Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy
kgwjanczewoformie na 10 minut, po czym zdejmij rant formy i pozostaw do ostygnięcia. 6. Kiedy ciasto stygnie, zrób karmel. Ostrym nożem (ja używam takiego giętkiego do filetowania ryb) odkrój z pomarańczy skórkę razem z albedo (tą białą częścią) a miąższ pokrój na plasterki. Postaw rondel z grubym dnem na średni ogień (upewnij się, że jest suchy) po czym wsyp
Chilli Czosnek i Oliwamogłam się od niego odczepić. Służy mi do dziś i nie tylko do siekania, ale krojenia warzyw, mięsa, nawet smarowania kanapek masłem. Bardzo mi pomógł w przedświątecznym filetowaniu ryb,poważnie! Z krojeniem pomidorów, mimo, że nie ostrzyłam go jeszcze od listopada poradził sobie całkiem nieźle. Sałata lodowa to czysta formalność jak widać poniżej, tu chyba każdy nóż dałby radę
Blondynka GotujeSkładniki : jajka gotowane makrela wędzona majonez szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować, obrać, wyjąć delikatnie żółtka Makrelę obrać z ości i skóry Rybę i żółtka włożyć do blendera z łyżką majonezu, ewentualnie dodać szczyptę pieprzu - miksować Dodać pokrojony drobno szczypiorek, wymieszać Napełniać jajka pozbawione żółtek, dekorować. Makrelę
Proste PotrawyPonieważ fanką śledzi jestem, wciąż poszukuję nowych smaków które w połączeniu ze śledziami utworzą zgrany duet, tercet czy sekstet. Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i
Moje Małe CzarowanieDobry śledź jest dobry na wszystko, to moja sentencja na śledzia i tak już zostanie, śledzie kocham na zawsze i od zawsze. Ten przepis znalazłam u
Moje Małe Czarowanieobiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w niskiej temperaturze. Zamiast wody można użyć roztworu soli. Najbardziej jednak
w mojej kuchnisera żółtego mierzwionego i zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 15 minut. Dodatki do jajka mogą być dowolne, ważne by były zbyt duże. Może to być kawałek ryby (tak, tak, z mięsem idealnie się łączy), brokuła, dowolnych warzyw, również z puszki – groszek, kukurydza bardzo dobrze się sprawdzają; feta pokrojona w kostkę, a nawet rukola. Mini serniczki
KucharzycaHass możemy zapiec na wiele sposobów. Wystarczy przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, a wgłębienie po niej delikatnie poszerzyć łyżeczką i włożyć w nie dowolne nadzienie, np. surowe jajko, rybę, warzywa. Awokado dokładnie zmiksowane z odrobiną soku z cytryny lub limonki, 2-4 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie czosnek) stanowi bardzo ciekawą, smaczną i zdrową alternatywę
Kucharzycamoim przypadku zostawić je na noc z zakwasie buraczanym. Składniki: - 3 jaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa - 1/2 puszki sardynek w oleju z chilli, możecie dać każde inne ryby jakie lubicie - 1 średni ogórek kiszony - 1 do 2 łyżeczek majonezu lub jogurtu naturalnego - koperek 1. Ugotowane i wystudzone jajka przecinamy wzdłuż ostrym nożem na połowę, wyciągamy żółtka. Do miseczki wkładamy
Apetyczna babeczkaKolejne śledzie mam dziś do wypróbowania. Ja śledzie uwielbiam i mogę je jeść ciągle, natomiast na świąteczne stoły czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc daję upust
Moje Małe CzarowanieNazwa makaronu brzmi dla mnie tak melodycznie że stąd nazwa dania. Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami. Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne. Dodałam
Moje Małe CzarowanieSoja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać soję, jako alternatywę dla mięsa i ryb. Nie oznacza to jednak, że ta roślina strączkowa jest stworzona jedynie dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Wręcz przeciwnie każdy z nas, czyli każdy ,,niewegetarian'' także powinien wprowadzić
Smiling Shrimpświeżą kolendrą Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem. Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu: Tatar z łososia z awokado
Wino Francja Kuchnia