ryż - 22970 przepisów (strona:273/1532)

Sałatka z ryżem i tuńczykiem 155

puszka kukurydzy z groszkiem 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, pieprz ziołowy     Ugotowany i ostudzony ryż wsypać do miski. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem i dodać do ryżu. Paprykę, ogórki i cebule pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać, wrzucić do miski. Kukurydzę z groszkiem odsączyć i dodać do warzyw. Na koniec dodać majonez oraz przyprawy i dokładnie wszystko

Simply Food
Proste obiady na 7 dni #9 - Plan z mięsem dla 2 osób - Obierz PDF z listą zakupów! 129

czosnku, 1/2 papryczki chilli oraz pół chochli bulionu z pomidorami. Zmiksuj na pastę. Dodaj 2 łyżki oliwy i zmiksuj ponownie. Dopraw solą do smaku Na patelnię z warzywami wsyp ryż i smaż 2 minuty mieszając. Teraz zacznij wlewanie bulionu, rób to stopniowo po 1 chochli. Bulion przelewaj przez drobne(...)sitko ustawione na patelni, przez które przecieraj pomidory. Poczekaj aż płyn się wchłonie i wtedy dolej kolejną porcję bulionu. Dolewanie bulionu powtarzaj przez ok. 20 minut, po tym czasie ryż powinien być ugotowany.  Wymieszaj risotto z pozostałą, drobno posiekaną papryczką chilli oraz serkiem wiejskim. W razie potrzeby dopraw do smaku. Risotto podawaj polane po wierzchu sosem bazyliowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz na parze w indyjskim sosie i pak-choi 137

ząbki czosnku 2 zielone chili - opcjonalnie 1 łyżeczka garam-masala 80 ml sosu rybnego 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju 100 g pomidorków koktajlowych zielenina Przygotowanie: ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem kory cynamonu i kapsli kardamonu około 20 minut (wg wskazań na opakawaniu). Odcedzić kurkumę, imbir, czosnek, garam-masala i olej zmiksować(...)pergaminie kawałki ryby, w górnym koszyku pok-choi. Ustawić parownik w woku z gotującą, osoloną wodą i dusić 6 minut pokroić pomidorki koktajlowe, posiekać zielenię na talerze wykładać rybę, ryż, kapustę pok-choi i sos. Resztę sosu podać w sosjerce. Udekorować pomidorkami koktajowymi i zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki oszukane 161

wegeta, majeranek koncentrat pomidorowy  bulion lub woda wegeta marchewka 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do garnka

Moje domowe kucharzenie
Domowy paprykarz szczeciński 101

się on z paprykarzem z puszki, który czasem ma dość wątpliwy skład, mimo tego że ma w nim najprostsze składniki. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić swój domowy paprykarz szczeciński. Wystarczy ryż, warzywa, przyprawy no i wędzona(...)ryba – ja użyłam wędzonej makreli, ale spokojnie można dodać inną rybę. Polecam! Składniki: 250g wędzonej ryby – jest to waga po obraniu skóry oraz ości i kręgosłupa 100g ryżu – ugotowanego 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach 1 pietruszka, starta na tarce na grubych oczkach 1 duża cebula, drobno posiekana 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1 czubata łyżka

Życie ze smakiem
Najlepszy sos meksykański do ryżu 103

tworzy pyszne ciepłe danie które dodaje energii na chłodniejsze dni, można   go odgrzewać , co pozwala na poświęcenie czasu, wtedy gdy go mamy.  Najlepiej do tego sosu pasuje ryż basmati lub mieszanka dzikiego. Rondelek ze zdjęcia pochodzi   ze strony Favi.pl . Polecam zajrzeć  tam w wolnej chwili , wyszukacie tam cudeńka do całego domu, nie tylko kuchni. Składniki(...)osączoną z zalewy   kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Zagotować, zestawić z ognia. Doprawić do smaku sosem tabasco. Można przed podaniem posypać startym serem żółtym. Podawać do gotowanego na sypko ryżu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Gołąbki z kapusty coolwrap 237

cebula susz warzywny  sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele  Kapustę delikatnie sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem

Moje domowe kucharzenie
Zupa cytrynowa z marynowanym w sosie miodowo-cytrynowym kurczakiem 116

gotujemy w osobnym garnku - tak aby go nie rozgotować - czyli zgodnie z instrukcją na pudełku ;) Do naszego bulionu dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy ryż i gotujemy kolejne 5 min. Uważając aby nic się nie przypaliło.  Następnie dodajemy sok z 3/4 cytryny. Dodajemy kilka kropel Maggi dla smaku. Mięso: Na patelni grillowej podgrzewamy

dlaSmaQ
Paprykarz do słoików 387

ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 kartonik przecieru pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku do smaku pieprz czarny,ziołowy do smaku sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 7min od zagotowania wody. Studzimy. Z ryb usuwamy skórę, ości, a mięso rozdrabniamy widelcem. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na 3 łyżkach oleju(...)małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso z ryb. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. Słoiki z paprykarzem wkładamy do szybkowara na 30min Przepis dostałam od koleżanki i nie mam pojęcia

Gotowanie jest łatwe
Pikantna zupa z kapusty pak choi z kuleczkami mięsnymi i ryżem 111

dobrze wyrobić. Z mięsa formować nieduże kuleczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić szalotkę, czosnek i chilli, poddusić mieszając, aż się zeszklą. Dodać marchewkę, mieszając podsmażyć przez około pół minuty. Ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć. Wsypać do garnka i mieszając zeszklić. Wlać wodę - około 1200- 1500 ml w zależności od tego jak gęste(...)lubimy zupy. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować przez około 2-3 minuty na niedużym ogniu. Do wrzącej zupy włożyć mięsne kuleczki i kapustę. Całość gotować do miękkości mięsa i ryżu. Przyprawić ostatecznie solą do smaku. Spróbuj także:  kapusty pak choi z patelni, z dodatkiem  prażonego słonecznika, imbiru, czosnku, odrobiną miodu i chilii pikantnej kokosowa zupy z kapustą

Codzienna kuchnia niecodzienna
RISOTTO Z PIETRUSZKĄ I MASCARPONE 100

wody 0,5 kostki Bulionu warzywnego Vegeta Natur natka pietruszki 2 ząbki czosnku pieprz 2-3 łyżki mascarpone rozpuść masło na patelni i dodaj do niego ryż smaż ryż na małym ogniu cały czas mieszając aż [...] Artykuł RISOTTO Z PIETRUSZKĄ I MASCARPONE pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Risotto z krewetkam, pomidorkami koktajlowymi i grana padano 145

Dodać drobno pokrojony ząbek czosnku. Doprawić. Wlać wino. Po odparowaniu jego nadmiaru dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki i wymieszać. Na kolejnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wsypać ryż i jeszcze chwilę podsmażać. Zalać wodą i doprawić. W czasie gotowania risotto jeśli wody będzie zbyt mało należy ją dolać. Pod koniec dodać trzy łyżki(...)startego sera grana padano. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 10 minut. Krewetki oraz pomidorki przełożyć do ryżu i wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Na koniec można posypać jeszcze dodatkową porcją sera grana padano

Karola gotuje
Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem 96

rosół, nigdy nie przejadła się. W każdej wersji jest równie pyszna. Zmieniamy tylko dodatki. Czasami jak zostanie makaron z rosołu, to jest makaron. A jak nie ma, to jest ryż(...)Składniki 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,2 litra rosołu drobiowego 1 łyżeczka lubczyku 100 g ryżu ekologiczna przyprawa w płynie 100 g pomidorków koktajlowych 100 g wędliny 2 szalotki 2 marchewki oliwa z oliwek śmietana sól Przygotowanie Grzyby moczymy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy

R'n'G Kitchen