ryż - 22970 przepisów (strona:274/1532)

Risotto z truflami 110

oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle z zalewą tarty parmezan Wykonanie Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam wodą(...)duszę pod przykryciem. Dodaję sól, pieprz, tymianek, gałkę muszkatołową. Cały czas uzupełniam wodę. Kurki oczyszczam, myję pod letnią wodą, osuszam. Trufle wyciągam z zalewy, którą wlewam do gotującego się ryżu. Delikatnie kroję je na plasterki. Na małej patelni podsmażam kurki na niewielkiej ilości oliwy. Na sam koniec dodaję trufle, które nie lubią długiej obróbki termicznej. Do ryżu dodaję śmietankę

Raj dla Podniebienia
Papryka faszerowana 127

woreczek) ryżu • 1 jajko • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 100 g żółtego sera • 1 pomidor Przyprawy : • 1/2 łyżeczki tymianku • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy • 2 łyżeczki oregano Przygotowanie : Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10 - 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć(...)doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo

KUCHNIA POLSKA
Bezglutenowe placuszki z cukinii 144

zasada przy tego typu placuszkach to warzywa i ryż/kasza w stosunku mniej więcej 1:1, do tego ciut mąki i mielonego siemienia lnianego. Podsumowując: na 1kg ugotowanego ryżu – 1 kg warzyw, 100 g mąki i 50 g siemienia i wszytko pięknie się trzyma . Składniki podałam na około 16 sztuk, bo podaję je tylko z jakąś sałatką, czyli(...)duszoną w pomidorach z tego przepisu: Vegano Italiano, czyli jak z 3 składników wyczarować najlepszy obiad na świecie Składniki na 16 sztuk (2-3 na porcję) około 300 g ryżu ugotować (po ugotowaniu waga około 1 kg) 1,2 kg cukinii lub kabaczka 1 cebula, a najlepiej kawałek pora pęczek ulubionej zieleniny (u mnie pietruszka) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

greenscarf
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 118

kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać.  Cebulę przesmażyć na oleju, niech zmięknie i się zezłoci(...)Dodać czosnek, podsmażać jeszcze chwilkę. Czosnek nie powinien zbrązowieć. Przygotować kapustę. Liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Wierzchnie odłożyć na bok. Przygotować farsz: połączyć mięso z surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać

Stare Gary
Ryż z serem pleśniowym i szafranem z dodatkiem marchewki chantenay i fasolki 106

Ryż gotujemy zgodnie z propozycją na pudełku. Po ugotowaniu wysypujemy z woreczka , dodajemy szczyptę szafranu ,kawałeczek masła. Mieszamy. Odstawiamy na bok. Do pudełka wkładamy warzywa, do drugiego pudełka ryż i ser pleśniowy pokrojony w kostkę.  Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wszystko włożyć do jednego pudełka i jeść wprost z niego. Kto jednak woli na talerzu , proszę

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka szparagowa z ciemnym ryżem 111

pół zielonej papryki mała chili 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 łyżka czarnego sezamu 2 łodygi grubego szczypiorku olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Ryż gotujemy al dente. Fasolkę myjemy, odcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy na mniejsze kawałki blanszujemy 2-3 minuty, odcedzamy. Na patelni(...)rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w paski paprykę, rozdrobniony czosnek, wszystko lekko rumienimy, pod koniec dodajemy przyprawę pięciu smaków, fasolkę, pokrojoną w półplasterki chili, ryż i sos sojowy, smażymy minutę. Przed podaniem całość posypujemy sezamem i pokrojonym w plasterki szczypiorkiem

Kardamonovy
papryki faszerowane 136

Nasmarować papryki olejem w środku i z zewnątrz.  Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kalafiora również ugotować.  Cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać ryż, pokrojony kalafior, koncentrat, starty czosnek i przyprawić do smaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kotlety wegańskie z fasoli 194

jajeczny, jeśli możecie użyjcie 6 jajek ugotowanych na twardo) sól i pieprz do smaku pęczek świeżego koperku olej do smażenia Przygotowanie: Fasolę namaczam całą noc, rano gotuję do miękkości. Ryż gotuję w 4 szklankach wody z dodatkiem niewielkiej ilości soli przez około 30 minut. Mieszam. W dużej misce mieszam wszystkie składniki, jeśli mogę jeść dodaję jajka starte na tarce

Zasmakuj Kuchni
Sałatka ryżowa z fasolką szparagową oraz rybą 126

strąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (na 2 lub 3 części). Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie(...)około 4-5 łyżek oleju oraz 1-2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Energicznie potrząsamy, aż składniki ładnie się ze sobą połączą. Ryż mieszamy z fasolką, papryką oraz usmażoną rybą. Polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. 101 przepisów Świata Kobiety

Smaki Na Talerzu
Pieczarkowe risotto 108

ryż , sól do smaku i przesmażamy około 2 minut . Po tym czasie, podlewamy winem i dusimy na małym ogniu , ciągle mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy do momentu , aż ryż będzie miękki , ale nie rozgotowany , gdyby wino zbytnio odparowało można podlać odrobinę wody , ważne ,żeby gotowe risotto nie pływało , ale też nie było suche . No i tu musicie zaufać

Ogrodnik w podróży
Pieczony łosoś z brązowym ryżem i kolorową sałatką 151

pełen zdrowia brązowy ryż.  Bardzo smaczna i pełnowartościowa propozycja na obiad, którym naprawdę można się najeść. Składniki (2 porcje): ok. 300 g filetu z łososia 100 g ryżu brązowego lub pełnoziarnistego marynata do łososia: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Sałatka: pół opakowania roszponki pół czerwonej papryki  kilka pomidorków koktajlowych mała puszka kukurydzy konserwowej(...)cytryny. Łososia umieścić w małym naczyniu żaroodpornym i polać przygotowanym sosem. Wsadzić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 190ºC . Wsadzić łososia i piec około 20 minut.* Ryż ugotować. W międzyczasie przygotować sałatkę: roszponkę umyć i osuszyć, wrzucić do miski. Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę i wrzuc

Healthy food explorer
Indyk z ryżem i brokułami 159

paski, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać łyżką oliwy. Wsadzić na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu (można delikatnie podać go wodą). Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Przełożyć(...)garnka, dodać drobną posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Brokuły przepłukać zimną wodą i gotować przez około 8 minut na małym ogniu pod przykryciem. Odsączyć i podawać wraz z ryżem i indykiem. Smacznego

Healthy food explorer
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 169

kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać.  Cebulę przesmażyć na oleju, niech zmięknie i się zezłoci(...)Dodać czosnek, podsmażać jeszcze chwilkę. Czosnek nie powinien zbrązowieć. Przygotować kapustę. Liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Wierzchnie odłożyć na bok. Przygotować farsz: połączyć mięso z surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać

Stare Gary
Fasolka szparagowa z parówkami i ryżem 577

danie podlać też około 1/3 szkl. wody). Dusimy całość przez chwilę. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem (ryż można również dodać na patelnię i wymieszać z całością

Smaki Na Talerzu
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 172

łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę(...)przygotowanym sosem. Chwilę trzymamy na ogniu, aby sos się podgrzał, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min. Pieczemy pod przykryciem. Podajemy z ryżem, najlepiej smakuje z ryżem basmati

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania