WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: mała główka sałaty lodowej, 2 większe pomidory, opakowanie mozzarelli, grecki sos sałatkowy Knorr, mały ogórek gruntowy, kawałek żółtej papryki, łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, kroję w paski. Pomidory i ser kroję w kostkę. Paprykę oraz ogórka kroję w drobne paseczki. Przygotowuję
JejKuchniajest naprawdę pyszny! Dla moich czytelników dzisiaj mam przepis na lekką sałatkę, właśnie z wędzonym serem... nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ten serek jest wyśmienity! Składniki: sałata kolorowa pół główki, pomidorki koktajlowe 15 dag, cebula pół szt, awokado pół szt, papryka żółta pół szt, tofu wędzone 200 g, oliwa z oliwek 3 łyżki, sok z limonki(...)skropienia sałatki, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę obieramy i kroimy w piórka, awokado kroimy na półplasterki, a paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem, na wierzchu sałatki układamy pokrojone w kostkę tofu. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przed podaniem sałatkę posypujemy solą
kulinarne odsłony patiziarnach sezamu i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor. Do sałatki wykorzystaj 3-4 sztuki. Z pozostałej ilości możesz zrobić świetne kanapki, między dwie kromki chleba włóż liść sałaty dwie kulki falafela, plaster świeżego ogórka, kilka listków mięty i powstanie cudna kanapka na lunch czy kolację! SAŁATKA: - garść mieszanki sałat - 3 kulki falafela - 10 cieniutkich plasterków ogórka zielonego
SMYKWKUCHNIDziś szybko,lekko i bardzo smacznie - wiosna w mojej kuchni w pełni. Składniki: ok 20 dag makaronu kokardki 1 pęczek zielonych szparagów gałązka pomidorków koktajlowych mix sałat ( wg uznania) Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól,biały pieprz Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie,odcedzić. Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe(...)końcówki i gotować ok 10 min w osolonej wodzie.Wyjąć,przelać zimną wodą,osączyć,pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć,przekroić na pół, mix sałat umyć. W miększej salaterce wymieszać makaron z warzywami,dodać oliwę,ocet oraz sól i pieprz - dokładnie wymieszać. Smacznego! Dajcie znać czy Wam smakowało,a może jakąś foteczkę zrobicie potrawy z moich zbiorów? Czekam
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: opakowanie ciemnych pieczarek pół dyni piżmowej 5 sztuk suszonych pomidorów mix sałat olej pieprz ząbek czosnku Marynata do dyni: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego pół łyżeczki wędzonej lub zwykłej czerwonej papryki szczypta cynamonu łyżeczka miodu Dynię pokrój w plastry. Włóż je do wcześniej przygotowanej marynaty na 30 minut. Pieczarki przetnij na połówki, posyp solą i pieprzem(...)usmaż na patelni dodając pod koniec smażenia posiekany czosnek. Zgrilluj dynię na patelni lub na grillu. Wyłóż sałaty do misy i rozłóż dynię, pieczarki oraz pocięte w paseczki suszone pomidory
AZgotuj!s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -gotowa mieszanka sałat -jedna czerwona papryka -jeden ogórek sałatkowy -pół opakowania kiełek rzodkiewki -gałązka świeżego, zielonego czosnku lub szczypiorek - sos winegret lub grecki sos sałatkowy z torebki Mieszankę sałat wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną
Kulinarne przemysleniabardzo wiosenna i świeża. Owoce morza można z powodzeniem zastąpić swoją ulubioną rybą, ale uważam, że krewetki pasują tutaj idealnie. Namawiam do spróbowania! Składniki: 4-5 liści zielonej sałaty 6-7szt dużych krewetek 5 łodyg zielonych szparagów 1/2 zielonego ogórka 1/2 pomidora garść listków mięty sól, pieprz 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki oleju kokosowego Wykonanie: Umyte(...)osuszone krewetki przełożyć na talerz, posolić. Umyte liście sałaty porwać, ułożyć na półmisku. Dodać listki mięty, pomidora pokrojonego w kostkę i w plasterki ogórka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić krewetki, smażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dorzucić pokrojone na większe kawałki szparagi, smażyć kilka minut. Krewetki ze szparagami przełożyć do półmiska, polać octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Gotowe
Raj dla Podniebieniaphiladephia 2 łyżki utartego parmezanu 1 łyżka oliwy szczypta soli 50 g włoskich orzechów 100 g koziego twarogu 12 zielonych szparagów 4 łyżki pesto 50 g zielonej sałaty killa listków mięty pieprzowej Zagnieć ciasto na pizzę , przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto(...)końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Zazwyczaj stawiam blachę na dnie piekarnika. Upieczony spód obłóż sałatą, resztą szparagów, kozim twarogiem. Powtykaj kleksy z pesto i posyp resztą włoskich orzechów. Na koniec udekoruj miętą. The post Pizza bianco z pesto i szparagami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaprzygotowanie tego śniadania nie potrzebujecie więcej niż 10 minut a smak.. oooo kochani! Lepszego nie znam. Jak zwykle w punkt. Składniki (na 1 porcję): 1/2 główki sałaty rzymskiej 1/4 awokado garść orzechów laskowych 1 jajko 1 pomidor malinowy 30 gram sera feta kawałek czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej(...)pieprzu Gotuję w garnku wodę. Jajko wbijam do miseczki a następnie przelewam do gotującej się wody. Jajko wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję, pomidora na mniejsze kawałki, awokado w plastry lub kostkę a cebulę w cieniutkie piórka, natomiast fetę w kostkę. Wszystkie składniki układam na talerzu wedle uznania. Składniki dressingu mieszam
Mango PapajaLetnia sałatka to idealna propozycja na romantyczną kolację czy nawet wspólne grillowanie ze znajomymi. Składniki podane na dużą porcję. Dostosować według swoich potrzeb Składniki : 2 sałaty lodowe 2 owoce granatu 3 pomidory puszka kukurydzy 1 papryka czerowna 2 opakowania sera pleśniowego 1/2 cebuli czerwonej Sos winegret : 2 pęczki pietruszki 4 ząbki czosnku łyżka miodu 2-3 lyżki ostu winnego(...)szklanki oleju lnianego np. SemCo płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy półksiężyce, cebulę obieramy i kroimy w krążki, Ser pleśniowy rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki( lub kroimy w kostkę) Owoce granatu dłubiemy i wsypujemy do reszty sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z odsączoną kukurydzą mieszamy. Sałatkę można podać jedno porcjowo
Garnkowe fanaberiesuper smaczną i aromatyczną sałatkę. Sezon na szparagi jest krótki, korzystajmy póki czas. Na podwieczorek spisze sie doskonale, można też zabrać w słoiku do pracy. Składniki: ½ główki lodowej sałaty 1 kulka mozzarelli 10 sztuk zielonych szparagów 1 malinowy pomidor ½ ogórka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki płatków migdałowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego szczypta(...)miodu Posiekane zioła np. koperek Sposób przygotowania: Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku główkami do góry 3-4 minuty, wyciągam z wody, studzę, kroję na kwałki. Sałatę, myję kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce, dodaję ugotowane i ostudzone szparagi oraz osączony z zalewy pokrojony w kostkę ser mozzarella. Sos winegret: Kilka
Wanilia i KardamonDziś zapraszam na sycącą sałatkę z boczkiem, awokado i suszonymi pomidorami. Sałatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy: - mix sałat (180 g) - ok. 250 g wędzonego boczku - 10-12 suszonych pomidorów w oleju - 1 dojrzałe awokado - sól i pieprz do smaku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1. Boczek(...)niewielkie paski i smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu do zrumienienia (ok. 10 minut). 2. Awokado oraz suszone pomidory kroimy w kostkę. 3. Do miski przekładamy sałatę, awokado, suszone pomidory oraz podsmażony boczek. Całość polewamy olejem z suszonych pomidorów (można również dodać odrobinę oleju wytopionego podczas smażenia boczku) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Spróbujcie również lekkiej sałatki
Bez Cebulismaczne i sycące. Jedną kanapką naprawdę można się najeść, najbardziej do kanapek smakuje mi sos chrzanowy, polecam. Składniki: 2 bułki pełnoziarniste 2 jajka ugotowane na twardo Kilka listków sałaty 4 rzodkiewki 2 plastry pomidora Sos chrzanowy Fanex Masło Sposób przygotowania: Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy w plastry, rzodkiewki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Bułki kroimy na pół, dolną(...)część smarujemy masłem, układamy sałatę, plastry pomidora, na to układamy jajka. Polewamy sosem chrzanowym, układamy plastry rzodkiewek, przykrywamy wierzchnią częścią bułki
Bajeczna KuchniaJest jednak dużo prostszy sposób, wykorzystania podstarzałego pieczywa, pieczywa i nie tylko jego, ale także jakiś mięsnych resztek. 2 kajzerki 0,5 młodej cukinii kawałek kurczaka pomidor 2 liście sałaty łyżeczka masła sól, pieprz inne ulubione przyprawy Co się tyczy kurczaka, może wykorzystać pierś, ale także śmiało można sięgnąć po mięso z rosołu lub innej zupy lub jakieś pieczone(...)małe dziurki. Chodzi o to aby nadzienie głębiej przeniknęło. Na jedną połówkę nakładamy gorący farsz, przykrywamy drugą i zostawiamy na chwilę, aby się zaparowało. Przed podaniem, wkładamy do środka sałatę i plasterki pomidora. Uwielbiam cukinię i mnie najlepiej smakuje z jej dużą ilością, ale kto uwielbia mięsiowo, też będzie zadowolony. I tym prostym sposobem mamy aromatyczną, świeżutką kanapkę
Dieta moja pasjapróbuje poprawić sylwetkę? :) Jeśli masz sprawdzone przepisy na dietetyczne napoje i dania podziel się nimi ze mną w komentarzu - chętnie wypróbuję! :) Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 mała sałata rzymska 1 dojrzały banan 1 duże jabłko 1 gałązka bazylii - listki 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. przegotowanej wody szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Łodygi selera myjemy i kroimy(...)mniejsze kawałki, sałatę dzielimy na liście, obrywamy listki bazylii. Jabłko i banana obieramy (choć jabłka nie trzeba-jak kto woli) i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia blendera, zalewamy wodą, dodajemy kardamon i blendujemy na gładki napój
Kolorowy Przepisownik