jogurtu naturalnego -50 g sera żółtego startego -100 g brokuła -50 g fasolki szparagowej zielonej -100 g marchewki (u mnie młoda ) -1 łyżka oliwy/masła Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy najlepiej parę godzin wcześniej aby dobrze napęczniał. 2. Mięso(...)kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni. 3. Jeśli macie mrożone warzywa (tak jak ja) to gotujemy je do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż, warzywa, mięso, zalewamy jogurtem, doprawiamy. Polecam delikatnie widelcem "powbijać się" w zapiekankę aby lekko ją przemieszać i jogurt słynął do wewnątrz. Na koniec posypujemy serem i pieczemy
Zdrowie i pysznie na talerzułyżki wywaru (posłuży do przyrządzenia zaprawy) Gdy odlany wywar lekko ostygnie dodaję śmietanę i płaską łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie mieszam .Do wywaru dodaję ugotowany ryż, i dolewam przygotowaną zaprawę. Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki się połączyły :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamypuszka ciecierzycy 2 starte na grubych oczkach marchewki 2 posiekane małe cebulki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz natka pietruszki do posypania Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)był al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekana drobno cebulę, marchewki oraz odcedzona cieciorkę. Smażymy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Do zawartości patelni przekładamy ugotowany ryż, mieszamy całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwile podgrzewamy. Paprykarz jest pyszny i na zimno i na ciepło. Ja i Córcia jadłyśmy go jako danie
Dzieje kuchennej Wiewiórykorzenia pietruszki 1 filet z kurczaka pojedynczy 1 mała cukinia przyprawa do kurczaka sól, pieprz, papryka ostra, słodka, warzywko do smaku ser żółty na wierzch olej/oliwa do smażenia 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)patelni z olejem/oliwą przesmażamy warzywa z cebulą oproszone solą, pieprzem oraz warzywkiem. Następnie kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojona i przyprawiona pierś z kurczaka. Przesmażamy całość. 3. Kiedy ryż jest gotowy, dodajemy go do warzyw i kurczaka, mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy. 4. Papryki pozbawione gniazd nasiennych, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwa, obsypujemy solą i nakładamy farsz. Na wierzch
Gotowanie...to proste !obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę z kalarepą, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki
magiczna kuchnia Kasigdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony . W międzyczasie przygotować sobie farsz(...)miski wrzucamy mięso,drobno pokrojoną smażoną cebulkę,ryż,całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie,główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście,z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu
Różne smaki w kuchnirosołu 1 torebka ryżu 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula 10 pieczarek olej sól pieprz 15 dag sera żółtego (edamski, lub gouda) 1 kulka mozarelli pietruszka – opcjonalnie Ryż gotuję w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju smażę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję(...)obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy pieczarki już dochodzą dodaję pokrojone mięso z rosołu (u mnie były to 3 udka). Doprawiam solą i pieprzem. Do dużej miski przekładam ryż, zawartość patelni, groszek zielony, garść startego na tarce żółtego sera i pół kulki mozzarelli drobno posiekanej. Wszystko mieszam. Przekładam do żaroodpornego naczynia. Posypuję startym żółtym serem i układam plastry
MojaQchnia.plszklanki drobno pokrojonych ogórków konserwowych -2 łyżki musztardy -łyżka majonezu -sól i pieprz Przygotowanie Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Kukurydzę i groszek odsączyć na sitku. Ryż przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, groszek, pokrojone ogórki i tuńczyka razem z olejem. Dokładnie wymieszać. Dodać musztardę, majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje
Zielona Kuchniabardzo dojrzała śliwka 50 ml brązowego ryżu łyżka oleju sezamowego płaska łyżka pasty tahini łyżka syropu klonowego 1 cm imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju 12 listków szałwii Ryż ugotować do miękkości w 100 ml wody. Śliwki umyć, przepołowić(...)wyjąć z nich pestki, a następnie np. łyżką do melonów wyjąć trochę miąższu, by w ten sposób zrobić wgłębienia w owocach. Połówek w dojrzałej śliwce nie wydrążać. Do ciepłego ryżu dodać olej sezamowy, pastę tahini, syrop klonowy i starty imbir. Wymieszać. W naczyniu do zapiekania rozprowadzić łyżkę oleju. Wkładać po łyżeczce masy ryżowej do śliwek. Owoce układać w naczyniu. Połówki
Weekendy w domu i ogrodziełyżki amarantusa ekspandowanego łyżka pasty tahini łyżka oleju sezamowego ok. 2 cm imbiru śliwka 2 łyżki oleju Ryż ugotować do miękkości w 220 ml wody. Do schłodzonego ryżu dodać pastę tahini, olej sezamowy, starty imbir i miąższ śliwki (bez skórki) pokrojony na drobne kawałki. Dokładnie wymieszać. Do ryżowego farszu dodać amarantus ekspandowany i znów dokładnie wymieszać. Włączyć piekarnik
Weekendy w domu i ogrodzie150g tartej mozzarelli sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros olej 1. Łopatkę drobno siekamy w cienkie plastry. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanym oleju, podsmażamy wieprzowinę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i paprykę oraz obficie posypujemy przyprawą kebab/gyros(...)Chwilę smażymy, po czym zalewamy 250ml wody, dusimy do jej odparowania przez około 20 minut. 3. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki: podsmażone mięso z warzywami, ryż, kukurydzę, ogórki, śmietanę, czosnek, mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniryżu (użyłam basmati) 400 g pomidorów malinowych 1 szklanka bulionu warzywnego (przepis TUTAJ ) 1 cebula 2-3 łyżki oliwy uprażone płatki migdałowe bazylia sól pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy poszatkowaną cebulą i podsmażamy ciągle mieszając. Pomidory sparzamy i zdejmujemy(...)garnka. Podsmażamy z cebulą. Po mniej więcej 5-6 minutach wlewamy bulion warzywny oraz mleczko kokosowe. Gotujemy 20 minut. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy ugotowany ryż, mieszamy do połączenia. Zupę jemy posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi i poszatkowaną pietruszką. Smacznego
Gotuj z Mąkąminutach dorzucamy różyczki. Gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Camembert kroimy w kostkę, pozostałe sery ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły, ryż i sery mieszamy ze sobą w dużej misce. Śmietanę mieszamy z czosnkiem przeciśnietym przez praskę i przyprawami. Wlewamy do pozostałych składników, mieszamy. 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy
Szefowa kuchnikategorii np. obłędnego kurczaka tikka masala , czy kormę z jagnięciną , pyszności! Scroll down for recipe in English Biryani z kurczakiem (4-6 porcji) Składniki na biryani: 3 szklanki ugotowanego ryżu 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce(...)oleju, włóż ziemniaki, kmin i chilli i podsmaż do ładnego zarumienia. Dopraw solą i odstaw. Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania, natłuść je olejem i wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu
karmelowymięsem i warzywami. Składniki: 4 duże papryki, 2 saszetki ryżu, 800 g mięsa mielego wieprzowo - wołowego cuknia, marchewka, cebula, pomidor, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż na istrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w większą kostkę i smażymy. Osobno smażymy mięso mielone, które doprawimy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryczką. Marchewkę obieramy(...)wraz z cukinią ścieramy na grubych oczkach. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z papryki należy odkroić górę i wyczyścić. Mieszamy składniki farszu: mięso, ryż, marchewkę, cukinię, pomidor, jajko. Napełniamy papryki. Pieczemy około 30-40minut w temp. 180 stopni. #MyVictorinox
Lena Gotuje