tęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny. Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej 1 mango 2 filety z pstrąga 1/4 melona 1/2 słoiczka kaparów z zalewy 1-2 pomidory malinowe 3-4 papryczki kolorowe mini kilka plastrów polędwicy wędzonej sól, pieprz Sos: 3 łyżeczki(...)miodu 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz 5- 6 łyżek ulubionego oleju roślinnego Przygotowanie: Sałatę dokładnie umyć i porwać na mniejsze kawałki. Filety z pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą i pieprzem (można skropić także sokiem z cytryny). Ugotować na parze lub podpiec w piekarniku. Surową polędwicę pokroić w mniejsze plasterki
Karczma Honoriettyburakowego niejadka. Rzodkiewkę możecie zastąpić jabłkiem, znam takich, co na dźwięk słowa „rzodkiewka” dostają spazmów. Zamiast pieczonego ziemniaka, możecie dać seler, pietruszkę lub gruszkę. Bawcie się smakami, kombinujcie, zmieniajcie sałaty, dodawajcie składniki wasze ulubione. Niech pieczony burak i ser pleśniowy będą centrum kulinarnego wszechświata, a wkoło niech krąży wasza wyobraźnia. Kto wie, może stworzycie dzieło życia, które wejdzie do klasyki(...)upieczony burak 1 ugotowany w mundurku ziemniak 2 łyżki pestek z granatu 6 rzodkiewek około 10 dkg sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazur) mieszaninę dowolnej zieleniny (u mnie – mieszanka sałat, szczawik zajęczy, liście buraka, kiełki) na sos – 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu. Przygotowanie: Jest banalnie proste 🙂 Buraka zawijamy w folię aluminiową (nie obieramy), wsadzamy
ladykitchenmoże smak. Ale z drugiej strony myślę, że długo nie postoi na Waszym stole – zniknie w mgnieniu oka :) Poniżej znajdziecie listę składników i przepis… Składniki na sałatkę: sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka czerwona cebula czerwona papryka 10 suszonych pomidorów łyżka vegety (albo ulubionych przypraw) 2 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: sos francuski (w torebce(...)myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy do smaku vegetą albo ulubionymi przyprawami. Odstawiamy na ok. 3 godziny, aby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie smażymy kurczaka na odrobinie oleju. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki u układamy na dnie salaterki. Następnie kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Polewamy połową przygotowanego sosu. Kolejno układamy kurczaka, pokrojone w kostkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lekka przekąska. Polecam. Składniki: tortilla sałata lodowa ogórek świeży papryka czerwona papryka żółta serek śmeitankowy Tortille smaruję serkiem śmietankowym. Nakładam na nie sałatę lodową i pokrojone w paski ogórka, paprykę czerwoną i żółtą. Zawijam ciasno, kroję w kawałki, podaję. Artykuł Tortilla z warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plsię niebanalną przekąską. U mnie sałatka szybka i lekka,z kurczakiem i mnóstwem warzyw na bazie oliwy z oliwek. Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszle 2-3 liście sałaty lodowej 1 pojedyncza pierś kurczaka kawałek papryki 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania sera feta sól,pieprz przyprawa do gyrosa czosnek oraz oliwa z oliwek(...)gyrosa,odstawić na parę godzin do lodówki.Podsmażyć parę minut na patelni. Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidorki,paprykę,ogórka pokroić w kosteczkę,sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ser feta również pokroić na mniejsze kawałki. wszystkie składniki na sałatkę wymieszać,dodać niewielką ilość oliwy z oliwek,ząbek czosnku ,pieprz i ewentualnie niewielką ilość soli
Niespełnione zdolności kulinarneczerwona mała cebula 1,5-2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 g pieczarek mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 100-150 g sera żółtego 3 pomidory pół główki sałaty lodowej 250-300 g jogurtu typu greckiego 3-4 łyżki majonezu chipsy tortilla ostre sól, pieprz, papryka ostra, oregano olej i masło do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić(...)drobną kostkę, a ser potarkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę i fasolę odcedzić i przepłukać. Sałatę cienko poszatkować, posiekać i ułożyć na dnie miseczki. Lekko ubić. Na wierzchu ułożyć warstwowo: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos, ser. Z chipsów tortilla ułożyć wzdłuż brzegu miski
Pieguskowa KuchniaDzięki ponacinaniu mięsa całe danie wygląda kusząco. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Postarałam się nawet dodać sałatę rzymską, by bardziej narobić Wam ochoty na taki prosty i smaczny obiad:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, przyprawa do drobiu masło klarowane do smażenia (lub olej(...)dodatkiem dużej ilości ziół. Smażę na rozgrzanym maśle zaczynając od tej ponacinanej strony kotleta. Będzie ładnie zarumienione i rozchylone. Podawajcie z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami, sałatką, w bułce z sałatą, pasuje do prawie każdego dania. Smakujcie jak Wam tylko kulinarna wyobraźnia pozwoli
Zasmakuj Kuchnitime:) 1 żółtko kotlety doprawiam płaską łyżeczką ostrej papryki odrobiną pieprzu i soli( używam himalajskiej) bułki hamburgerowe ( powinno się wyrzec mąki pszennej, ale sporadycznie jest to dopuszczalne, słowa dietetyka;) sałata, pomidor, cebulka, ogórek konserwowy jogurt naturalny, czosnek i koperek ewentualnie odrobina koncentratu pomidorowego około 4 małych ziemniaczków na porcję rozmaryn, przyprawa do ziemniaków Prymat łyżka oliwy Właściwie cały(...)naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg i pieczemy około 25-30 min, aż się pięknie zarumienią. Mamy czas na skrojenie warzyw. Mój burger miał sałatę lodową, ogórek konserwowy, 3 plastry pomidora i duszoną cebulkę. Najpierw podsmażyłam cebulkę dosłownie chwilę na suchej patelni, a następnie podlewałam wodą, aż była miękka. Kotlety smażymy na suchej dobrze
Rusty Forkpierś z kurczaka 4 plastry ananasa 100 g szynki w plastrach 50 g żółtego sera 1/2 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku 1 sałata rzymska PASTA Z CIECIERZYCY Z CHIPSAMI NACHOS : 1 puszka ciecierzycy 4 pomidory suszone w oleju + 3 łyżki oleju z pomidorów 4-5 łyżek oleju(...)kostkę, pieczemy na oleju z dowolnymi przyprawami. Do miski przekładamy ostudzoną pierś, pokrojonego ananasa, szynkę starty ser i kukurydzę. Dodajemy majonez, sól, pieprz mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej, nakładamy po łyżce sałatki i podajemy. Ciecierzycę mielimy blenderem ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku. Dolewamy oleju gdyby pasta była za. Podajemy z chipsami nachos. Ser na koreczki
Kulinarne Fantazje Mariolirukolą 1 ćwiartka wędzonego kurczaka pół opakowania sera feta garść orzechów włoskich garść płatków migdałów 2 mandarynki dressing : do wyboru oliwa z oliwek lub jogurt naturalny z czosnkiem Przygotowanie: sałatę wyjmij z opakowania i umyj, osusz, przełóż do miski, w której będzie sałatka ćwiartkę z kurczaka obierz z mięsa, które pokrój z mniejsze kawałki, połóż na sałacie ser feta pokrój
Oka w rosole czyli KaFka gotujelubicie jak w sałatce coś chrupie spokojnie możecie dodać do niej kilka grzanek pokrojonych w kosteczkę. Do tego dobra oliwa z oliwek i pyszna sałatka gotowa ! Składniki: opakowanie mixu sałat ser camembert, pokrojony w większą kosteczkę kiść ciemnego winogoronu oliwa z oliwek sól, czosnek, płatki chili opcjonalnie: grzanki pokrojone w kostkę Przygotowanie: Do miski wrzucamy sałaty, dodajemy ser oraz winogrona
Życie ze smakiemplacków tortilli farsz I: puszka tuńczyka, pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę, 2 łyżki kukurydzy, szczypta czerwonego pieprzu, pół łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka majonezu farsz II: kilka liści zielonej sałaty, kilka plastrów szynki oraz żółtego sera, musztarda francuska, pomidor pokrojony w cienkie plasterki Przygotowanie: Przygotowujemy farsz I: do miski wrzucamy odsączonego tuńczyka, paprykę, szczypiorek oraz kukurydzę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy(...)Placek tortilli smarujemy powstałym farszem i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na dwie części i odkładamy na półmisek lub wkładamy do miseczki. Na pozostałych plackach rozsmarowujemy musztardę, następnie układamy sałatę, ser, szynkę i pomidora. Podobnie jak poprzednio zwijamy i rozcinamy. Smacznego
Życie ze smakiemZapraszam na pełną warzyw sałatkę z dodatkiem mozzarelli. Polecam jako dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki: 100 g mixu sałat 4 ogórki gruntowe pół pęczka rzodkiewek 150 g pomidorków koktajlowych 100 g mozzarelli w kulkach sos: 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oleju lub oliwy 1 łyżeczki soli 1 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Warzywa myjemy(...)osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, rzodkiewki też kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół a mozzarellę odcedzamy z zalewy. Na talerze przekładamy sałatę, potem ogórki, rzodkiewki, pomidorki i mozzarellę. Robimy sos: mieszamy razem ocet z oliwą i przyprawami. Polewamy dopiero przed podaniem i mieszamy. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: ziemniaki 1 kg, boczek wędzony w plastrach 1 opakowanie, czosnek 6 ząbków, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, mozzarella kula 2 opakowania, opcjonalnie sałata zielona lub inna surówka ziemniaki ugotować w nie solonej wodzie, wodę odlać i dobrze ziemniaki wystudzić naczynie żaroodporne 24 cm, na dnie rozłożyć plastry boczku wędzonego, na boczku rozsypać pokrojone drobniej ziemniaki(...)pociąć na plastry i poukładać na ziemniakach, na wierzchu rozłożyć resztę plastrów boczku piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, podać np. z zieloną sałatą w śmietanie - ziemniaki pieczone są smacznym, sycącym daniem na szybkie, proste danie, składniki można dodawać różne, jakie się lubi i jakie są pod ręką............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępostawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić mintajem lub dorszem i zamiast w mleku, możemy ugotować rybę w bulionie. Składniki: 1 szklanka mleka ½ kg świeżego(...)łososia 100 g pieczarek 1 cebula 1 mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu 1 op.- ciasto francuskie 1 jajko sól do smaku pieprz: do smaku miks sałat Jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, siekamy (umyte i osuszone ) pieczarki . Marchewkę ścieramy na tarce. Olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię