ryby smażone - 3566 przepisów (strona:201/238)

RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS 110

RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS W mojej kuchni nic nie może być “normalne”, burgery też nie z mięsa, a z ciecierzycy i świeżego

Martyna Cooks
Naleśniki jak w Manekinie, tylko lepsze, bo moje :) 1050

Jakiś czas temu wraz z Najukochańszym wybraliśmy się po raz pierwszy do słynnego Manekina, który niespełna przed rokiem otworzył filię swojej restauracji również w Warszawie. Opinii

Taste Of My Day
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 155

świecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim wahaniu) na kreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl(...)była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę na ryby ;)), za to ryżowi trochę brakowało - nie jestem w stanie powiedzieć czego, ale czegoś mi w nim było brak. Całość jednak - jak najbardziej na plus :) Mam nadzieję

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mąż w kuchni: Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i chilli 222

Dzień dobry, Owoce morza są ważną częścią kuchni śródziemnomorskiej i występują w wielu tradycyjnych daniach. Czy zatem nie zastanawialiście się, dlaczego na moim blogu dotąd nie

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowanie – porady 245

dość znaczne. Wiele osób, zwłaszcza początkujących, w tym momencie się gubi, a niewprawnie ugrillowane jedzenie niekoniecznie jest zgodne z oczekiwaniami i zdrowe. Właśnie wszelkie odmiany pieczenia, grillowania czy smażenia mają to do siebie, że niepoprawnie przeprowadzone najłatwiej doprowadzają do powstania szkodliwych dla naszego organizmu substancji. Poniżej zamieszczamy garść porad na temat tego jak grillować, aby nasze potrawy były: smaczne, zdrowe(...)tackę zanim zdąży wytopić dużą ilość tłuszczu. Z drugiej strony pamiętajmy, że niektóre produkty nie zawierają tłuszczu wcale lub bardzo mało – np. warzywa, filet z kurczaka czy niektóre ryby. Możemy je wówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim do danego produktu tłuszczem. Dlatego grillując

Kulinarna Pokusa
Soja nie tylko dla wegetarian 104

Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać soję, jako alternatywę dla mięsa i ryb. Nie oznacza to jednak, że ta roślina strączkowa jest stworzona jedynie dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Wręcz przeciwnie każdy z nas, czyli każdy ,,niewegetarian'' także powinien wprowadzić(...)najpopularniejsze tofu, to na rynku dostępne są tofu miękkie, przypominające konsystencją twaróg czy homogenizowany ser oraz tofu twarde, które bez problemu można np. kroić, panierować i smażyć itd.    Do tradycyjnych fermentowanych produktów sojowych zaliczamy miso, tempeh i natto . Miso otrzymywane na drodze fermentacji z koji, tempeh - jest to gotowana, fermentowana soja otrzymywana na drodze fermentacji

Smiling Shrimp
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 199

Na zdjęciu: Ostryga japońska Jedni są ich smakoszami uważając je za delikates, inni robią minę typu beeeeee, gdy o nich słyszą. Nie ma grupy pomiędzy. Albo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 166

P o wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże  dzieci   wróciły do swoich szkolnych klas lub  rozpoczęły  

SzczyptaSmaQ
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 192

najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa(...)Niezbyt często spotykany w Polsce (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością), ma charakterystyczny gorzki smak, który nie każdemu podniebieniu będzie odpowiadał. Stosowany do sałatek, pikantnych zup, curry oraz smażonych mięs. Przed użyciem warzywo moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem zimowym Serca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 181

Poważny, spokojny, stonowany, ukazujący kruchość życia i tego, że każdy potrzebuje stabilizacji, poczucia bezpieczeństwa i jakiejkolwiek pewności.      Uwielbiam też moment, jak mąż Reginy po połowie ryb, filetuje je w małym mieszkanku, w malutkiej kuchni. Naprawdę, robi to całkiem nieźle. Dzień 24. " TORTILLA HEAVEN " (2007)     Niedziela. Mała mieścina w Nowym Meksyku, licząca ledwie(...)Jeśli jednak uda mi się gdzieś je "dorwać", na pewno je przybliżę. Nie sądziłam, że tle może być filmów o tematyce gastronomicznej!  "Kucharze historii" (2009) "Zaklęte rewiry" (1975) "Smażone zielone pomidory" (1991) "Vatel" (2000) "Volver" (2006) "Przepiórki w płatkach róży" (1992) "Wielkie otwarcie" (1996) "Kobieta na topie" (2000) "Ratatuj" (2007) "Podróż na sto stóp" (2015) "Moje wielkie greckie wesele

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania