niedzielny kucharz
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 120

duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 kalarepka Pół szklanki komosy Garść rukoli Sok z całej cytryny cytryny Ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego (jedna do sałaty, reszta do smażenia steku) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Sól Pieprz Pesto Kilka orzechów laskowych 3 pomidory suszone z zalewy Pół garści rukoli (lub pietruszki) Łyżeczka soku(...)ukośnie w plastry i wykładamy na sałatkę. Na polędwicę kładziemy pesto. Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 193

mleka (3/4 miarki lub 180 ml) 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy(...)patent na ciekawe zagospodarowanie piersi z pieczonego kurczaka. Pozostałe składniki są podobne jak w sałatce Cezara, ale tak naprawdę w chlebki można zawinąć każde warzywo. Najpierw ułożyliśmy na tortilli sałatę, a na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka. Do tego dołożyliśmy plasterki pomidorów i ogórka oraz szczypiorek. Całość polaliśmy sosem jogurtowym. Krok 8 Sos przygotowujemy mieszając jogurt z musztardą, majonezem

Niedzielny kucharz
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 169

cytryna 1 pomarańcza Łyżka tymianku Łyżka lubczyku Sól Pieprz Ziemniaki Hasselback 6 podłużnych ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła 2 łyżki tymianku Główka czosnku 250 g brukselki Olej Mieszanka sałat Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz kurczaka. Wyciągnij masło z lodówki. Zagotuj(...)przełóż je w piekarniku na miejsce bliżej grzałki. Krok 7 Na czas odpoczynku kurczaka włóż do piekarnika brukselki. Niech pieką się około piętnastu minut. Krok 8 Przygotuj dresing do sałaty. Wlej do słoiczka sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj z musztardą. Na koniec dolej oliwę. Wymieszaj jeszcze raz i podawaj razem z pieczonym kurczakiem, ziemniakami i brukselką. Smacznego! Zobacz

Niedzielny kucharz
Sałatka z kaszą kuskus 168

sałatka to totalna improwizacja z mojej strony i wyszła pysznie! Składniki: opakowanie ulubionego miksu sałat 1 pomidor pół zielonego ogórka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka ostrej śmietany oraz łyżeczka ulubionej zieleniny Przygotowanie: kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu do miski przełóż sałaty oraz dodaj pokrojonego pomidora i ogórka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Jak zrobić żabie udka 240

czosnku Żabie udka Przygotowanie : ok 20 minut Składniki: – żabie udka – mąka do obtoczenia – olej lub oliwa do smażenia – sól, pieprz – do podania: cząstki cytryny, sałaty, Przygotowanie: Jeśli używasz żabich udek które były mrożone, powinieneś je najpierw rozmrozić i umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące(...)miękkie mięso. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiący efekt wstaw usmażone udka jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 st C. Podawaj z cząstkami cytryny i sałatą. SMACZNEGO! Artykuł Jak zrobić żabie udka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Burgery z kaczki szarpanej 131

porcjuję i albo mrożę, albo wakuję. Kaczka, 10 świeżo zmielonych goździków, sól, pieprz, bułki (takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę), plasterek świeżego ananasa na porcję, sałata rzymska, żurawina do mięs (2 łyżki na burgera), Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi goździkami z łyżką soli. Włożyć do naczynia do zapiekania(...)patelni. Bułkę podgrzać w piekarniku. Przekroić w poprzek na pół. Można posmarować bułkę tłuszczem (najlepiej kaczym i podsmażyć). Każdą połówkę posmarować żurawiną. Na spodniej połówce ułożyć liście sałaty. Ułożyć mięso kaczki. Na kaczce położyć pokrojonego ananasa. Przykryć druga polówką bułki. Burgera podałam na desce od Deski Deseczki

królestwo garów
Tortilla z awokado i tuńczykiem 199

Pasta: 1 puszka tuńczyka ½ awokado ½ małej czerwonej cebuli 1 łyżeczka musztardy 1,5 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Pozostałe: 2 tortille (u mnie pełnoziarnista) 1 marchewka 3-4 liście sałaty lodowej Przygotowanie: Awokado obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać odsączonego tuńczyka z puszki, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Na placku tortilli ułożyć sałatę

Fabryka pomysłów
Smażony camembert z żurawiną 190

Składniki: – 1 ser camembert – 2 łyżki mąki pszennej – 1 jajko – 3 łyżki bułki tartej – olej lub oliwa do smażenia – żurawina do podania, ewentualnie sałaty PRZYGOTOWANIE: Jajko, mąkę i bułkę tartą włóżcie do 3 osobnych naczyń, najlepiej głębszych talerzy. Jajko roztrzepcie za pomocą widelca lub trzepaczki. Panierujcie ser najpierw w mące, następnie w jajku(...)obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku. Podawaj od razu po usmażeniu z żurawina. Dobrym pomysłem jest podanie go na sałacie lub z dodatkiem sałatki. Smacznego! Artykuł Smażony camembert z żurawiną pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Sałata rzymska z mango i pstrągiem 134

tęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny.  Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej 1 mango 2 filety z pstrąga 1/4 melona 1/2 słoiczka kaparów z zalewy 1-2 pomidory malinowe 3-4 papryczki kolorowe mini kilka plastrów polędwicy wędzonej sól, pieprz Sos: 3 łyżeczki(...)miodu 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz 5- 6 łyżek ulubionego oleju roślinnego Przygotowanie: Sałatę dokładnie umyć i porwać na mniejsze kawałki. Filety z pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą i pieprzem (można skropić także sokiem z cytryny). Ugotować na parze lub podpiec w piekarniku. Surową polędwicę pokroić w mniejsze plasterki

Karczma Honorietty
Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym 191

burakowego niejadka. Rzodkiewkę możecie zastąpić jabłkiem, znam takich, co na dźwięk słowa „rzodkiewka” dostają spazmów. Zamiast pieczonego ziemniaka, możecie dać seler, pietruszkę lub gruszkę. Bawcie się smakami, kombinujcie, zmieniajcie sałaty, dodawajcie składniki wasze ulubione. Niech pieczony burak i ser pleśniowy będą centrum kulinarnego wszechświata, a wkoło niech krąży wasza wyobraźnia. Kto wie, może stworzycie dzieło życia, które wejdzie do klasyki(...)upieczony burak 1 ugotowany w mundurku ziemniak 2 łyżki pestek z granatu 6 rzodkiewek około 10 dkg sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazur) mieszaninę dowolnej zieleniny (u mnie – mieszanka sałat, szczawik zajęczy, liście buraka, kiełki) na sos – 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu. Przygotowanie: Jest banalnie proste 🙂 Buraka zawijamy w folię aluminiową (nie obieramy), wsadzamy

ladykitchen
Sałatka warstwowa z kurczakiem 228

może smak. Ale z drugiej strony myślę, że długo nie postoi na Waszym stole – zniknie w mgnieniu oka :) Poniżej znajdziecie listę składników i przepis… Składniki na sałatkę: sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka czerwona cebula czerwona papryka 10 suszonych pomidorów łyżka vegety (albo ulubionych przypraw) 2 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: sos francuski (w torebce(...)myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy do smaku vegetą albo ulubionymi przyprawami. Odstawiamy na ok. 3 godziny, aby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie smażymy kurczaka na odrobinie oleju. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki u układamy na dnie salaterki. Następnie kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Polewamy połową przygotowanego sosu. Kolejno układamy kurczaka, pokrojone w kostkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania