kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała(...)się roztopi. Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także pierogi z mięsem , lub pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami(...)Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, gotujemy 1-2 minutki. OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz Okrasa. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pierogi polewamy tłuszczykiem z prażoną cebulką
Rozpustne gotowanieF ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami
SzczyptaSmaQJambalaya z jałowcową i szynką. Wspaniała kulinarna fuzja, gdzie polska jałowcowa zabłysła jak nigdy. Uwielbiam jambalaya ! Danie można przyrządzić dokładnie z tego co się ma w
codojedzeniaOstatnio doszłam do wniosku, że kuchnia azjatycka świetnie nadaje się na polską jesień. Aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, pikantne pasty, na których punkcie mam fioła, do tego różnorodność
Mienta blogPrzenoszenie się w różne zakątki świata za sprawą jedzenia to wspaniała przygoda.Klucząc paluchem po mapie, w ciepłym fotelu, dzięki pysznej strawie można wyobrazićsobie, jak tam
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam łososia i jadłam go już z wieloma dodatkami. Tym razem wpadłam na pomysł podania go z delikatną marchewką, ale żeby nie było słodko i mdło
Eat me! Fit me!Czasem tak dla odprężenia lubię sobie poprzeglądać gazetki, książki wypchane po brzegi pysznymi zdjęciami i ( co lepsze!) przepisami na te wszystkie zdjęciowe pyszności. Zdarza się, że
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem, podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych
Moja DelicjaDziś po raz kolejny proponuję doskonały przepis na moje ukochane mule Jak zwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, w sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis
karmelowyśledzie po kaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może ich
Miód i pieprzZielono mi! Ah tak tak, na sercu i w duszy, za oknem i na talerzu. Dziś moje pokrewne irlandzkie dusze świętują Dzień Św. Patryka, w oczach
Przepysznik - BLW i nie tylkoDomowy paprykarz szczeciński Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem , a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka (wręcz paskudna) puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało(...)Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu wsiąknięcia całego bulionu. Staraj się zrobić to „na sypko”. W misce umieść
BlendmanSos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1
W Mojej Kuchni Lubię