Pasta z makreli w pomidorach 317Składniki: 1 duża makrela 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz Wykonanie: Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Ogórka oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę posiekać. Wszystko przełożyć do miski, dodać przecier pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotowe, smacznego
magiczna kuchnia Kasi
Zupa krem z konfitowanego czosnku 276confit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu przez
W kuchni Katie
Zapiekanka rybna. 197Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce i podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno rozkładamy równomiernie kaszę, następnie fileta z mintaja - posypujemy oregano. Na rybę wykładamy paprykę i cebulę. Jajka wbijamy do plastikowej miski wsypujemy wszystkie przyprawy (tak aby było dobrze doprawione) i miksujemy, przelewamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje-pitraszenie
Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA 212kuchni regionalnej. Hotelowe śniadanie bardzo poprawne, bogata oferta wędlin, nabiału, dań ciepłych i deserów. Duży plus za świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe bez dodatkowej opłaty. Nam trochę zabrakło ryb w śniadaniowym zestawie. W ofercie hotelu znajdziecie także vouchery prezentowe , które można dowolnie komponować kwotowo lub wybrać konkretne zabiegi. Jeśli szukacie nietuzinkowych prezentów świątecznych, pomysłów na weekendowy wypad
SzczyptaSmaQ
Wigilia i Boże Narodzenie - przepisy w jednym miejscu 240Kochani na blogu od dzisiaj zakładka - Wigilia i Boże Narodzenie - przepisy na śledziki i inne ryby, mięsiwa i słodkości - w jednym miejscu :) Przepisów będzie oczywiście przybywać - zapraszam :) Zaglądajcie
Moje Kuchenne Rewelacje
Kulebiak z kiszoną kapustą 207Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska
Mama Gotuje
Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki) 205nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak ;) a smak jest wspaniały - uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! :) Składniki: 6 kg czerwonych buraków 1 kg czerwonej papryki 6 dużych cebul Zalewa: 1 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. oleju 1/2 szkl. octu 10% 2 płaskie łyżki soli Sposób przygotowania: Buraki
Kolorowy Przepisownik
Gala Gault&Millau od kuchni 194mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault
królestwo garów
Surówka colesław- znana i lubiana :) 2456Szybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam, Colesław Składniki: mała główka kapusty białej 1 duża marchewka 1 średnia cebula Sos: 2/3 szklanki majonezu pół szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka
Tagebuch po polsku
Tortille z tuńczykiem 287oleju (ok. 120g) 4 łyżki majonezu łyżka ketchupu 5 marynowanych cebulek 2 ogórki kiszone 2 papryki z octu sos tabasco sos Worchester (opcjonalnie) Przygotowanie: Odlewamy olej z tuńczyka. Wrzucamy rybę do miski i rozdrabniamy widelcem. Cebulki, ogórka i paprykę drobno szatkujemy. Dodajemy do tuńczyka razem z ketchupem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy na pikantno sosem tabasco i Worchester. Przygotowanym farszem
Gotuj z Rumcajsem
Zapiekanka na szybko 176gałki muszkatołowej Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo zapiekana bułka z masłem, czosnkiem i koperkiem , przez 5min Czas przygotowania ok 45minut Zapiekanie 30minut Sałatka zielona z sosem vinegret
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Curry z kalafiora 252anyż gwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych. Przyprawy, aby nie traciły swoich właściwości najlepiej przechowywać w całych ziarnach i mielić lub rozcierać w moździerzu tuż przed dodaniem do potraw. Mielone przyprawy
Kuchcik gotuje
Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon 242Dziś przedstawiam kolejny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Szybka, łatwa i bardzo przyjemna jajecznica z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i pieczarkami, podana z chrupiącym pieczywem jest
karmelowy
Śledzie w sosie pomidorowo - morelowym z cebulą 213łyżki ksilitolu - 4 suszone morele - 1 i 1/2 łyżki octu 10% - liść laurowy - ziele angielskie - olej rzepakowy Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej zostawiamy je na noc, osuszamy i kroimy w 1 cm paski. Na patelni blanszujemy cebulę pokrojoną w pióra razem z cukrem, dodajemy przyprawy i koncentrat
Apetyczna babeczka
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 248kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą
Smakowity Blog Kulinarny