ryż - 22970 przepisów (strona:275/1532)

Sałatka ryżowa z jajkiem i rzodkiewką 118

rzodkiewek 2 mini sałaty rzymskie 5 jajek 1/4 szkl. oliwy lub oleju 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej sól, pieprz opcjonalnie – ketchup (u mnie Heinz)   Ryż gotujemy na sypko wg instrukcji podanej na opakowaniu. Rzodkiewki kroimy na ósemki. Dymkę drobno(...)siekamy (zarówno białą jak i zieloną część). Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy. Trzy z nich kroimy w grubą kostkę, a dwa na ćwiartki. Sałatę rzymską drobno kroimy. Ryż, białą część dymki, rzodkiewki oraz sałatę rzymską i pokrojone jajka łączymy ze sobą w misce. Olej mieszamy dokładnie z musztardami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Polewamy nim sałatkę

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem 117

jajka 4 łyżki śmietany sol, pieprz do smaku kilka pomidorków cherry do posypania na wierzch- garść startej mozzarelli albo cheddar masło do wysmarowania formy do pieczenia Instructions Ugotować ryż (krócej niż w instrukcji żeby był lekko al dente) i lekko przestudzić. Szpinak umyć, cebulę i czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i smażyć(...)objętość. Jeżeli na patelni będzie za dużo wody to zdjąć za pomocą ręcznika papierowego. Na koniec do szpinaku dodać resztę masła, sok z cytryny , lekko posolić. Szpinak przełożyć do ryżu i wymieszać. W misce rozrobić jajka ze śmietaną, dodać sery, sól i pieprz i wymieszać. Mieszankę dodać do ryżu ze szpinakiem i całość dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem

Cooking for Emily
Pieczone gołąbki bez zawijania 282

pszenna do panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 300 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Ryż(...)ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym

magiczna kuchnia Kasi
Menu na tydzień: Jednego dnia przygotowuję, drugiego gotuję 116

zbyt męczące. Jak to zrobić by się nie zmęczyć Amerykańska szkoła gotowania typu meal prep , bo tak nazywa się metoda planowania posiłków, zaleca żeby zrobić jedną bazę, np. gotowany ryż, 5 porcji na cały tydzień i dodawać do niego różne składniki: w poniedziałek kurczaka, we wtorek pieczone warzywa, w środę łososia itd. To jest dobry sposób, ale ma też(...)pracę. Całość zaplanowaliśmy tak, żeby w piekarniku upiec razem: kaczkę, kalafiory na steki, krewetki do zupy tajskiej, i dopiec podsmażone wcześniej filety z kurczaka. Kiedy składniki się piekły, ugotowaliśmy ryż do kaczki po chińsku i kaszę do kalafiora i kurczaka. Osobno robiliśmy prostą pastę z cukinią. Tajska zupa instant to danie wymagające jedynie ułożenia w słoikach warzyw i krewetek

Niedzielny kucharz
Drobiowe curry z ryżem i jogurtowym sosem czosnkowym 137

200g pieczarek 1 puszka pomidorów  1-2 łyżeczki curry sól, pieprz Sos czosnkowy: 300 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy fileta do zarumienienia, następnie dodajemy warzywa, wlewamy pomidory(...)curry (1-2 łyżeczki w zależności od preferencji). 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt łączymy z przeciśnietym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Chłodzimy. 3. Na talerz wykładamy ryż, drobiowe curry. Danie polewamy obficie sosem czosnkowym. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Zupa gołąbkowa z młodą kapustą 135

wlewamy 2 -2,5 l wody ( jak ma być gęściejsza to mniej , jak rzadsza , to więcej ) .Mieszamy . Gotujemy około 30 minut , po czym wsypujemy ryż i gotujemy aż ryż zmięknie . Doprawiamy solą do smaku , jeśli zachodzi potrzeba , sypiemy koperek i gotowe , można podawać .       Artykuł Zupa gołąbkowa z młodą kapustą pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka gołąbkowa 192

osolonej wodzie przez 10 minut (jeżeli używamy młodej kapusty to nie musimy jej obgotowywać!). Kapustę dzielimy na 3 części **** *** Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku *** *** Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy jedną część poszatkowanej kapusty *** *** Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego *** *** Na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy

Blog z Apetytem
Paprykarz idealny 212

kurkumy płaska łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka pieprzu ajvar można zastąpić mieszkanką słodkiej i ostrej papryki , w sumie łyżeczka wedle gustu konieczne może być dodanie szczypty soli Przygotowanie: Ugotuj ryż. W międzyczasie pokrój w drobniusieńską kosteczkę papryki, i cebulę, a marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, podsmaż cebulę 3-5 minut, następnie(...)sypkie. Po kilku dosłownie sekundach podsmażania cebuli z przyprawami dodaj pozostałe warzywa. Smaż przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy papryka będzie już wystarczająco miękka dodaj ugotowany ryż, ajvar, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowe Smacznego!                       Artykuł Paprykarz idealny pochodzi z serwisu

greenscarf
Cukinia faszerowana 188

oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Ryż gotujemy na sypko. Wydrążony miąższ z cukinii kroimy na drobne kawałki, pomijając pestki – je wyrzucamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, miąższem cukinii i przyprawami – do smaku *** *** Farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii *** *** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę i cały czas energicznie mieszamy. Wlewamy bulion

Blog z Apetytem
Dorsz curry ze szparagami i groszkiem 141

pomidorki koktajlowe zielona pasta curry- łyżka  sos sojowy  olej do smażenia  ocet ryżowy lub sok z cytryny świeży tymianek ryż brązowy do podania  Gotuję ryż. Na oleju smażę czosnek i szalotkę. Dodaje posiekane drobniej szparagi (pozbawione końców) oraz groszek. Smażę chwilę składniki i dodaję pomidorki. Wlewam mleko kokosowe i gotuję sos 5 minut. Dorsza(...)kroję w kostkę. Sos doprawiam pastą curry, sosem sojowym i octem ryżowym. Na koniec gotowania dodaję do sosu dorsza, ściągam sos z ognia i mieszam dokładnie całość. Podaję z ryżem i posypuję tymiankiem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kurczak z woka z ryżem i warzywami 177

Wykonanie: filet z kurczaka pokroić w jednakowj wielkości 1- cm kostkę. Zamarynować w posiekanym imbirze z czosnkiem i 1,5 łyżki sosu sojowego. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu warzywa obrać, pokroić w jednakowej wielkości kostkę w woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka z marynatą i potrząsając patelnią lub mieszając podsmażyć kurczaka przez koło(...)woka dołożyć warzywa, podlać pozostałym sosem sojowym i podsmażać przez kolejne 5 minut w kubeczku rozbełtać jajka, wlać do woka i zamieszać, aż do ścięcia na koniec wmieszać ugotowany ryż i podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWE BATONIKI CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI I RYŻEM PREPAROWANYM 95

kolejny z szybkich i prostych przepisów na zdrowe słodycze. Gorzka czekolada osłodzona miodem,  do tego bakalie  np.  rodzynki,  żurawina, orzechy, a dla lekkości -  ryż  preparowany. Prosta historia -  wszystko mieszamy, wlewamy do foremki i wkładamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc, aby nas nie kusiło, by co chwilę maczać tam palca(...)chodziło. SKŁADNIKI: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 0,5 szklanki oleju kokosowego 5-6 łyżek miodu pół szklanki żurawiny pół szklanki rodzynek pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół szklanki ryżu preparowanego WYKONANIE:  rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę dodaje olej i miód, mieszam do rozpuszczenia oleju kokosowego ściągam czekoladę z ognia dodaję bakalie i ryż foremkę wykładam folią spożywczą, wylewam

Upiecz sobie babeczkę
Okrągła faszerowana cukinia 220

tego dodajemy ryż, puszkę pomidorów, którą opłukujemy szklanką wody i wlewamy także na patelnię. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy 10-12 minut do chwili gdy ryż jest miękki. Ściągamy z ognia. Dodajemy z powrotem upieczone mięso, starty ser, posiekaną bazylię, pietruszkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i na chwilę odstawiamy.   Piekarnik nagrzewamy

Smaczna Strona
Kremowe risotto z grzybami i warzywami 156

gorgonzola 2 - 3 łyżki startego parmezanu około 500 ml bulionu tymianek ostra papryka kurkuma oregano sól pieprz Zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać ryż i podsmażać przez minutę. Dodać pokrojone grzyby i paprykę. Ja miałam mrożone podgrzybki, ale mogą też być inne grzyby. Po minucie smażenia dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię(...)Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Po odparowaniu wody pokrojonego w kostkę pomidora wrzucić na patelnię. Podsmażać dwie minuty. Wlać bulion. Gotować całość do odparowania nadmiaru cieczy i miękkości ryżu. Nie zapominać o mieszaniu, bo składniki mogą się przypalić. Na koniec dodać gorgonzolę i parmezan. Mieszać do roztopienia się serów. W razie konieczności ponownie doprawić. Jeśli ktoś

Karola gotuje
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 211

kosteczkę i szklimy na maśle na złoty kolor. Doprawiamy sola i pieprzem. Ryż gotujemy przez około 8 minut.  W misce bardzo dokładnie mieszamy: mięso, cebulę,  podgotowany ryż i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Bardzo dokładnie doprawiamy solą i pieprzem. Ze sparzonej  kapusty odrywamy liście i wycinamy twarde końce. Następnie wykładamy mięsny farsz na brzeg liści kapusty

Pan i Pani Smith w kuchni

Proponowane wyszukiwania