ryby smażone - 3566 przepisów (strona:202/238)

Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa(...)Niezbyt często spotykany w Polsce (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością), ma charakterystyczny gorzki smak, który nie każdemu podniebieniu będzie odpowiadał. Stosowany do sałatek, pikantnych zup, curry oraz smażonych mięs. Przed użyciem warzywo moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem zimowym Serca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 174

Poważny, spokojny, stonowany, ukazujący kruchość życia i tego, że każdy potrzebuje stabilizacji, poczucia bezpieczeństwa i jakiejkolwiek pewności.      Uwielbiam też moment, jak mąż Reginy po połowie ryb, filetuje je w małym mieszkanku, w malutkiej kuchni. Naprawdę, robi to całkiem nieźle. Dzień 24. " TORTILLA HEAVEN " (2007)     Niedziela. Mała mieścina w Nowym Meksyku, licząca ledwie(...)Jeśli jednak uda mi się gdzieś je "dorwać", na pewno je przybliżę. Nie sądziłam, że tle może być filmów o tematyce gastronomicznej!  "Kucharze historii" (2009) "Zaklęte rewiry" (1975) "Smażone zielone pomidory" (1991) "Vatel" (2000) "Volver" (2006) "Przepiórki w płatkach róży" (1992) "Wielkie otwarcie" (1996) "Kobieta na topie" (2000) "Ratatuj" (2007) "Podróż na sto stóp" (2015) "Moje wielkie greckie wesele

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania