mąkę. Mieszając dolać kremówkę i bulion. Zagotować, dołożyć por i tarty ser. Całość przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso i wstawić do piekarnika. Zapiec i zjadać, najlepiej z ryżem
Przepisy MikołajaPo dość długim czasie postanowiłem wrócić do blogowania i kontynuowania mojej pasji. Wraz ze zbliżającą się wiosną postanowiłem zrobić danie adekwatne do tej pory roku 😃 Składniki
Przepisy Mikołajaniż uczyła mnie moja mama – mianowicie nie dodaję mąki, a zamiast octu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier Umyte buraki ugotuj w całości
Kulinarny S.O.S.całość dokładnie wymieszaj. Jest gotowa do podania zaraz po przygotowaniu, ale bardziej zyska na smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę. Sałatkę można podawać do… ryżu, ziemniaków, kasz, knedli, klusek, krokietów, placków, kotletów oraz różnego typu mięs (smażonych, pieczonych, duszonych, grillowanych). Polecam Wam też inne dodatki warzywne… – Surówka z marchewki
Kulinarny S.O.S.praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi). Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną
Kulinarny S.O.S.kilka ciepłych i zimnych dań, ale nie wymagających stania przy garnkach. Stąd pomysł na ekspresową zapiekankę z hiszpańską, miękką kiełbasą - sobrasadą. Składniki: paczka drobnego makaronu (u mnie w kształcie ryżu) cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka łagodnej papryki hiszpańskiej pimienton oliwa z oliwek sos tomate frito - 400g pesto genovese kiełbasa chorizo sobrasada ser owczy do posypania Gotujemy
Cytryna&Co.Ryżu Bud'a" podałam papryczki nadziewane mięsem i jalapeno. Bardzo lubię te jasne, łagodne papryczki, mają intensywny smak i aromat. Składniki: 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie) pół szklanki intensywnego bulionu łyżeczka domowej wegety łyżka masła 1/4 szklanki oliwy z oliwek Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie
Cytryna&Co.posiekana kolendrę z drobno porwanymi liśćmi sałaty.Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem i czerwoną fasolą
Cytryna&Co.jajko lub 3 jajka przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy usmażyć wraz z pozostałymi na oliwie - z porem, cebulką i ziołami. Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko
Cytryna&Co.tego kilka łyżek zimnej wody i śmietany. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia składników. Wlewamy całość do roladek. dusimy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem i np. ogórkiem kiszonym. Smacznego. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
LatosiowydomSałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami. Doskonałe połączenie duszonego pora, niebieskiego sera pleśniowego, pomarańczy i orzechów, czyli wiele ciekawych i intensywnych
Księga-Smakugulaszy czy potrawek, zarówno w formie jarskiej czy mięsnej. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki, smaczny i prosty sposób na obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z ulubionym makaronem, ryżem, kaszą lub po prostu solo- wtedy smakuje równie dobrze. Składniki: 600g filetów z indyka 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 8 połówek suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 500ml
Życie ze smakiemRyż zapiekany można robić z różnymi dodatkami i w różnych formach. Ja takie zapiekanki wolę w małych porcjach w poręcznych kokilkach. Nie trzeba zapiekanki dzielić na
Bon appetit mon amieWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka
Uwaga Babcia GotujeOd dawana "chodziło" za mną risotto, miałam na nie wielką ochotę. Postanowiłam przygotować risotto z burakami , które są świetnym warzywem o tej porze roku, ponadto idealnie
Codzienne Gotowanie