ryby smażone - 3566 przepisów (strona:192/238)

Poranne refleksje. ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE 179

Jest siódma rano.Wstałam przed godziną, nie mogę dospać. Zaraz pędzę do pracy.Oglądam słońce budzące się do życia. Nieśmiało wstąpiło na nieboskłon,rozgląda się niepewnie

W kuchni Karmel-itki
Grilowany łosoś z warzywami w 5 smakach na gorącym półmisku 194

Pomysł na to danie podpatrzyłam w pewnym pubie, gdzie zatrzymaliśmy się na popas podczas pewnej wycieczki rowerowej . Danie wyglądało bardzo efektownie, a jednocześnie jego wykonanie wydawało

Codzienne Gotowanie
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 219

1 kg filetu z łososia 2 łyżki masła 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g) 400 ml wrzącego bulionu

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 240

Ta zapiekanka jest wynikiem mojego roztargnienia i braku konkretnego pomysłu na obiad. Wracając do domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z

Mango Papaja
Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie z cukinią i łososiem – danie w 5-10 minut 260

Z reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini, o zadziwiająco dobrym składzie. Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych

Moja Delicja
Naan – indyjskie chlebki 170

zdejmowany przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem(...)rozczyn, wodę, sól i olej, opcjonalnie przyprawy. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30-60 min. Smarujemy dłonie olejem i wałkujemy cieniutkie placki, które smażymy na gorącej, nasmarowanej olejem patelni z obu stron. Jeśli decydujemy się na wersję pieczoną, nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Blachę smarujemy olejem i wkładamy placek do piekarnika

Mieszam w Garnku
Zupa krem z konfitowanego czosnku 206

confit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu(...)około 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami

W kuchni Katie
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 185

rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut(...)ciągu dnia jako przekąskę.  Olej lniany  - olej lniany tłoczony na zimno posiada idealną proporcję NNKT omega-3 i omega-6 (szczególnie ważne dla tych, którzy nie jedzą ryb). Te substancje są niezbędnym składnikiem komórek, (m.in. tkanki mózgowej) i muszą być dostarczane z pożywieniem (nasz organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować). Ich niedobór przyczynia się

Qlinarnie i Qlinarnie
Sos kurkowy 151

kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała(...)się roztopi. Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi ruskie. 1098

pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy  pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także  pierogi z mięsem , lub  pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami(...)Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, gotujemy 1-2 minutki. OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz         Okrasa. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi polewamy tłuszczykiem z prażoną cebulką

Rozpustne gotowanie
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 167

F ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami

SzczyptaSmaQ
Jambalaya z jałowcową 164

Jambalaya z jałowcową i szynką. Wspaniała kulinarna fuzja, gdzie polska jałowcowa zabłysła jak nigdy. Uwielbiam jambalaya ! Danie można przyrządzić dokładnie z tego co się ma w

codojedzenia
Łosoś w sezamie, z makaronem udon, pastą chili i nerkowcami 171

Ostatnio doszłam do wniosku, że kuchnia azjatycka świetnie nadaje się na polską jesień. Aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, pikantne pasty, na których punkcie mam fioła, do tego różnorodność

Mienta blog
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 209

Przenoszenie się w różne zakątki świata za sprawą jedzenia to wspaniała przygoda.Klucząc paluchem po mapie, w ciepłym fotelu, dzięki pysznej strawie można wyobrazićsobie, jak tam

W kuchni Karmel-itki
Grillowany łosoś z marchewkowo – pomarańczowym ryżem na liściach rukoli 130

Uwielbiam łososia i jadłam go już z wieloma dodatkami. Tym razem wpadłam na pomysł podania go z delikatną marchewką, ale żeby nie było słodko i mdło

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania