ryby smażone - 3566 przepisów (strona:195/238)

Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 168

Zapraszam Was do udziału w konkursie, który odbywa się na fanpage'u mojego bloga . Do wygrania 3x zestaw batonów Zmiany Zmiany! :)   Jestem już po pierwszej

Be Fit Be Strong
Dorsz z sosem porowym 126

Dorsz z sosem porowym Piątkowy obiad , to już jakoś zazwyczaj tradycyjnie rybnie lub po prostu lekko . Jest to też po części spowodowane tym ,że po całym

Ogrodnik w podróży
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 108

chardonnay pachnie beczką, dominują aromaty tostowe z lekką nutą słodkich owoców. Dość duża kwasowość. Pić mocno schłodzone 8 – 10- stopni. Do nieco cięższych dań z ryb i drobiu. Coteaux Bourguignons AOP Cyril et Virginie 2013 (19,99 zł). W nosie dojrzałe czerwone owoce, pieprz i zioła. W ustach delikatne taniny i dość ostra kwasowość. Lekkie. Pić lekko schłodzone(...)francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną pierś z perliczki z grzybami perliczka pieczona perliczka w winie

królestwo garów
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 166

Dalej pozostaję w orientalnych klimatach i dziś mam dla Was moją wersję tajskiej zupy kokosowej z mnóstwem krewetek i makaronem z cukinii. Makaron z cukinii to

DefinicjaSmaku
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 226

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o

Eat me! Fit me!
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 404

Dlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak

Blondynka Gotuje
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 214

Efekt główkowania nad smaczną i przy tym zdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele

Eat me! Fit me!
Sos z marynowanego zielonego pieprzu. Klasyczny francuski sos do steków 367

kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy. Mocny i wyrazisty sos nie tylko do steków i frytek, ale i do ryb: łososia czy tuńczyka , do jagnięciny, baraniny i do drobiu. Musicie go umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych. Przy tego typu sosach bardzo ważna jest kolejność i określony(...)rozpuszczamy połowę masła i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz jest już gorący, wrzucamy na niego bardzo drobno posiekaną szalotkę i odcedzony zielony pieprz, lekko tylko zgnieciony łyżką. Smażymy razem, na małym ogniu, do momentu aż szalotka się zeszkli. Nie powinna zmienić koloru.   Zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy na nią 2 łyżki whisky i ostrożnie przechylamy patelnię

Karo in the Kitchen
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 165

Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami przy pieczeniu chleba – wcześniej uwodniona i podgrzana jest bardzo spoista. Do pieczenia nie stosuje się(...)kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa.   Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych

Karo in the Kitchen
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 158

dzielnica Gdańska, która była kiedyś odrębną miejscowością. Pomyślałam sobie, że warto pójść za ciosem, skoro regionalność jest trendy i kultywować rodzimą tradycję kulinarną, czyli – kuchnię kaszubską. Z dużą ilością ryb (morze i jeziora), niezbyt dużą ilością mięsa, sporą dawką ziemniaków i kaszubskich truskawek (które kilka lat temu zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych).  Kuchnia kaszubska jest kuchnią dość(...)patelnię wlać odrobinę oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni. Łyżką kłaść porcje ciasta na patelnię (na jeden placek – jedna łyżka) i rozprowadzić ciasto tak, aby placki były cienkie. Smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną i cukrem

Posadzone i zjedzone
Paella z ośmiornicą i kurczakiem 146

Istnieje wiele sposobów jej przygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą(...)tłuszcz. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodajemy czosnek, cebulę i seler naciowy. Dodajemy łyżkę oliwy, pomidory i cukinię i smażymy dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy przyprawy (paprykę i kurkumę, sól, pieprz), mieszamy. Po chwili wsypujemy ryż i podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy gorący bulion, mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Od czego zacząć zdrowe odżywianie? 4 podstawowe kroki. 162

staramy się go ograniczyć do minimum, co jest błędem. Wbrew pozorom jest on niezbędny i wywiera korzystny wpływ na organizm (szczególnie tłuszcz nienasycony, który znajdziemy w nierafinowanych olejach roślinnych, rybach, orzechach, nasionach czy awokado). Ogólne spożycie tłuszczu powinno kształtować się w granicach 15-30% zapotrzebowania energetycznego, przy czym należy ograniczyć tłuszcze nasycone oraz trans. –> Błonnik Jest(...)proponuję następujące rozwiązania: 1. Włącz do diety więcej owoców i warzyw Jak? Dowiesz się z tego wpisu – jak jeść więcej warzyw i owoców? Moje 7 sposobów. 2. Zamień smażenie na pieczenie Oczywiście tam, gdzie to możliwe 3. Pij więcej wody Powtarzany do znudzenia banał, o którym mimo wszystko zapominamy. Pomocne linki: Jak przekonać się do picia wody? 9 prostych

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania