ryba - 22624 przepisów (strona:890/1509)

Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 170

Ryżowe kanapeczki na śniadanie, lunch, kolację lub jako pyszne przekąski, napakowane smakami i aromatami, w komponowaniu których ogranicza nasz jedynie wyobraźnia :D  Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem

SzczyptaSmaQ
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 171

tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji za smaczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta bezrybna a’la makrela 109

ustach nie miało. Moim (i nie tylko) zdaniem wyszło naprawdę fenomenalnie. Nawet chyba lepsza od tej na bazie wegańskiego twarogu. Trudno jednak konfrontować, ponieważ tutaj mamy klasyczne połączenie „ryby” z koperkiem i cytryną, a poprzednio były to pomidory. Jeśli nie przepadasz za rybnymi klimatami, ten przepis na pewno nie jest dla Ciebie. Mocno rybna pasta świetnie komponuje się

Blendman
Najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez Polaków - debata ekspertów w Polska Press Grupa 126

pytanie: "Co jest podstawą zdrowej diety"?: 46%  - nie uznaje warzyw i owoców i ich przetworów za podstawę diety 17%  - wybiera produkty zbożowe,  15% mięso i ryby  "Ile ich zdaniem powinno się spożywać warzyw i owców"? 38% mam deklaruje, że powinno spożywać się mniej niż 400 gram. Kolejnym zadanym pytaniem było: "Ile porcji dziennie powinno się spożywać

AZgotuj!
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 186

Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Shoarma z łopatki wieprzowej 140

Będąc na majówce w Trójmieście, poza tradycyjnymi i obowiązkowymi rybami, raz zdecydowaliśmy się na bardziej orientalny obiad, czyli shoarmę. Zasmakowała nam wszystkim bardzo, i mimo, że Malwince nie za bardzo wolno jeść mięso wieprzowe, na "wakacjach" pozwoliliśmy i jej odrobinę uszczknąć. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Udało się! Obiad był pyszny, choć odrobinę czasochłonny, bo mięsko musi się poddusić

Cakes By Kejt
Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii 214

ugotowanej ciecierzycy dodać posiekane suszone pomidory, świeżą bazylię, oliwki oraz przyprawy. Skropić oliwą i sokiem z cytryny.  Sprawdza się jako przekąska, przystawka, jak również dodatek do mięs i ryb

Wino Francja Kuchnia
Grillowane szparagi 170

trwa nie wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się

Karo in the Kitchen
Wegański hotdog z marchewki 159

Ryba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizowanie popularnego dania fast food znalazłam na YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może

wegujemy
HAUL ZAKUPOWY - Hala mirowska + Asia Tasty 114

który znajduje się na tyłach hali mirowskiej. Kupiłam tam 50 szt nori za 30 zł. Takie opakowanie starcza mia na bardzo długi czas. Używam nori do sushi oraz wegańskich ryb. W Asia Tasty kupiłam również żółtą rzodkiew za 9,5 zł. Będzie idealna do sushi, ale lubię też ją jeść samą :) Ostatnią rzeczą z Asia Tasty jest makaron ryżowy. Taki

wegujemy
Zywienie osob starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokolowem 153

pierwiastki (wapń i fosfor), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K, kwasy CLA - o działaniu przeciwnowotworowym oraz tłuszcze nasycone (42%). A z czego powinien składać się talerz seniora? Tłuste ryby, dobre produkty zbożowe, orzechy, ziarna, siemię lniane, chude mięso, nabiał, lekkostrawne warzywa i owoce oraz woda - to powinny jeść osoby w starszym wieku by być w dobrej kondycji. O czym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z surimi i makaronem chińskim 5680

niestety nawet nie leżały i też nie każdy przepada za ich rybnym zapachem – aczkolwiek ja je bardzo lubię. Tak naprawdę paluszki krabowe to mieszanka zmielonego mięsa ryb, głównie dorsza, morszczuka lub mintaja. Wyglądem przypominają one mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa.). Surimi z reguły sprzedawane są w postaci zamrożonej, a do spożycia nadają się

Kulinarne Przeboje
Domowy ketchup z musztardą do słoików 111

pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka - pasta z wędzonej makreli i rzodkiewki 140

makrela 1 pęczek rzodkiewki pół puszki kukurydzy pół pęczka dymki lub szczypioru 4 jajka ugotowane na twrdo pół czerwonej papryki około 3 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Rzodkiewki, paprykę i jajka kroimy w małą kostkę, szczypior siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy dodając kukurydzę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako pasta

Qchnia po prostu