morska i pieprz Gotowanie: Ryż czerwony gotować z łyżeczką soli przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Jajka ugotować na… Czytaj dalej Krabowa z czerwonym ryżem
Pij soki wyciskanesię stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam. Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek
Gotowanie...to proste !warzywami to danie przygotowane na zdrowy, lekki obiad. Curry nadało tej potrawie charakterystyczny zapach i smak dalekich Indii. Indyka w curry możecie podać z dowolnymi dodatkami typu kasza, ryż, albo po prostu zjeść jako osobny posiłek. Składniki 400g filety z indyka 2 łyżeczki curry 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 2 łyżki śmietany oliwa do smażenia szklanka makaronu razowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, do dużej miski przekładamy mięso, ryż,jajka, kapustę i kasze manny, całość wyrabiamy jak na kotlety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano, w garnku
Blog kulinarny S9.PLbłonnika Składniki: brokuły (różyczki) - 100 g pomidory koktajlowe - 100 g filet z piersi kurczaka - 100 g ryż basmati - 50 g olej rzepakowy - 1 łyżeczka sól, pieprz, czosnek Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, brokuły al dente, pierś ugrilluj bez tłuszczu w ulubionych przyprawach. Ugrillowaną pierś pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wymieszaj razem z ryżem
Kuchnia Ellierondelku zagotowałam wodę i dodałam kolejno masło, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Dodałam przyprawy. Wymieszałam i zdjęłam rondelek z ognia. Do naczynia żaroodpornego przesypałam ryż i zalałam przygotowanym wcześniej sosem. Na to wyłożyłam pałki kurczaka i zapiekałam pod przykryciem ok. 1 godziny w 180 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywkę żeby pałki(...)kurczaka zarumieniły się. Oprószyłam rozmarynem. Notatki: * ilości przypraw można zmieniać wedle własnego smaku * proponuje posypać ziołami * wybierać dobrej jakości koncentrat pomidorowy, można dodać go więcej niż 1/2 słoiczka * używać ryżu suchego a nie ugotowanego * podawać z ulubioną surówką Smacznego! Lidka Artykuł Pałki kurczaka zapiekane w ryżu i sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmarchew * 1 pietruszka * 1 cebula * 3 łyżki oleju roślinnego * 2/3 szklanki bulionu * 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * 2 łyżeczki słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki ostrej papryki Miałam ryż jaśminowy w torebkach i ugotowałam woreczek. Miałam brzuszki wędzonego łososia, oddzieliłam od skóry, rozdrobiłam nożem. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam startą na tarce(...)pietruszkę. Wymieszałam i smażyłam ok. 2 – 3 minut. Posoliłam, dolałam bulion i gotowałam jeszcze ok 10 minut. Dodałam koncentrat pomidorowy, papryki i dołożyłam przygotowanego wcześniej łososia oraz ugotowany ryż. Oprószyłam pieprzem i wymieszałam. Smażyłam jeszcze ok. 5 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Notatki: * marchew była dwa razy większa niż pietruszka * miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion
Pieprzyć z Fantazjąśrednia czerwona cebula 1 puszka kukurydzy (240 g) 1 - 2 łyżki majonezu sól pieprz czarny pęczek posiekanego koperku Przygotowanie: Ryż - zagotować w rondelku wodę, dodać sól. Woreczek ryżu włożyć do wrzątku. Gotować ok. 15 minut al dente. Wyjąc woreczek, odcedzić i przełożyć do dużej miski. Śledzie - osączamy za pomocą ręcznika papierowego z zalewy i kroimy w średnią kostkę(...)obrać i pokroić w średnia kostkę. Jajka - ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Pomidora - sparzyć i pokroić w średnią kotkę. Ogórki konserwowe - pokroić w średnią kotkę. Do ryżu dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodać pokrojoną w kotkę ogórki, pomidory i jajka. Następnie dodać pokrojone w średnia kostkę śledzie i cebulę. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać majonez, pieprz czarny
Ciastka - domowe słodkościmigdałów, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka masła, 1 torebka ryżu, szczypta soli, 4 łyżki płatków migdałowych, 1 szklanka groszków ptysiowych "Brześć" PRZYGOTOWANIE: 1. Migdały mielę na mąkę. Ryż gotuję według przepisu(...)zamieszczonego na opakowaniu. 2. Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym i solą. Dodaje zmielone migdały oraz masło. Mieszam i gotuję na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodaję ryż. Razem gotuję jeszcze przez 5 minut. 3. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Przygotowaną zupę wylewam na talerz. Po wierzchu posypuję płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym. Do przygotowania zupy
Tradycyjna kuchnia Kasikukurydzy ulubione przyprawy lub zioła do kurczaka 3 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny 140 gram sól i pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, pierś(...)kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ulubioną przyprawą/ziołami i smażymy na patelni na oleju lub oliwie, pora kroimy w cienkie półplasterki i sparzamy wrzątkiem, do dużej miski przekładamy, ryż,kurczaka,por i dodajmy odsączoną kukurydzę, całość dokładnie mieszamy, dodajemy majonez z jogurtem, po wymieszaniu wszystkich składników doprawiamy sola i pieprzem wg uznania, przekładamy do mniejszej miski, można udekorować
Blog kulinarny S9.PLPyszna i szybka do przygotowania sałatka, w której wspaniale przeplatają się smaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry. Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie(...)śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej Was rodzinie czy przyjaciołom. Będzie też doskonałym wyborem na święta. Bardzo Wam ją polecam:) 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 wędzona pierś kurczaka 3 średnie pory około 3/4 szklanki rodzynek 4-5 połówek brzoskwiń z puszki garść orzechów włoskich, posiekanych – opcjonalnie Sos: 2-3 łyżki majonezu
Smaki Na Talerzucebulę i szczypior, wsypać ryż, podsmażyć mieszając. Włożyć plastry marchewki, groszek, przyprawić solą, pieprzem, curry i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Na ryżu ułożyć kawałki ryby, dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Gotowe danie posypać koperkiem i słodką papryką. Jeśli wolisz rybę z chrupiącą skórką to oprósz kawałki dorsza mąką i usmaż
Danka Pichciczosnek i cebulę. Smażyć 2 minuty. 2. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski, dodać do mięsa. Dosypać ryż oraz szczyptę kurkumy. Krótko podsmażyć, wlać bulion. Dusić aż ryż wchłonie płyn (około 20 minut). 5 minut przed końcem dodać pokrojony w różyczki brokuł. Całość doprawić solą i pieprzem, oprószyć ostrą papryką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipodwójna pierś z kurczaka (filet) 3 jajka mała puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego przyprawa curry 1 łyżka oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować na sypko(...)osolonej wodzie. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. 2. Kurczaka umyć, pokroić w niedużą kostkę, obtoczyć w przyprawie curry. Usmażyć na łyżce oleju. Przestudzić i przełożyć do ryżu. 3. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do miski z ryżem i kurczakiem. 4. Kukurydzę odcedzić z zalewy i wsypać do miski
Danka Pichciczerwonej papryki 1 średnia cebula czerwona 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. 2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać, odstawić na około 30 minut. 3. Paprykę umyć(...)patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso. Podsmażyć na złoty kolor (około 5 minut). 5. Przestudzone mięso przełożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Dodać ugotowany ryż, pokrojone warzywa i wsypać odsączoną kukurydzę. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci