również nie brakuje. To już chyba piąta sałatka z jego udziałem, tym razem w towarzystwie duszonych na maśle kwiatów cukinii, których jestem ogromną fanką. Składniki: garść mixu sałat 6-7 plastrów sera halloumi 2-3 łyżki pestek dyni 1/2 awokado 6-7 kwiatów cukinii 1 łyżka masła szczypta soli i pieprzu oliwa(...)pieprzu Na patelni grillowej smażę plastry sera do zarumienienia. Na osobnej, suchej patelni prażę pestki. Kwiaty cukinii smażę na maśle doprawione solą i pieprzem przez minutę. Na talerzu układam sałatę, pokrojone awokado, smażone kwiaty, grillowany ser i prażone pestki. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakąsków. Ja użyłam sera gruyere. Idealnie wpasował się w słodycz i lekko ziemisty smak buraków. Całość doprawiona sporą ilością pieprzu i dobrej jakości oliwy z oliwek. Składniki: garść mieszanki sałat (u mnie rukola) 3 małe buraki (ugotowane) 50g dowolnego sera (u mnie gruyere) łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Na talerzu ułóż sałatę, następnie buraki
wysmienityciekawym dressingiem. Bardzo przypadł mi do gustu - lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą imbiru, ideał ;) Składniki -2 łyżki sosu sojowego -2 łyżki octu ryżowego -100 g makaronu ryżowego -pół główki sałaty lodowej -pół ogórka świeżego -2 dymki -ząbek czosnku -pół pęczka kolendry (niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć świeżej) -1 łyżeczka startego imbiru -sok z limonki -łyżeczka brązowego cukru -puszka(...)ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki drobno posiekać, a liście sałaty porwać na kawałki. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Na koniec posypać posiekaną kolendrą. Źródło: TaoTao Smacznego
Zielona Kuchniamój standard obiadowy gdy nie mam pomysłu na nic innego. Jest to bardzo łatwy w przygotowaniu posiłek i zawsze smakuje. Składniki 400 g piersi z kurczaka 1 cebula sałata pomidor sos czosnkowy 1 łyżka sezamu Ciasto 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki oliwy (ja użyłam z oliwek) Marynata 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)oleju, aż się lekko zarumienią z obu stron. Mogą się robić bąble, ale to nic nie szkodzi. Cebulę kroimy w piórka, pomidora w plastry. Na plackach tortilli układamy sałatę i resztę warzyw, kładziemy kurczaka, posypujemy sezamem i polewamy sosem czosnkowym, zawijamy i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinedoskonałe jako dodatek do makaronów, pit, pizzy, a nawet bigosu – mój już w słoikach. Wyszedł naprawdę pyszny Składniki: 3 frankfurterki delikatesowe Duda 4-5 liści mini sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego* sól i pieprz do smaku pita *lub 1 starty ząbek czosnku Przygotowanie: W miseczce(...)naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (ub 1 obrany i starty na drobnych oczkach ząbek czosnku), sól i pieprz do smaku. Pokrojone frankfurterki, kukurydzę, porwane w rękach liście mini sałaty rzymskiej i sos mieszamy w misce. Powstałym farszem napełniamy pitę. Wcześniej podgrzewamy ją wg instrukcji producenta. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkizimno😉 Składniki na 1 porcję: naleśniki -80 g mąki gryczanej -1 łyżka oleju -woda(niecałe pół szkl.) farsz -80 g kurczaka (może być wędzony) -1 pomidor -50 g sałaty -2 plastry sera żółtego Przygotowanie: 1. Do mąki dodajemy olej i stopniowo dolewamy wody, aby konsystencja była lejąca. Smażymy naleśniki. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy. Jeśli(...)macie wędzony to tylko w kostkę. 3. Pomidora kroimy drobno, mieszamy z sałatą i serem (ser w kostkę lub zetrzeć). 4. Wszystko ze sobą mieszamy, napełniamy farszem naleśniki i gotowe do zabrania na wynos :) google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; Wartość odżywcza: 538 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzumłoda mała cukinia, 1 biała cebula, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm), 4 płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, sól, szczypiorek, listki świeżej mięty, sos majonezowy: ziołowy i curry. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie warzywa: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem(...)dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej, krążek papryki, plaster pomidora), całość doprawiamy chili, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy listki mięty, sos ziołowy, liście sałaty i przykrywamy górną częścią bułki. Cheeseburgery możemy od góry przebić wykałaczką. Smacznego
Moniki Smakołykitego typu Neutralny w smaku olej, np. z pestek winogron lub rzepakowy Przecier pomidorowy Sól, pieprz, odrobina cukru Świeża bazylia Do podania: sałata oraz makaron w ulubionym kształcie – ja wybrałam taki Roladki z bakłażana na ciepło – sposób wykonania Bakłażany kroimy na plastry o grubości(...)posypujemy nią gotowe danie tuż przed podaniem. Voila! Roladki z bakłażana na ciepło są gotowe, aby wjechać na stół, np. w towarzystwie sałaty z sosem vinaigrette i makaronu. Jeśli macie opór przed stosowaniem sera w plasterkach, można go zastąpić twarożkiem typu Philadelphia , lub nawet fetą, którą polecam doprawić czosnkiem
PatchworkDoprawiona miodowym winegretem i opcjonalnie także kremem balsamico. Możecie podać ją jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek do dania głównego. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1 opakowanie mieszanki sałat 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni) sól, pieprz WINEGRET 1 łyżka miodu(...)cytryny. SAŁATKA: Pomidory kroimy w grube plastry, a następnie w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Na półmisek wykładamy mieszankę sałat, polewamy 1 łyżką winegretu i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidory, rzodkiewkę, cebulę i paprykę. Lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki i pestkami słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem winegret i kremem
cool and mintySKŁADNIKI 1 batat 1 mała cukinia 1 cebula kilka plastrów boczku sałata sól tymianek koperek wiórki kokosowe-opcjonalnie Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry, cukinię kroimy w grubą kostkę, cebulę kroimy dowolnie.Na patelnię wrzucamy w tej kolejności: boczek, cebula, ziemniaki, pieczemy do miękkości a potem dodajemy cukinię. Przyprawiamy i wykładamy na sałatę, posypujemy wiórkami
harrisamakaronu kokardki 500g bobu 250-300g pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka sól, pieprz czarny, słodka papryka, oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy) 500g fasolki szparagowej żółtej ½ główki sałaty sos czosnkowy: 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 czubate łyżki majonezu 3 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki sól, czarny pieprz, cukier, oregano, tymianek (lub opakowanie sosu sałatkowego) Sposób przygotowania: Makaron(...)czosnkowy: jogurt grecki mieszamy z majonezem, posiekana natką pietruszki, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami (lub sosem sałatkowym). Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy równomiernie warstwę fasolki szparagowej. Całość wieńczymy porwanymi listkami sałaty (lub rukoli
Pyry na Gazsałatka (w lekkim sosie czosnkowym) Składniki: 3 mini kotleciki w razowej panierce od AlePanierka 1 duży pomidor + odrobina szczypiorku 1 większy ogórek (z tego przepisu) 3-4 garście miksu sałat 3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kotleciki kroimy w paski, te opcjonalnie na pół. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w półplasterki(...)ogórka i miks sałat. W miseczce dokładnie mieszamy jogurt, ze startym na drobnych oczkach ząbkiem czosnku i przyprawami (sól, pieprz). Do składników w misce dodajemy sok, mieszamy. Sałatkę przekładamy na talerz, na wierzch układamy pomidora (przeciętego jak na zdjęciu lub w ćwiarteczkach) i posypujemy go szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkisuszone owoce. Całość dokładnie mieszamy. Kcal: 458, 2 B: 10,8 g ; W: 70,5 g ; T: 12,2 g II śniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą
Health-Fit-Lifekolacje. Robiąc tą sałatke najlepiej zjeść ją tego samego dnia, ponieważ kiedy stoi w lodówce to traci smak i robi się wodnista. Składniki: 1 opakowanie miksu sałat 1 czerwona cebula 2-3 pomidory pół sera typu greckiego (użyłam Tolonis z Biedronki) suszona żurawina - dosłownie kilka sztuk Sos do sałatki: 1 łyżeczka ziół do sałatek odrobina soli, pieprzu(...)łyżki oliwy Przygotowanie: SOS - wszystkie składniki umieszczamy w kubku lub miseczce i dokładnie mieszamy łyżką. Próbujemy na smak. Jeśli za mało soli to doprawcie. SAŁATKA - Do miski przekładamy miks sałat. Dodajemy czerwoną cebulę wcześniej obraną i pokrojoną w piórka, pomidor pokrojony w kostkę lub małe pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Dodajemy również ser pokrojony w kostkę. Suszoną żurawinę opłukujemy, przekrawamy
Gotuj z Mąkąproszku świeżo mielony pieprz olej kokosowy do smażenia sól Dodatki: 6 fińskich bułek owsianych 200 g cypryjskiego sera halloumi garść świeżej kolendry 1 pomidor 1 czerwona cebula kilka listków sałaty, np. rzymskiej Relish z ananasa: 250 g świeżego ananasa 2 szalotki lub mała czerwona cebula 1 papryczka chili 3 łyżki octu ryżowego 2-3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli(...)zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku (ja dolewam jeszcze odrobinę octu). Odstaw do wystudzenia. Przygotowanie burgerów Bułki owsiane przypiecz na grillu, aż staną się chrupiące. Na spód połóż listek sałaty, plasterek pomidora i plastry grillowanego sera halloumi. Następnie ułóż kotleta z ciecierzycy. Polej go relishem z ananasa, połóż plasterki cebuli i kilka listków kolendry. Złóż burgera i podawaj. * * Ta piękna
Food Square